home > mjuzik > Swallowed

kontakt | search |

MINDESIGN: Swallowed (d.i.y./ bandcamp, 2022)

Aktivni od 2015., ovi death/metalcoreaši iz Rige, glavnog grada Latvije uzimaju veliki zalet za proboj na svjetsku scenu. Sastavljeni od dvije gitare (Dainis Kļaviņš, Edgars Meijers), bubnjeva (Kristiāns Voitkevičs), basa (Edgars Ceplis) i frontmena (Jānis Naglis), na ovome drugom studijskom albumu realiziranom tri dana prije Nove 2022. godine, na žalost propuštaju priliku za best of listu 2021. jer otkrivanje tek slijedi.
[ Mindesign ]

Mindesign   © 2021

Čvrsto sazidana kompaktna svirka različitih gitarskih riffova od thrash/death (čak i niskih black štimova) do kratko odrezanih, gotovo djent figura, preko sitnih tremola, kojekakvih zavijutaka, povremenih nezaobilaznih solaža, pa i kraćih ambijenata poput šaputave faze "(Ill)Usions", završnice "Cмеx В Грехе", inače prve im na ruskom jeziku ili uvodnika u posljednju "Baltais Katafalks" koja je najtromija u gotovo sludgecore maniru s neočekivanom 1-minutnom orkestriranom završnicom, ovih 35 minuta materijala oduševljava inventivnošću kakva se rijetko može naći u bendovima s USA/ West Europa pasošem.
[  ]

Uočava se da imaju kompletan bendovski pristup koji nije samo slijepa pratnja jednog lidera kao što je to uglavnom uobičajeno kod ekstremista: njih petorica se savršeno dobro uklapaju u svaku sekvencu, dišu zajedno i imaju veliku međusobnu kemiju dozvoljavajući mnoge međuigre, melodične izbojke, uspone i sitne, dakako namjerne padove energije i eksplozija, a tu su i iznimno duboki tekstovi, sasvim suprotni od naizgled duhovito-satiričnog naziva i omota albuma koji u prvi mah djeluje kao neka perverzna koještarija. Nikako. Tekstovi su sastavni dio ovog jakog materijala: početak s urnebesnom "Revelation 22:13" i trećim singlom "Abigail" su mučne religijske premise o arhanđelu, bogu, paklu, raju, a onda se fabula iz metafizičko-religijskih opservacija prebacuje u životne filozofije, stavove, razmatranja, no niti u njima ne nedostaje religijske retorike.



Stihovi su moćni i ozbiljni, ajde, ima i jedan eksplicitan (prvi singl "Deathsert" realiziran još 2018.) o seksu i penetraciji, a to je ustvari i jedini kakav bi se očekivao od naziva albuma. Sveukupno dijagnosticirajući, ovo moguće nisu stihovi samo jedne osobe: stiče se dojam da ih je pisalo više njih, no u svima se provlači jedno sukladno raspoloženje s više aspekata u kojima nema zafrkancije. Drugi po redu singl "Epididymal hypertension", zanimljivo, objavljen na 1. april 2019. je opasan dio u kome Naglis pokazuje vrsne vokalne kvalitete, učini se da ima prateći glas koliko oktava može izmijeniti, a to se često događa kroz tijek albuma ganjajući od sirovo osornog growla, ponekih svinjskih roktanja ("Disfigure"), sve do crusta i clean dijelova, pa i spoken-word intervala.



Uz 6 na engleskom i jednom, spomenutom na ruskom, ipak najbolji dojam ostavljaju dvije pjesme na latvijskom jeziku (druga je "Piektais elles loks"), a pomalo je i šteta što ga tek sporadično koriste. Na debiju su također imali samo dvije na materinjem jeziku - "Mineta Karaliene" i "Starp Sauli un Zemi feat. Pēteris Valdmanis", te se u globalu gledajući pokazuju multijezičnim sastavom nadovezavši se na tvrdnju da ovakvih invencija malo koji zapadnjački bend ima, osobito engleski ili američki koji osim engleskog ne umiju prozboriti niti jedan drugi. Kažem, otkrivanje ovog benda i albuma tek slijedi. Nije ovo neki relevantni nastavak prvog vala deathcorea zaključno sa Suicide Silence prije tragedije Mitch Luckera, ovi Latvijci su prije svega moderni u zvuku i stilu, točno prate zbivanja izbjegavši klišeje, pogotovo elektroniku na koju su zadnjih godina mnogi nespretno odvalili, a vole ubacivati i metalcore, kao i poneke nu-metal sekvence, te stvaraju vlastiti, nimalo bezazlen izraz s trojezičnim leksikom i vrlo inteligentnom, te nadahnutom lirikom koja nije suludo baljezganje bahatosti i arogantnosti.

"Swallowed" je za početak 2022. najprijatniji ulazak u nimalo optimističnu godinu.

Naslovi: 1.Revelation 22:13, 2.Abigail, 3.Epididymal hypertension, 4.(Ill)Usions, 5.Deathsert, 6.Piektais elles loks, 7.Disfigure, 8.Cмеx В Грехе, 9.Baltais Katafalks

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 03/01/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*