home > mjuzik > Shadows and Flames

kontakt | search |

RIVERWOOD: Shadows and Flames (d.i.y./ bandcamp, 2022)

Ogromna prednost izvođača s Orijenta jest u njihovom autohtonom, originalnom folku i glazbenoj tradiciji u koju se potpuno razumiju. Oni ne moraju izmišljati harme i melodije kada se poput europskih i američkih bendova upuštaju u egzotiku Bliskog istoka.
[  ]

Ovaj peterac iz Aleksandrije je pokrenuo pjevač i gitarist Mahmoud Nader kada je upoznao spretne i vješte glazbenike na jednom aleksandrijskom metal festivalu 2017. i godinu dana kasnije s njima realizirao prva dva singla "Möt ditt öde (Meeting Death)" i "Queen of the night", a onda na zadnji dan 2018. i debi album "Fairytale". Kaže da mu je osnovni prioritet kod odabira glazbenika bilo načelo 'možete surađivati samnom ako vam nije dosta Opeth, Nightingale i Kamelot'. I po tome se već dade naslutiti kako se pred nama nalazi osebujan progressive metal, ali nimalo uobičajen.
[ Riverwood ]

Riverwood   © 2022

Drugi album, elem ovaj osvanuo je s prvim danima 2022. u obliku dvostrukog CD-a podjeljenog na dva poglavlja kao što stoji u nazivu "Shadows" i "Flames", te konceptualno donosi bogatu priču prožetu fantazijama, mitovima, a i smrtnošću na engleskom jeziku izuzev uvodne "The dragonborn (Dovahkiin)" koja u dva pasosa ima i stihove na arapskom. Naderov vokal je iznimno upečatljiv doseg nekoliko oktava od visokog tenora, clean dionica, a i oporih growlova što se često učini da na mikrofonu ima više pjevača, dok mu je također i gitarska tehnika zajedno sa Seif Elsokkaryjem probrazdana mnoštvom različitih varijacija riffova, ambijentalnih staccata, solaža i atmosferskih kreacija. I za razliku od uobičajenih symphonic/ folk/ progressive izvođača ne tjeraju besomučne improvizacije u svojstvu 'extended' formata premda imaju i nekoliko duljih kompozicija poput 12 i pol minuta dugačke "Blood and wine", te nešto kraćih "Sands of time", "Queen of the dark feat. Annie Hurdy Gurdy", "Dying light", "Lustful temptation" i "Rise of the fallen" čije su dužine od 7 do 10 minuta.



Specifičnost zvuka pojačava klavijaturist Omar Salem, te orkestracije koje dovode tu autohtonost orijentalnog karaktera prošaranog arapskim i perzijskim tradicijskim motivima, a tu se još nalaze i detalji egipatskog folka što sve jedan Europljan ili Amerikanac ne mogu najrazboritije prepoznati. Album je stoga prošaran različitim 'up & down' amplitudama s nekoliko instrumentala, te mnogobrojnim zavijucima, utorima, izbojcima, naglim dinamičkim promjenama ritmova, a i filmskim soundtrack formatom što sve skupa iznosi čak 76 minuta. Još jedna bitna karakteristika jest i unikatnost koja se prepoznaje od prve: mada je ovo ona klasična Opeth škola sa zahtjevnim poznavanjem građe i sviračkog pristupa, ipak navelike odudara ne samo od progressive/ folk metala, već i od same klasike heavy žanra. Ovdje mnogo sekvenci potpuno izlazi iz takvih okvira dajući prednost i 'pop' štimungu, kao i revijalnim blagodatima, odnosno utkana je ogromna zbirka naoko nespojivih medikamenata što dovoljno govori o velikom i talentiranom, te nadahnutom kreatoru. Može se učiniti da su sastavne karike benda (tu su još basist Mohannad Ahmed i bubnjar Abdallah Hesham) samo suhoparni 'radnici', ali zamjetno je da i oni imaju veliki doprinos koji se ne sakriva.

Premda je ovaj album na prvo slušanje preveliki zalogaj, neosporno jest da se otkriva sa svakom narednom repeticijom preslušavanja jer je podario i niz sitnih detalja, uzbudljivih dijagonala i raznolikih sučeljavanja pogodnih za diskofilsko razmatranje. U svakom slučaju, "Shadows and Flames" je prijatno iznenađenje iz Egipta kakvo se ne može naći u katalogu Zapadne metal scene. Unikat.

Naslovi CD1 Chapter I: Shadows: 1.The dragonborn comes (Dovahkiin), 2.A haunting lullaby, 3.Blood and wine, 4.The shadow, 5.Sands of time, 6.Queen of the dark feat. Annie Hurdy Gurdy

CD2 Chapter II: Flames: 1.Babylon, 2.Dying light, 3.Lustful temptation, 4.Another world, 5.Rise of the fallen, 6.The flame feat. Hüseyin Pulant, 7.Solitude

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 19/01/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*