home > mjuzik > Gurus of Destruction

kontakt | search |

NUCLEAR ANGELS: Gurus of Destruction (d.i.y., 2021)

Ovaj peterac iz Alma Ate je vjerojatno prvi izvođač iz Kazahstana koji se pojavljuje na našim stranicama. Ne sjećam se ijednog da smo pisali o njemu. A ovi baš i nisu osobito rastrošni s informacijama osim da im je ovo debi album kojeg su pripremali još od 2019., imaju samo facebook stranicu i neku bandcamp na koju se treba prijaviti, no nekako, čini mi se to baš i ne funkcionira najbolje.
[  ]

Album je besprijekorno snimljen i produciran, ima 10 pjesama, iznosi 50 minuta, a ono što sviraju su autorske pjesme u stilu hard rocka koji naginje klasičnom heavy metalu, elem između žestokih Deep Purple, Blue Oyster Cult, Dream Theater, Clutch, pa malo AC/DC, Black Sabbath, prstohvat Saxon, Motorhead, Iron Maiden. Jaka karika im je fantastičan korpulentan frontmen čiji vokal korespondira između Ian Gillana, Ozzyja i Ronnie James Dia; ima visoke falsete, umije pjevati i u akordu, a i kroz njega, a također umije zarolati i bariton, te očito posjeduje vrlo širok raspon oktava koristeći teatralnu magiju sasvim jednostavnih lirskih postulata. Gitaristi pretežiraju klasicizam od uvodnih nježnih staccata ambijentalnog instrumentala "The far side" potkrijepljenog i sa synth harmonijama, preko prvog heavy komada "Nicodemus" zamamno odsviranih riffova s blues breakovima i melodičnim minijaturama dinamički se reda kontemplacija dobrog dijela ostavštine ovakvog stila pomalo protežirajući i progressive konotacije taman između Deep Purple i Dream Theater, dok je daleko brža "King of Gods" solidan nastavak ovakve tradicije još bolje ukorijenjena u progressive manire. Posebice im dobro stoje galopi bez blastbeatova, a puni su snage s vrsno postavljenim riffovima i međuigrama.
[  ]

Prerano ubačena balada "Victim of the unknown" razbija tu frenetičnu snagu na nivo Pink Floyd relacija; istina, pjesma nimalo nije loša, staccata u kombinaciji s poluakustičnim legatima i solažama fino pristaju ovakvim tenzijama, dobre su atmosferične linije i povremene eksplozije, ali greška je postaviti tu pjesmu kao četvrtu po redu. Bolje bi bilo kasnije jer se njome izgubio sjajan početni energični elan. Blueserski hard-rock "Bondage" pokazuje da se energija osjetno gubi i da im kao bendu nije 'power' najosnovniji prioritet već postavljanje čvrste i kompaktne, vrlo čiste svirke bez prljavštine i silovanja, a i bez eksperimentiranja, što je jedan bitan manjak povratka u 70-te godine. Plesna "Nukes & angels" ima suvremeniji šlih na relacijama gothica poput finskih Him, a pun pogodak je naslovna "Gurus of destruction" napucana energijom, vrsnim gitarskim 'pletenjima', povremenim breakovima ambijentalnih dionica, te je po svemu prikazanome vrlo dobar pandam Blue Oyster Cult.



I tako redaju pjesme stalno nakon odlične energije spuštajući se u baladične i elegičnije teritorije: "Holy man" je ponovno još jedna laganica odšetavši do terena Bon Jovija, Aerosmith i Guns'n'Roses, da bi se ponovno digli u urnebesno brzom r'n'r/ blues komadu "Vegas fantasy", dok je završna "Love for money" klasičan hard rock s peglajućim ritmom i riffovima, te zavodljivim solažama, ali nepotrebno se nalazi na kraju albuma. Bolje bi bilo da je negdje na prelazima u laganice i elegije, ovako se jednostavno izgubio komercijalni hit potencijal kojeg ima.



Jasno, nepotrebno je držati prodike jer je ovo debi album, a koliko se čini, glazbenici su itekako potkovani znanjem i sviračkim vještinama, te kompozitorskim strategijama, pa se doima da su ovakav miš-maš namjerno servirali. Malo čvrste snage, pa red balada što nimalo nije loše. Ide im vrlo dobro, ali, kažem , takvim sistemom se osjetno gubi energija i prkos kojeg se ponekad osjeti u lirskim atributima. Ne kažem da se u Kazahstanu ne smije revalorizirati diskurz socijalno-političkih prilika post-komunizma ili asocijacija na kozmodrum Bajkonur koji je Rusiji iznamljen do 2050. godine, ali ne bi im niti malo škodilo postavljanje drskije, odriješitije i buntovnije poetike. Ovako kako jeste, sve djeluje poput bezbijedno osiguranih hard-rock/ metal veličina USA i Britanije što niti malo ne mare za vitalne svjetske probleme.

Naslovi: 1.The far side (instr.), 2.Nicodemus, 3.King of the Gods, 4.Victims of the unknown, 5.Bondage, 6.Nukes & angels, 7.Gurus of destruction, 8.Holy man, 9.Vegas fantasy, 10.Love for money

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 01/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*