home > mjuzik > Roba

kontakt | search |

BANANA ZVUK: Roba (Aquarius Records, 2021)

Pozitivna strana ovog luckastog, prvobitno DJ soundsystem dueta kojeg čine Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić - Yuri (St!llness) je otkanjanje depresije u ovo zloslutno doba. Na svakome albumu oni se zafrkavaju do mile volje remiksirajući i ugošćivajući nebrojeni niz imena s regionalne scene pišući stihove ili ih autorski davajući svojim gostima na raspolaganje da ih oni proizvoljno sami osmisle.
[  ]

Ujedno, ovakav vid zabavne kolaboracije čini kompletan koloplet svjetonazora vrlo širokim i obuhvatnim svakodnevnim temama ispod kojih se naziru i poneke sočnije, eksplicitnije, pa i društveno angažirane floskule zadržavajući jednu standardnu razinu duhovitosti otvorene za veliki krug auditorija od praktički hardcore repera, preko uobičajeno komercijalno prihvatljivih do notorno bezbijednih i odavno isklišejiziranih narodnjačkih fora i štoseva Dubioze Kolektiv koji su se pretvorili u kasapljanje onog terena kojeg su nekoć čvrsto držali Bregovićevi, a i Balaševićevi fazoni.
[ Banana Zvuk ]

Banana Zvuk   © 2021

Nema sumnje da Banana Zvuk još uvijek čvrsto drži pristojan rejting u tim omjerima ne skretajući sa zacrtane putanje finih humoreski na različite račune, pa i one individualno samoironične ne opsjedajući previše s infantilnošću i degutantnošću, iritantnim ili arogantnim ispadima. Rap je kao lirski format redovito osnovica nabacivanja gomile jako zgodnih rima i dosjetki, a solidna glazbena podloga što djeluje skoro pa poput čisto analogne sa živim bubnjevima, gitarom i basom što ustvari nije, već je djelo iskusnog programerstva Luke, dovitljivo je koncipirana sa živim duhačkim instrumentima (truba, saksofon, trombon), pa i ponekom živom gitarom (Vladimir Garić, Žan Jakopač).

OPG (7.666 pregleda na youtube 19.11.2021.)



Osam pjesama pečati uglavnom reggae u raznim oblicima: uvodna "Roba" s gostovanjem crnogorskog Dedduh Who see otvara simpatičan poziv na laganu humpa-cumpa cugu pivkana ili vinca, "Samo ljubav" kroz discoidan dancehall/ska se približava blagoj reminiscenciji Yurijevog matičnog benda uz ponešto psihodelije, a "Ladovina", kao što samo ime kaže je prava tromija fjaka pojačana melodičnim duhačima i dubovima poput lagodnih odjeka The Beat kada su se u rijetkim trenucima ranih 80-ih odvažili na prikaz bezbrižne sirotinje u imaginarnim prostranstvima pješčanih morskih plaža (ako ne znate, bas gitaru je u tom bendu svirao David Steel, kasnije u megamilijunskom Fine Young Cannibals).

Kafa (254 pregleda na youtube 19.11.2021.)



Vitalni fokus "Kafa" s uvijek rasploženom Sassjom nastavlja ska vrckavim dubstep raggamuffin tempom pozivajući, referentno, nakon dobre noćne kapljice na jutarnje otriježnjenje makar 'život je težak', a onda se opet klasičnim reggae stilom malo brazdi u društvenoj polemiki "Legaliziraj", nije potrebno niti spominjati što jer su ovdje gosti na vokalima Popay, Chakka i Žan Jakopač ('volim ganje zrak, a ne opijumski mrak'). Kandžija je svoju rastafarijansku rolu dobio u prvom singlu "OPG" mada sam kaže da nije pravi rasta.

Pisma slobode (5.239 pregleda na youtube 19.11.2021.)



Lagani reggae "Pisma slobode" s Alujeando Buendijom (Aleks Antić iz TBF) na vokalu skoro da vraća u epohu ranih Marleyevih radova s konca 60-ih kojeg su mnogo new-wave/ punk izvođači rabili desetak godina kasnije (The Clash, The Specials, Elvis Costello, Blondie, The Police, a i brdo ex-Yu bendova - Haustor, Buldožer, Šarlo Akrobata, Metak, Film, Azra, Aerodrom, Kontraritam...), dok je završna "Pobratimstvo lica u svemiru" na tekst Tina Ujevića radikalno drugačiji i najdulji komad od 5 i pol minuta blago eksperimentalne electro/ dub psihodelije s recitacijom Rade Šerbedžije otpuštanje adrenalina u znatno dublju sociološku strukturu poput prvih legendanih repera The Last Poets kakva je neophodna ovakvom albumu, no da je prožeta tijekom čitave fabule, bila bi suviše dark i neuravnotežena za inače vrlo vedar i zabavno neopterećen rad. Nimalo ne škodi na završnici.

Na ovih 33 minuta, elem točno u 'maču' nema ama baš niti jedne morbidnosti ili tragova lošeg raspoloženja. Otklanja suštu stvarnost na drugačije, vedrije relacije zabave i zafrkancije, duhovitosti i pristojne otkačenosti, tako da je ovaj album s uobičajenim pop formatima ovih 8 pjesama dostupan za najšire korištenje bez ikakvih kardiogramskih amplituda. Cilj mu je visoka potrošnja i prihvaćenost, likvidnost će biti vrlo brzo evidentirana, dok je učinkovitost nesaglediva, samo za hrabre prognozere i hazardere što mogu na kladionici uložiti recimo 100 kuna po barem 5 pjesmi da će kroz 10 narednih godina dosegnuti najmanje milijun pregleda na youtube. Možete li se kladiti? Da imam pare, kladio bih se. Odmah. Ovo prolazi ko' alva. Znači, "Roba" je prava, a možda ispliva i još neki komercijalni adut. S ukusom publike, na ovaj način kako su to Banana Zvuk dekorirali, nije se šaliti u tom aspektu. Zato i jesam pored 3 priložena video komada napisao broj emitiranja, a za 10 godina, u studenome 2031. ćemo se vratiti provjeriti brojke da li su došle do milijun. Do tada će Terapija, nadam se i dalje postojati kao što je živjela i prije 10 i prije 20 godina.

Naslovi: 1.Roba feat. Dedduh Who see, 2.Samo ljubav, 3.Ladovina, 4.Kafa feat. Sassja, 5.Legaliziraj feat. Popay, Chakka & Žan, 6.OPG feat. Kandžija, 7.Pisma slobode feat. Alejuandro Buendija, 8.Pobratimstvo lica u svemiru feat. Rade Šerbedžija

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 19/11/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Roba
  • Split Banana (2018)
  • Banana Re-Shake! (2020)
  • Roba (2021)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*