home > mjuzik > Contra

kontakt | search |

VAMPIRE WEEKEND: Contra (XL, 2010)

Zapravio dvoumio sam se sviraju li rock ili nešto lakše, šlagerski.

Što je Vampire Weekend : Contra ?
Nastavak prvijenca, ali za razliku od filmova, ovaj je jednako dobar, čak bliži i brži ciljanoj publici. Etimološki, Contra su protivnici Clash-eve Sandiniste, mjesto radnje Nikaragva. O tome ima govora u posljednjoj stvari.

Bend koji kad preslušavam, ne moram staviti slušalice na uho, jer i moja mama to može podnijeti. Možda zato što je dobar, a možda jer je lagan. Zaključak, valjda oba dvoje. Teško je ne imati dobar album kojeg uljapšavaju svi mogući instrumenti: violina, brass, sintić, cpu, alles...a usput simpatičan glas i kreativne riječi, recimo nešto što hrvatski bendovi koji pjevaju na engleskom ne mogu iskopirati, jer ne znaju te idiome, niti 'maštaju na engleskom jeziku' - a bez tog sindroma teško je izmisliti lutanje po oblacima na američkom engleskom.

Kad vas nešto čopi iz prve, može biti kvalitetno, a more biti dobro zapakirano. Ipak, Vampire weekend, koliko kod imao trash naziv, pjesme nemaju veze s time, već nas odvode u dimenziju svijeta kada pijemo koktel i samo razmišljamo gdje ćemo s kišobranom malim.

Takva je prva Horchata, hispansko masno piće od sjemenki riže, badema i sl. Provlače se i rime sa aranciata, balaclava i masada. Pijenje tog pića baš u prosincu, kako Ezra Koenig nalaže u pjesmi, odmah nas odvodi na Hawaje, Australiju ili Izreal, di je uvijek toplo i lijepo, egzotično. Album već na samom začetku inzistira da nam je potreban odmor, da se odmaknemo od divlje strke u utočište na Zemlji, gdje vječno Sunce sja.

Numera 2 White sky. Šećemo Manhattanom i pitamo se tko stanuje u ovim zgradama gore. Infantilna pitanja padaju na pamet, ali to i je naša živost. Kapitalizam izvana funkcionirana, a u meni je potpuno svejedno.

Holiday nas poučava da ne treba čekati holiday, već ga trebaš da stvoriš u sebi ne?

California english ima svoj nastavak na iTunes izdanju albuma. Budući da na prvom djelu prebrzo repa i nisam ga uspio pohvatati, drugi bonus dio je lakši i tu shvaćam da priča o ljubavi u Kaliforniji i prema Kalifornija, shodno tome nabraja mnoge gradove od Arizone do zapadnih plaža. Taj bonus je dosta i loš remix, koji je rađen s hvaljenim Animal Collective-om. Obično tak' i bude, kad se spoje dvije savršene stvari, uvijek bude jadno. Definicija savršenosti je da je uvijek samostalna, kaj ne?

Taxi cab je ljubavna: ''nesentimentalna vožnja, siguran u sebe, siguran u sve, stajala si blizu mene, sjećam se dobro, ali ak sam pozabio, možeš li mi reći, obratio sam ti se s leđa, umislila si da sam aristokrat'', i tako dalje, dok ne završe valjda u taksiu.

Run je kada želite pobjeći sa svojom curom iz divljeg kapitalizma. Premda zvuči k'o da sam izmislio jer je u mom stilu, uvjerite se sami.

Cousins kao prvi singl, skoro najkraća stvar albuma, u stilu toga i najbrža, ima zadnja dva zanimljiva stiha: If an interest in culture should be lining the walls
When your birth right is interest you could just accrue it all. Slobodni prijevod? Rodi se i akumuliraj! Možda dobiš pravo na drugo rođenje. (da ne petljamo zanimaciju, interes i kamatne stope)
Nota bene: to je samo osobni prijevod, igraj se sam.

Giving up the gun je poziv svima da se ostave novih oružja. Premda su stari mačevi zahrđali i stari, Ezra žali da se vrate ta vremena.

Diplomat's son je dilema kako će sin diplomate prići djevojci, kad sve o čemu razmišlja je samo: 'cause all I wanna do is use, use, use, you... he was a diplomat's son''. Diplomati teško nalaze riječi kad su u pitanju konkretne stvari i žene.

I think ur a Contra je odjavljujuća stvar albuma, jedina toliko spora pjesma, da podsjeća na Sandinistu Clash-evu, budući su Contre bile Protiv crvene revolucionarne Sandiniste, a imali su potporu CIA-e i demokracije. Isto tako, Cousins ili los primos, bili su seljaci istog tog pokreta. Dakle, valjda se aludira na sve koji su protiv promjene. Kada Ezra Koenig nalaže da je svaki od nas Contra ili Cousin, vjerojatno nas želi isprovocirati i ispoljiti iz nas na vidjelo naše najiskonskije političke želje. A kako sam drugačije mogao zaključiti?

Album koji možete pustit' na zabavi, pred djecom, dok se brijete, u avionu dok se brijete, pred starijim ljudima, ali ne pred nultotolerantnim institucijama života, svugdje ama baš pustite Contru, i proći će. Ne ističem niti jednu stvar, jer je svaka prilično reprezentativna, premda ne zvuči sve isto niti su baš na istu foru. Svejedno, zadržavaju VW zvuk.

A kakvu im ocjenu dati kad im kreativnost izlazi iz ustiju i prstiju. Vidiš klince kao Arctic Monkeys i vidiš da dobro sviraju. Probudiš se ujutro i novi album te razveseli, usput je dostupan dok kažeš klik. Svijet pun kontradiktornosti na svakom od koraka, samo je i logično kad nas ima k'o Kineza.

ocjena albuma [1-10]: 10

marin // 08/01/2010


PS: KLIKNI ENKRAT NA STVAR KOJU ŽELIŠ ČUT'::


Videi:
1. "Horchata" 3:26
2. "White Sky" 2:58
3. "Holiday" 2:18
4. "California English" 2:30
5. "Taxi Cab" 3:55
6. "Run" 3:52
7. "Cousins" 2:25
8. "Giving Up the Gun" 4:46
9. "Diplomat's Son" 6:01
10. "I Think Ur a Contra" 4:29
"11. Giant (iTunes bonus track)"
12. "California English, Pt. II (iTunes bonus track)" 2:57

Postava benda:
* Ezra Koenig - lead vocals, guitar
* Rostam Batmanglij - keyboards, guitar, backing vocals
* Chris Tomson - drums, percussion
* Chris Baio - bass guitar, backing vocals
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Final Construct

FUNKER VOGT: Final Construct (2024)

| 06/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Chwakka

SASSJA: Chwakka (2024)

| 05/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Recoiled

NINE INCH NAILS and COIL: Recoiled (2024)

| 05/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Unus et Trinus

DAVID LEE MYERS, SONOLOGYST, LARS BRÖNDUM: Unus et Trinus (2024)

| 04/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It Beckons Us All.......

DARKTHRONE: It Beckons Us All....... (2024)

| 04/05/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*