home > mjuzik > Poznavanje hemije i društva

kontakt | search |

KOKOT: Poznavanje hemije i društva (kokotmusic, 2000)

Nametanje autoriteta sebi koji "da ga žena vidi" odma je s njim u braku, i đecu ima, jer lovi, radi te "muške poslove", ako nije u "Turke" pošao, a ako iskočite đe da vas popali euharistija u obliku neurotičnog "pičkopaćenika", nemojte se čuditi. Prava dama, mama, u stilu Underworld-a, dok čekam pec. "Prazna ti je koverta". Kao da sve riječi idu u etar umjesto da su dio nekog bilborda itd... Hvala za prenijetu ljubav prema Underworld-u, ako ste to bili Vi.



Drugi album grupe Kokot. Snimano tokom zime, proljeća i ljeta 1999./2000. godine u Kokotmusic studiju na Velikom Pijesku i u Podgorici.

Horse (Mistović/Kovačević/Garić/Mijović)
Albanz power (Mistović/Kovačević/Garić/Mijović)
Elbasan (Mistović)
Kokoška (Mistović/Garić)
Kokot (Mistović)
Mjetin birdland (Kovačević/Mistović)
Kostaš (Garić)
Ada - Big shoder (Mistović)

Jednom davno su značili nešto u kulturnom životu grada. Sjećam se jednog nastupa, bend je bio postavljen na sam ulaz u Dvorac Kralja Nikole - Zavičajni muzej grada Bara, i svirali su elektronsku muziku koja je za mene tad bila toliko eksperimentalna da sam primao uticaj svega što čujem. Na prvo slušanje album odaje utisak svjetskog benda u polju elektronske muzike i to eksperimentalne. Album me vraća na neku osnovnoškolsku dilemu, prvi impuls slobode koji sam osjetio u životu, dobro sročeno, poznavanje hemije i društva. Za mene lično album sa jakim uticajem naziva albuma. Dilema prirode i društva u kojoj se pojavljuje hemija kao zamjena za taj poluzaboravni osjećaj, koji je sukcesivan, generalno doživljaj sebe, odrastanje, u nekom smislu svjestan postojanja svojih mogućnosti - da sam sposoban. Za to vrijeme vjerujem da su imali sasvim solidne instrumente i kompjuter, u skladu sa interesovanjem za njim. Osjeća se neka opasnost u zvuku, kao da je taj problem narkomanija. Nije bio toliko prisutan među omladinom. Već se on kasnije desio. Dosta dobar period života bez pojma o tome, opisuje zvuk grada Bara I njegovu konekciju sa Podgoricom. Zvuk ritam mašina sa ambijentalnim zvucima i električnom gitarom. Interesantno, sa ritmom su svirani isključivo ambijentalni zvuci. Muzika koja se nikad neće prodati dok svaki grad ne bude kao Bar u tom periodu. Da li je to moguće? Misliti i na kulturu, a ne ugledati se samo na kriminal. Zvuk udaraljki je jako dobro programiran i odsviran, postoji ta komponenta gradskog modernog i mirnog, mir je ključan elemenat postojanja toga. Utisak je gledajući njih uživo rekao sve. Možda sam nešto slično čuo. Ništa nije potrebno reći samo treba pustiti muziku i fokusirati se na neke druge ideje, onako Barski, na ivicu kreveta samo što se ne padne s njega, miris tepiha... Kokot za razmišljanje o tome, ta generacija, neka vas ne čudi njihov komentar na vaše izlaganje.
[  ]

Kokot, prvi crnogorski elektronski bend, osnovan 1998.god u Podgorici od strane Vojislava Mistovića, tadašnjeg voditelja, producenta i d.j., Petra Garića i Mladena Kovačevića, muzičara sa Muzičke akademije na Cetinju.

Bend pravi prve probne snimke u režiji Radija Antena M, a na ljeto 1999.godine odlaze na snimanje albuma prvijenca "Virpazar". Bendu se priključuje i gitarista Boban Mijović ( nekadašnji frontmen barske grupe "Bellmondo").

Na prvom albumu još je svirao i Nebojša Miletić, Mladenov i Petrov kolega sa muzičke akademije. Bend dobija barsko-podgorički karakter.

