home > mjuzik > The Mandrake Project

kontakt | search |

BRUCE DICKINSON: The Mandrake Project (BMG/ Victor, 2024)

Samo su 3 najveća Bruce umjetnika: Bruce Lee, Bruce Springsteen i Bruce Dickinson, ajde i najbogatiji Bruce Willis, ali on je niža kategorija jer mu pjevanje i autorski dio (ima 3 studijska albuma, niste znali?) nije niti izbliza toliko kreativan, a pogotovo uspješan kao filmografija. I ova trojica su nezavisno od vremenskih perioda fino rasporedili svoje uloge na Aziju, Ameriku i Britaniju.
[  ]

Uz vjernog gitarista Rob Z-ija (inače član Halford, Tribe of Gypsies, Driver, a radio je i s Judas Priest i Bob Rockom), bubnjarem Dave Morenom iz Puddle Of Mud, te klavijaturistom Maestro Mistheria (za koncerte bas svira Tanya O'Callaghan (Whitesnake, Steven Adler, Puscifer...), frontmen Iron Maiden (ima 65 godina) je napravio opsežan konceptualan album, klasičniji i jednostavniji no što bi se to moglo zamisliti. Pjesme s energijom kreću od heavy metala do neočekivanih balada i laganica, a tu se pronađe i impozantnih world-music/ folk šaranja s posezanjima u hard-rock i progressive.
[ Bruce Dickinson ]

Bruce Dickinson   © 2024 lineup

[  ]

Prvi mu je ovo solo rad nakon 19 godina u mračnoj fabuli o zlostavljanju, borbi za moć i identitet fiksiran u pozadini okultnog genija, a ima i popratni strip sa zadivljujućim ilustracijama s 12 epizoda koje se nalaze u tri grafičke novele koje su nastajale gotovo čitavo destljeće između njegovog rada na dva zadnja opsežna albuma slavnog benda za koja, valja istaknuti, mnogo se razlikuju od ovog. Prvi singl "Afterglow of Ragnarok", inače na youtube razvučen na čak 8 minuta (na albumu iznosi nepunih 6) počinje potmulo agresivno s mračnom atmosferom NWOTBHM dajući ton za prvih nekoliko pjesama s prepoznatljivom epikom i nenadanim ulaskom u melankoliju progressive metala vrativši se na staze ranih Judas Priest iz dalekih 70-ih godina prošlog stoljeća. Ako malo pogledate bolje, glavni glumac baca kovanicu od 1 € uz stihove 'ja sam tvoja duša, onaj kojeg ne poznaješ/ ja sam igra skrivača/... sve je svedeno na ništa, svi će gorjeti u paklu/ sjaj Ragnaroka 'postaje sjena zore', to jest, Bruce ima bogatu životnu metaforu i inspiraciju kao pjesnik i pjevač premda je abnormalan bogataš što si je za razliku od pokojih Lemmyja i Bowiea omogućio najbolje doktore na svijetu da preboli rak i ostane živ.



Razlika između današnjih Iron Maiden je sve očitija kada krene "Many doors to hell", više hard-rock a'la Deep Purple i Scorpions u srednjem ritmu s optimističnoim lirikom i uvijek lijepom gitarskom solažom Rob Z-ija, drugi singl "Rain on the graves" je inspiriran posjetom groblju gdje je pokopan čuveni pjesnik William Wordswoth 1850. i onda kada se čini da će sve ići u tom mid-tempu najklasičnijeg heavyja, uranja se u neočekivani surf-rock, flamenco i kaubojsko reketiranje za subotnje španciranje ("Ressurection man"), te potom u natruhe world-musica s bliskoistočnim motivima ("Fingers in the wounds") i nastavak "Eternity has failed", točnije pjesme "If eternity should fall" s Iron Maiden albuma "The Book of Souls" iz 2015.



Uz zadnju galopirajuću "Mistress of mercy" koja ima neke asocijacije s prvim Bruceovim bendom Samson s konca 70-ih, ostatak materijala ulazi u baladičnost i laganice oivičene klavirom i akustarama u retrospektivnim stazama - prvo "Face in the mirror" kaja isuviše štrči zbog šepavog refrena i predvidljive lirike, a potom "Shadow of the Gods" od 7 minuta koja bi mogla razočarati fanove i naposljetku najdulja od 9 minuta "Sonata (Immortal beloved)" s atmosferičnim krešendima, punoćom orkestracije i elegičnom fabulom o posrnuloj lutalici koja je izgubljena i zbunjena u današnjem svijetu.
[ Bruce Dickinson ]

Bruce Dickinson   © 2024

Naravno, fanovi Maidena ne mogu biti u potpunosti zadovoljni istom mjerom kao što nisu bili niti na početku njegove solo karijere kada je početkom 90-ih skočio u hard-rock. Ovdje ima previše laganih i srednjih tempova, te mnogo različitih stilizacija kojima se ustvari pokazuje bogatstvo kreativnih impresija u dramatizaciji kojoj je glazba ustvari samo prateća podloga poput soundtracka. Mnogi će možda i spustiti poneku suzu da stari Bruce ne može više u ovome trenutku, ali on je baš tako i htio. Dodajte im maramicu.

Naslovi: 1.Afterglow of Ragnarok, 2.Many doors to hell, 3.Rain on the graves, 4.Ressurection men, 5.Fingers in the wounds, 6.Eternity has failed, 7.Mistress of mercy, 8.Face in the mirror,, 9.Shadow of the Gods, 10.Sonata (Immortal beloved)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 24/02/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Study Of A Rabid Dog

MeVdA & KUROME: Study Of A Rabid Dog (2024)

| 12/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Mandrake Project
  • Tattooed Millionaire (1990)
  • Balls to Picasso (1994)
  • Skunkworks (1996)
  • Accident of Birth (1997)
  • The Chemical Wedding (1998)
  • Tyranny of Souls (2005)
  • The Mandrake Project (2024)
  • Iron Maiden:
  • The Number of the Beast (1982)
  • Piece of Mind (1983)
  • Powerslave (1984)
  • Somewhere in Time (1986)
  • Seventh Son of a Seventh Son (1988)
  • No Prayer for the Dying (1990)
  • Fear of the Dark (1992)
  • Brave New World (2000)
  • Dance of Death (2003)
  • A Matter of Life and Death (2006)
  • The Final Frontier (2010)
  • The Book of Souls (2015)
  • Senjutsu (2021)
  • Samson:
  • Survivors * (1979)
  • Head On (1980)
  • Shock Tactics (1981)
  • Live at Reading 1981 (1990)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*