home > mjuzik > Remains of Dominance

kontakt | search |

DECATHOLICIZE: Remains of Dominance (d.i.y., 2021)

Prosto je nevjerojatno kako ovaj debi album zvuči. Bend Decatholize je osnovan još u vrijeme bivše ex-Yu 1989. u Mariboru pod imenom Newsagent, po raspadu velike federacije odlučio uzeti današnji naziv realiziravši tek samo demo snimak "Anniversary of Apocalypse" 1993., naravno, na audio kaseti s 5 skladbi, a onda punih 25 godina prekinuli dejstvovanje.
[  ]

Danas su to stariji ljudi, no, majko mila, kad su se ponovno okupili i konačno napravili ovaj debi album na kome, siguran sam, ima i mojih vršnjaka od 50 i više godina, zvuči jednostavno fenomenalno vračajući se u doba kada su death i thrash skupa s NWOTBHM i speed stilom bili glavna okosnica čistog i čvrstog metal zvuka bez ikakvih eksperimenata i avangardnih posezanja. Istina, ovdje se mnogo čuje preteklost (ajde, povijest), ali to su ovi Mariborčani sklopili u sjajan koloplet svega onoga što su vjerojatno proživjeli s neprekidnim adaptacijama, a zašto im je toliko dugo trebalo da realiziraju debi album, samo oni znaju.
[  ]

To su, generalno rečeno oni opsezi metala koji se i traže u klasicizmu: sjajni uvodnik "Demon divine" s ulaskom u melodični gitarski staccato Mladen 'Bula' Buletinca, a potom urnebesni galop bubnjara Alen Brebera u sukladnoj podrški basista Leon Pondelka, te snažnog, ali ne i pregrčevitog, no pravog testosteronskog vokala frontmena Jure Vandura. Druga stvar "Take our souls" prođe u hipu jer je najkraća, samo 3 minute i kad se taman priviknete na kontemplaciju zavidnih gitarskih okuka u spoju s vraškim egzibicijama deatha i stalnih promjena, već stiže "Isotope" koji jasno daje do znanja da ovi fantje itekako znaju svoj posao: malo se samplovima na ruskom jeziku zajebavaju s vojničkim korpusom iz bivše SSSR, ha-ha-ha, da bi onda šibali melodični death s kompleksnim užitkom što je već očito na samom početku albuma da ovi glazbenici itekako u dušu i srce poznaju teren nastavljajući galopom "Retribution awaits us" s kraćim letargičnijim dijelom u središnjici i tako uglavnom jurišajući kroz čitavih 50 minuta albuma.



Prvi izabrani singl "Down to four men" je reprezentativan komad pun sirove Napalm Death/ Morbid Angel/ Cannibal Corpse energije, a i početnog atmosferičnog interludija pokazujući kako hardcore-punk mnogo puta nije daleko bježao od thrash/death transformacija i obratno. Snaga koju ovaj bend ima je fantastična: "Life imprisonment" čak dovlači i patetične poteze Six Feet Under iz daleko boljih dana, mnogo ovdje ima i 'catchy' gitarskih poteza, raznoraznih prevrata u svakoj skladbi (čak i ponekih akustičnih djelova s pratećim efektima poput šumova), ali baš niti jedna ne odskače od klasicizma deatha, kažem, križanog s ponajboljim izdancima ovakvog crossovera. Možda nekome zasmetaju te 'catchy' dionice koje i nisu osobito pretjerane, a i predvidljivost gibanja zadnjeg dijela albuma jer pomalo znaju otići u linearnu monotoniju ("Gods ends here"), a i stereotipni death klišej u naslovnoj "Remains of dominance", no zato su im tri bonus skladbe pravo osvježenje, bolje rečeno predah od kompleksnijih poteza: "Into the eyes" i ""Grind the mind", te donekle "Armageddon" (s kraćim elementima nu-metala) prizivaju klasični Slayer, no da su tako koncipirali album, bilo bi preočito pucanje na ciljani auditorij.

Deacatholize imaju svu potrebnu materiju, dovoljnu žestinu i naboj, svirački su uigrani i koncizni u svakom detalju, odlično potkovani, ponekad u tome i pretjerivaju, a da su malčice jednostavniji u prikazu sviračke perfekcije, bilo bi još bolje. No, ovo im je tek prvi album. Naredni bi mogao biti death-symphonic. Šalim se. Sve OK, samo je gitarista malčice pretjerao sa solažama i egzibicijama jer, bogatstvo, raskoš, znanje, talent i iskustvo se ne smiju sakrivati, kaj ne?

Naslovi: 1.Demon divine, 2.Take our souls, 3.Isotope, 4.Retribution awaits us, 5.Down to four men, 6.Life imprisonment, 7.Doomsday machine, 8.God ends here, 9.Remains of dominance, 10.Into the eyes (bonus track), 11.Grind the mind (bonus track), 12.Armageddon (bonus track)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 30/03/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*