home > mjuzik > Sedatives from the Pharmacy

kontakt | search |

SEXA: Sedatives from the Pharmacy (Full Contact Records / Ektro Records, 2021)

Jedan od kultnih bendova 80ih ostao je uskraćen za oficijelna izdanja tijekom desetak godina njihove aktivnosti, što je Horvi već elaborirao u svojem textu o reizdanju legendarnog kasetnog izdanja "Sexa u živo" (Guranje s litice / DIrty old label, 2010)..

Dodatnim naporima, prvenstveno Igora Mihovilovića (Guranje s litice), te američkog novinara Jordana N. Mamone i finskog izdavača Ektro Records, krajem 2021 objavljen je još jedan zapis, koji čini dokument, odnosno presjek svih faza djelovanja benda od 1981. do 1995.

Prvi dio ovog dokumenta, sažet je na A strani ove ploče. To je razdoblje od početka do 1986. na kojem su dokumentirani dijelovi koncerata iz Kulušića ili Studentskog centra te koparskog MKC-a, ali i demo verzije pjesama Nestat ću i Grad i svijetla. Dakako ovdje je istaknuta i specifična gitaristička interpretacija Ivana Bilosnića koja zajedno sa pjevanjem Nika Valentića, najčešće čini vrlo uznemiravajuću kombinaciju, što je zapravo i Sexi dalo taj kultni status. Te 1986 su objavili prekid sviranja, pa je time i zatvorena logična cjelina.



Nekako s krajem 80ih i raspadom SFRJ, Sexa se vratila na scenu u nešto izmjenjenoj postavi nego prije, no Valentić i Bilosnić su bili i dalje tu. Muzika je bila nešto fluidnija, na tragu američkih noise bendova, dok je vokal i dalje "bio opor, promukao, hrapav, nemelodičan, bez sluha, uopće nije znao otpjevati niti jedan stih u akordu, a tehnika mu se svodila na šaptanje, mumljanje i recitacije. Najbolje od svega išlo mu je vrištanje i minimalističko mantranje." Tu se dogodio i jedini oficijelni zapis, ploča "No Sleep Till Pussy/Fuck Piction" (1990), pa je bend krenuo u promotivne svirke, koje na žalost nisu predugo potrajale.

Tako smo na B strani dobili par koncertnih snimki iz Galerije SC iz 1990 i 1991., te dvije "amsterdamske" pjesme. Na njima se čuje odmak i odrastanje u odnosu na A stranu i nakon odslušanog ostaje samo žaljenje zbog prekida rada benda.

Ova kompilacija neobjavljenih i radnih materijala čini odličan presjek cjelokupne karijere benda, daje uvid u sve postave benda, a slušajući ove bisere možemo samo sanjati i zamisliti kako bi zvučali da ih je Steve Albini propustio kroz svoje prste-.

pedja // 26/03/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Savage Rhythms

THE ARCHITCT: Savage Rhythms (2024)

| 19/06/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Big Band Fusion

MIHAEL HRUSTELJ & BIG BAND RADLJE: Big Band Fusion (2024)

| 18/06/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hell, Fire and Damnation

SAXON: Hell, Fire and Damnation (2024)

| 17/06/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Telo I Duša

TRIVALIA: Telo I Duša (1990)

| 17/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: II

THE SIIDS: II (2024)

| 16/06/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Sedatives from the Pharmacy
  • Tidamja demo '85, kaseta (1990)
  • Sexa Kopar 1986, kaseta (1990)
  • Veprovi u gradu, kaseta (1990)
  • No Sleep 'Till Pussy/ Fuck Piction, LP (1990)
  • Sexa Live 2.6.'90., kaseta (1990)
  • Jeane Jone Story, video (1991)
  • Pussy In The Sky With Diamonds/ Ti Dam Ja, 7'' (1991)
  • Lajanje na zvijezde, kaseta (1992)
  • My Head Got Pregnant, kaseta (1998)
  • Sexa u živo (2010)
  • Sedatives from the Pharmacy (2021)
  • primjer2

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*