home > mjuzik > Rhapsody In Glue

kontakt | search |

PEOPLE LIKE US & ERGO PHIZMIZ: Rhapsody In Glue (Internet edition, 2009)

Premda je album objavljen još 2008., svoje pravo izdanje doživio je tek nedavno kao free download na kojeg se čekalo vrlo dugo, posebice nakon oduševljavajuće suradnje sa poznatim dirigentom, skladateljem i piscem Ergo Phizmizom na albumu "Perpetuum Mobile" (2007).
[ People Like Us 2006 ]

People Like Us 2006

Međutim, ova njihova nova suradnja nije niti upola eksperimentalna kao što je bio pogodak na "Perpetuum Mobile", no zato je s druge strane vrlo popistična i daleko ležernije okrenuta ka kombinaciji baletne glazbe, valcera i sampliranog šansonjerskog ugođaja. Vicki Bennet se ovaj puta oslonila na daleko manje samplova, nekoliko brojeva je sastavila od poprilično dugačkih stavaka (5-10 minuta), ali bez obzira na nenapadnu prirodu tehničkog 'ljepljenja' klasične glazbe sa popom, cabaretom, countryem, folkom... album još uvijek ima njezin zaštitni simbol efektnog radio mix DJ stila.

Uvodna "Snow day" sa samplovima Burt Bacharachovog legendarnog hita "Raindrops keep falling on my head" u izvedbi Cliff Richarda provučen je preko asocijacija Nirvaninog megahita "Smells like teen spirit" (u ritmu 'hello... hello... hello...), s elementima Sergej Prokofjeva, Lionel Richievog hita "Hello" i Queenovog "You're my best friend" u plesno revijalnom humpa-cumpa ritmu, no sve nalikuje na predugački i vrlo ambiciozan minimalistički radio jingle. Nešto kompaktnija "Gary's anatomy" s egzotikom Ethel Mermana uz pratnju akustične gitare i mnogobrojnih elektro-akustičnih samplova donosi komičan pop pogodak prepun mješovitih muško-ženskih vokala, dok se naredni dio albuma oslanja na spregu klasične glazbe sa nekolicinom efektnih upotreba vergla, tambourina, harmonike, šarenih folk i jazz pasaža ("Pussycat giantess", "English hunting song", "Blame it on the waltz"). Originalni cjelovit komad "Carmic waltz" kako tvrdi sama Vicki nastala je prilikom jednog iskustva kada se neki plesni baletni koreograf najeo 'čudnih' gljiva, pa ovih 8 i pol minuta djeluje vrlo raštelano i aritmično poput vrlo pijane seanse okupane u ritmu valcera sa vrlo ekspresivnim, ali prijatnim psycho samplovima. One svoje poznate uvrnute vokale Vicki koristi tek na sredini albuma u otkačenom country broju "Social folk dance" gdje ima svega i svačega - od banja, drombulja, truba, fragmenata iz crtića, harmonike, fućkanja, samplova iz japanskih filmova sve do višeglasno otpjevanih arija koje su provučene kroz ubrzane efekte. S melodijskom obradom "Brasil" na akustičnoj gitari u "In the walking", Vicki, odnosno People Like Us ponovno ulazi u šaroliku kaleidoskopsku papazjanu cirkuskih zvukova s obilatim romantično sarkastičnim tekstom i orkestriranom podlogom, dok je posljednji dugački broj "Dancing in the Carmen" (10 minuta) sa vokalnim samplovima iz opere "Carmen" pretopljen u vrlo plesni pop na razmeđi hip-hopa, revijalne glazbe i šansone u ekstravagantnom izdanju. Drugi dio kompozicije uzet je iz čuvenog hita "Fever" Peggy Lee, a Vicki za ovaj komad kaže da je htjela spojiti Nanu Mouskouri sa zapadnom šlageraškom formom. U svakom slučaju, ovaj broj se doima vrlo efektno. Dvije zadnje kompozicije su samo relevantni odjavni komadi koji prikazuju prijatno otkačenu narav albuma sa 'dubljenjem na glavi' koje se opisuje u "Whiters in the whist" koja, naravno, završava sa krckanjem stare gramafonske ploče.

Možda se od Vicki i njezinog, gotovo dvije godine očekivanog albuma očekivao prodor u dublje eksperimentalizacije sa samplovima i DJ eskapadama, no i s ovim albumom se u potpunosti mogu zadovoljiti njezini obožavatelji. Ostala je prijatna ekscentrična ikona koja je ovog puta podarila vrlo slušljiv, ugodan i gotovo porodičan album kojeg uz toplinu kućnog ognjišta mogu slušati podjednako i djeca, a i njihovi roditelji skupa sa djedovima i bakama.

Naslovi: 1.Snow day, 2.Gary's anatomy, 3.Pussycat giantess, 4.English hunting song, 5.Blame it on the waltz, 6.Carmic waltz, 7.Troika country garden, 8.Social folk dance, 9.Smiling through my, 10.In the walking, 11.Dancing in the Carmen, 12.Antisocial boogie, 13.Whiters in the whist

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 16/01/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Crta

IVAN KAPEC 5TET: Crta (2020)

| 23/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Neon Noir Erotica

DAGGERS: Neon Noir Erotica (2020)

| 22/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Čekić i strijela

3 ZVUKA BUDUĆNOSTI: Čekić i strijela (2020)

| 21/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Feuer

(DOLCH): Feuer (2019)

| 21/10/2020 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Eau Rouge

DEATHMAZE: Eau Rouge (2020)

| 20/10/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Rhapsody In Glue
  • Lassie House/ Jumble Massive (1991)
  • Another Kind of Humor Another kind of Murder, split with Abraxas (1992)
  • Lowest Common Dominator (1994)
  • It's Terrorific! (1994, objavljeno samo na DAT-u)
  • Beware The Whim Reaper (1996)
  • Jumble Massive (1996)
  • Hate People Like You (1997)
  • People Like Us Meet The Jet Black Hair People In Concert (1999)
  • People Like Us And Sniper Play The Three DJ's Of The Apocalypse (2007, with Sniper)
  • A Fistfull Of Knuckless (2000)
  • Thermos Explorer (2000)
  • Recyclopaedia Britannica - Selected Works 1992-2002 (2002)
  • Nothing Special (2003, with Kenny G)
  • A Call For Silence (2004)
  • Windpipe Moods (2004)
  • 24 Hours Like Ours (2004)
  • Story Without End (2005, DVD)
  • All Together Now (2006)
  • Perpetuum Mobile (2007, with Ergo Phizmiz)
  • On The Roof Of London (2007)
  • Rhapsody In Glue (2008, with Ergo Phizmiz)
  • Le Xerox et l'infini, tape (2009)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*