Pjesme koje su se izdvojile su: Godinje i Universereligion, Ne brže od života (južni vjetar) , a svoj debi imao je i Tomo Jokić (poznatiji iz tv serijala "The books of knjige") sa svojim recitalom u pjesmi: Đe ima soula.
U proljeće 2000. godine na Velikom pijesku (blizu Bara) bend snima svoj drugi album "Poznavanje hemije i društva", koji se bitnije razlikuje od prvijenca. Na prvom albumu je preovlađivao "siroviji" tehno zvuk sa više eksperimentisanja, dok je na drugom albumu uočljivija "mekša" dub atmosfera pomiješana sa mirisom mediterana. Na ovom albumu svirala je ista četvoročlana postava: Mistović, Kovačević, Garić i Mijović. Izdvajaju se pjesme: Horse, Kokot, Kokoška, Mjetin birdland.

U zimu 2000.godine bend postaje trojac ( Mistović, Kovačević i Mijović) i radi na dva paralelna projekta, album benda "Yellow" i autorski album minijatura Bobana Mijovića " Vedrin".

Na albumu "Yellow" prednost je data ambijentalnoj muzici sa uplivom klasike i atmosfere pozorišta, no ne bježi se od elektronskog koncepta benda. Na ovom albumu najviše se ispoljava slika tadašnjeg crnogorskog društva kroz muzičke lajtmotive jedne izmučene generacije iz devedesetih. Ponajbolje to odslikava numera "jedanaest potonjih godina", koja u svojih jedanaest minuta sažima sve potrese koje su nam donijele ratne i krizne godine. Sa ovog albuma se, pored spomenute, izdvajaju pjesme: Virpazar i Vranjina, Orada, Fix number two, Moli se… Na ovom albumu većinu pjesama su napisali Kovačević i Mistović, koji će ubuduće, kao dvojac stvarati prepoznatljivu sliku ovog benda.

Petar Vujošević, mozaičar i predvodnik likovne grupe "Ametist" je u proljeće 2002 god. uputio poziv grupi Kokot da za izložbu "Da, voda", napravi muziku, koja će biti objavljena od strane Kulturnog centra Bar. Kokot je već, uveliko, barska grupa, i u art-ateljeu Veliša. A. Leković u Šumicama (Bar) Mistović i Kovačević snimaju album pod nazivom "Voda", sa kojeg kasnije skidaju singl "Voda iz solitera". Ovo je jedan od uspješnijih Kokotovih projekata.

Ohrabreni ovim uspjehom, grupa sljedeće godine (2003) ulazi u studio i snima svoj peti album "Brda", uporedo radeći muziku za kratkometražne filmove i pozorišnu produkciju Zetskog doma na Cetinju. Na albumu se nalazi petnaest numera i osmišljen je kao dupli cd, na prvom 11, a na drugom 4 pjesme. Na ovom albumu preovlađuje ritam u fuziji sa jazzom, ambientalom - morem i motivima crnogorske obale. Izdvajaju se pjesme: Ludaci, Čovjek sa bocom vina, Ljubavna, Na brodu u luci, Duga, Chill, More, Prva junska noć…

2006 godine, poslije dvogodišnje pauze Kokot ulazi u novi projekat (po mnogima najuspješniji), snimanje mini LP-a pod nazivom "Četiri vjetra". U kokotmusic studiju u Baru, od planiranih četiri, snimljene su tri pjesme, i sve su imale ogroman uspjeh kod publike -Jugo i Bura (levor), dok je pjesma "maestral" postala svojevrsna himna pomoraca. Kokot je 2008. god. prestao sa radom. No, Mistović i Kovačević najavljuju moguće okupljanje Kokota u godinama koje dolaze.

edo žuđelović // 11/07/2022


PS: For Kokot also played:Petar Garić, Boban Mijović, Nebojša Miletić, Nemanja Bečanović, Milo Belević, Milić Šarović…

Bar/Beograd
Генерални менаџер
Svetozar Pecho Glavičić
Контакт за медије
barbavojo@gmail.com&kochiz757@gmail.com

Tekst kopiran sa linka: montenegrina.net/prvi-crnogorski-elektronski-bend/
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*