SIDDHARTA: X (Nika Records, 2024)

Malo sam se začudio da je ovo tek deseti album popularnih Slovenaca jer ako obratimo pažnju na njihova izdanja, može se učiniti da imaju barem dvostruko više dugosvirajućih radova. No, velika većina njih su uglavnom EP izdanja, dok je pravi prethodni album "Nomadi" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=28419 izašao još 2018. godine, a "ID20" je bio koncem 2019. ponovno snimljeni čuveni debi "ID" povodom 20 obljetnice.
[  ]

Elem, šest godina se mirovalo, uzmimo da je i pandemija nadebelo odgađala rad na ovome albumu, a po običaju zna se, produkcija je i ovaj puta grandiozna, zvuk ispeglan do savršenstva, a tu je uz peteročlani bend i obilje gostiju uz razlčite instrumente i gudačke aranžmane. Stil je rafinirano odmjeren između alternativnog rocka s daškom industriala i nu-metala, ponešto elektronike, world-musica, obaveznih pop elemenata i tako svašta u koji puta kompleksno zaokruženim progressive-rock formatima. Tu se nema što predbacivati, umjetnički integritet nikako ne opada unatoč 2 decenije rada, štoviše, doima se da je ovdje eksplodirao u jedno od čvršćih im izdanja.



U svakoj skladbi se uz osnovni kostur nalazi mnoštvo detalja koji pokazuju neprekidnu strast za eksperimentima i otvaranjem novih dimenzija, primjerice u pretposljednjoj pjesmi "Party Inc." gdje je korišten i dio balkanskog folklora s gostom Goranom Bojčevskim na kavalu i orijentalnim melosom, uostalom i dalje su skloni testiranju nekih osobnih patenata. O glazbi bi se moglo mnogo toga pisati i pričati sa superlativima, no ovdje je također bitna i fabula koja drži slušatelja praktički filmskom dramaturgijom o suvremenom svijetu i ljudskim zabludama glede tehnologije. Već sama uvodna "Ave" donosi spoznaju o čovjeku koji više praktički ne razdvaja zbilju od namještene zablude, gurnut je preko granica normalnosti zahvaljujući kibernetičkoj mašineriji i ovisnosti o njoj, a kako se pjesme nižu, osjeća se relevantni sukob sa stvarnim svijetom, upućuju se i poneke sočne psovke, a na koncu dolazi do monumentalnog kozmičkog lansiranja poput neke zaokružene kombinacije SF, nadrealizma i akcijskog buntovnog trilera.



Praktički, kroz ovakvu fabulu u kojoj dominira programirani algoritam i roboti, a gubitak ljudskog kontakta s prirodom, te bijeg u bezumno stapanje s umjetnom inteligencijom je više nego adekvatan prikaz sumorne današnjice, pokazuje vrsnu autorsku fleksibilnost za socijalizaciju modernog, a nikako retrogradnog ili eklektičnog. Između ovakvih kontradikcija pronađe se i ponekih baladičnih pjesama, emotivnih trenutaka i subjektivnih stavova, ali ona bitna srž neprekidno se održava u jasno konstruiranim lirskim poveznicama.

Stil je raznovrstan zvuk s bombastičnim iznenađenjima u epskim intervalima, ponešto se osjeća i vizionarstva, konceptualnih finesa, prodornih pjesama poput "Prepovedana", zaraznog singla "1Minuta" i znalački isklesanog pop pogotka "Satelita", tako da je ovo daleko inovantnije i kreativnije od spomenutog prethodnog rada na kome sam bendu štošta zamjerao. Vrlo dobar povratak u odličnu formu!

Naslovi: 1.Ave, 2.Satelita, 3.Prepovedana, 4.Mir, 5.Boj, 6.RGMGMT (Moje rane), 7.Na nebu, 8. 1Minuta, 9.Party Inc., 10.Khanta

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 04/07/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Keep It Reel

DWARVES: Keep It Reel (2024)

| 15/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Indikator B

INDIKATOR B: Indikator B (2024)

| 15/07/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Ne pričaju o nama

KRAJ PROGRAMA: Ne pričaju o nama (2024)

| 14/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Poptical Illusion

JOHN CALE: Poptical Illusion (2024)

| 13/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Kaal-Kher, EP

UHT/ Saoulaterre: Kaal-Kher, EP (1997)

| 13/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: X
  • ID (1999)
  • Lunanai EP (2000)
  • Nord (2001)
  • Silikon delta (2002)
  • Siddharta & Simfonični orkester RTV Slovenija - Križanke (2002)
  • Rh- (2003)
  • Rh- Bloodbag Limited Edition (2003)
  • Siddharta & Simfonični orkester TRV Slovenija - Stadion (2004)
  • Rave EP (2005)
  • My Dice, single (2005)
  • Rh- Special Edition (2005)
  • Rh- (English) (2005)
  • My Dice EP (2005)
  • Petrolea (2006)
  • Male roke, EP (2007)
  • Izštekani (2007)
  • Maraton (2007)
  • Vojna idej, EP (2008)
  • Napalm 3, EP (2009)
  • Saga (2009)
  • VI (2011)
  • Stadion Stožice, DVD (2011)
  • Infra (2015)
  • Ultra (2015)
  • Nomadi (2018)
  • ID20 (2019)
  • X (2024)
  • Arena Stožice (2024)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*