home > mjuzik > Letchology

kontakt | search |

DIRTY SHIRT: Letchology (Rock Attack Records/ Cargo Records/ Apathia Records, 2019)

Rumunjski Dirty Shirt iz Maramureşa vrlo uspješno su 2018. okončali prvu fazu karijere spektakularnim živim zapisom "Dirty Shirt & Ansamblul Transilvania - FolkCore DeTour" (objavljen i kao video DVD) snimljenim na 1. april 2017. u bukureštanskoj Aranele Romane pred 2500 gledatelja. Tada su ponovno, kao i na prethodnom albumu "Dirtylicious" (2015) udružili snage s National Folk Ensemble Transilvania (ili Transylvanian Folkcore Orchestra) koji broji više od 30 glazbenika i održali turneju na kojoj su sa sobom vodili 50 muzičara, pratećih vokala, tehničara, roadija, specijaliziranih radnika, fotografa, snimatelja… To je ujedno bio i veliki presedan u Rumunjskoj jer do tada niti jedan metal bend nije imao ovakvu suradnju s rumunjskim tradicionalnim folk orkestrom. Na tom zapisu ima gomila rumunjske narodne glazbe koja je vješto utkana u žestoki metal, te kao što se i očekivalo, na ovome novom, 5. studijskom albumu su ovo uistinu nesvakidašnje iskustvo prenijeli na glanc nove kompozicije.
[ Dirty Shirt & Ansamblul Transilvania 2017. ]

Dirty Shirt & Ansamblul Transilvania 2017.

Materijal odmah ulijeće u uho na prvo slušanje svojom zavodljivošću: kratki jednominutni uvodni galopirajući instrumental "Latcho drom" napucan rumunjskim čardašem uz pratnju violine (Cosmin Nechita) i velikog broja gudača i duhača podražen urnebesnim thrash metalom otvara folklorni sukus ovog neobično dizajniranog albuma u kome osnovnu riječ radi zvučna fabula kojom se spajaju narodne i tradicionalne rumunjske, a i balkanske fikcije sa suvremenošću. Mora se odmah spomenuti da je ovog puta izbor lirike pretežito na engleskom - od 8 pjevanih 5 ih je na engleskom, samo 2 na rumunjskom, a jedna na madžarskom jeziku. Sama ovakva odluka benda koji se strastveno želi (i mora i treba) promovirati van svoje domovine odbacio je dosadašnje usluge glavnog tekstopisca Leonarda Ciocana koji je umio napraviti sjajne tekstove; ovdje ih potpisuje čak petero osoba i odmah se osjeća da u onome angažiranom aspektu 'to' više nije 'to', ali su zato dobili na zabavljačkoj spregi, koja, bojim se da bi mogla otići u one razmjere kakve danas imaju bosanski Dubioza Kolektiv - u sveopću narodnu veselicu. "Pălinca" (vjerojatno znate da je to rakija) s gostujućim reperom Mat Boots Di Pilla veliča blagodati maligana, a ta pjesma je obrada narodne rumunjske popevke i stoga je uobličena kroz simbiozu nu-metala, hardcorea i folka s gromoglasnim arijama dvije lijepe gošće Alexandre Joicaliuc i Mirune Puiu koje se često pojavljuju kroz naredni period ovog prekratkog albuma od svega nešto više pola sata glatko protekavši kao da se ispija rakijica i priča o kurentnim problemima, ali bez neke ažurnije i buntovnije agresije kao što je to bio slučaj na posljednja dva-tri albuma.
[  ]

Od treće "Put it on" uronjene u kombinaciju nu-metala, hardcorea, ska i čardaša počinju one njihove poznate transžanrovske formacije gdje mogu otići kud god zažele držeći pod budnim okom i uhom da sve to izglancano štima, a osim toga daju i do znanja kako su oni 'zvijer Istočne Europe', a "Fake" začinjena lagodnijim folk tempom kojeg spletkama odvuku na groove komotno sjeda u obzor Gogol Bordelo. Najkraća "Nem loptam" (ne kradem) na madžarskom je prava ciganska veselica; kad bi kojim slučajem Cavalera bio Balkanac sasvim sigurno bi koristio ovakve manire, a jedna od najangažiranijih na rumunjskom "Hora lentă" (propadajuća horda) u tromijem, čak reggae tempu s vodećim ženskim vokalima elegično se sprda s dekadencijom i konzumerizmom, međutim u tome manjka onaj sočan i bogat Ciocanov lirski buntovan naboj.



Za prvi video opravdano je izabrana "Killing spree" napucana onim njihovim prepoznatljivim oružjem - zajebancijom na sve i svašta (pa i na ambijentalije, techno, elektroniku, trance, stoner, grunge i psihodeliju) objedinivši pun kufer trendova u posljednjih 20-30 godina, a pretposljednja "Nice song" s jasnim reggae fragmentima i hardcore elementima mogla bi postati njihova balkanska poanta koju 'pod svoje' prihvaća ostatak svijeta. Posljednja "Starea naţiei" (stanje nacije) ima samo kratak ulomak na rumunjskom, inače je na engleskom, još je jedna od angažiranijih s protestnim stihovima koji govore da vlada radi jedan korak naprijed, a dva unazad. Inače, ova pjesma je potpuno kompleksna s reggae uvodom, hardcore breakovima, neočekivanim jazz detaljima vođe Mihai Tivarada na klaviru i obaveznim folk melodijama u kojima ima čak i izvornih detalja, dakako odsviranih, a ne sampliranih. Na koncu, završnicu acapella pjeva neki dječji zbor...

Glazbeno promatrano, ovo je jedan od najboljih i najoriginalnijih folk-metal albuma koje sam čuo, a transžanrovski spoj svega i svačega što je utkano u ovu iznimno bogatu infrastrukturu samo je šlag na torti koja je ionako obasuta najdragocjenijim i najprihvatljivijim slušnim medikamentima. To što su se ovaj puta više okrenuli ka engleskom jeziku ne smeta, barem u ovoj fazi jer još uvijek postoji taj element prijeko potrebnog angažiranog stava. Jer ako odu u čisti mainstream lirike izostavljanjem Ciocana, Dirty Shirt bi se mogli pretvoriti u jako dobre cirkusante.

Naslovi: 1.Latcho drom, 2.Pălinca (feat. Mat Boots Di Pilla), 3.Put it on, 4.Fake, 5.Nem loptam, 6.Hora lentă, 7.Killing spree, 8.Nice song, 9.Starea naţiei

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 13/05/2019

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*