home > mjuzik > Psychagogue

kontakt | search |

KRALLICE: Psychagogue (d.i.y./ bandcamp/ ATTN International, 2022)

Krallice su uistinu vrijedni. Evo, jedva da je prošlo samo 6 mjeseci od zadnjeg im albuma "Crystalline Exhaustion" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=31174, a kad vamo stigao novi. Jasno, nasljednik je istih ideja popunjavajući neke rupe koje su čamile vrebajući neopreznog da se spotakne u njih namjerno uzrokujući šepavost.
[  ]

Kao što su promjenili instrumente više se fokusirajući na Marstonove klavijature i bogate psihodelične trivijade u nešto kraćem izdanju (samo nepunih 40 minuta), na albumu dočekuju 4 pjesme o smežuranom zanosu konačnog bijega od kuće, od karantene, od izolacije s težnjom prikazivanja što većeg bunila u zamkama. Tako počinje storija. Pojašnjenje uvodne, ujedno i naslovne teme "Psychagogue" jest upravo u tom bijegu pokušaja brisanja prošlosti u izbjeglištvu kada se probudiš bez osjećaja s tupim gađenjem prema iluzijama o boljim, nadolazećim vremenima. Kaže tekst da su 'ljepota i smrt postali susjedi u ogromnom moru ljudske patnje i difuzne krivnje životnog procesa pokušavajući ukinuti prošlost i uhvatiti budućnost, postati zemaljski, bolje patiti i osjetiti smrtnu prijetnju'. Poetski opasno i morbidno, a u zvukopisu kaotično zvrzlano i uobičajeno neuredno ne obećava mnogo.
[ Krallice ]

Krallice   © 2022

No, od druge teme "Deliberate fog" kreću daleko slojevitije strukture kada se Colin Marston prihvati syntha. Kako kome, ali meni baš odgovara kada na sva te gitarska vibrato-tremolo McMasterova šaranja što djeluju kao da su izbačena lopatom s prikolice tamno-sivih ideja na crno platno, onako bez konkretno zacrtanog oblika 'šta ispadne - ispadne' doda taj premaz klavijaturskih harmonija povezujući sav taj nabacani kaos u putujuću seansu gdje se primjeti vožnja. Bez tih harmi sve funkcionira zbrda-zdola, ne znaš da li su krenuli ili se svakog trenutka misle zabiti u betonski zid. Ili, pak uopće nikud ne idu. Stoje na mjestu poskakivajući, ali nikako da nešto preskoče objašnjavajući tamu namjerne magle izmeću drveća stvarajući osjećaj bezvoljnosti, nezainteresiranosti za sadašnjost, sumnje u prošlost, ravnodušnosti prema nadolazećim danima. Čak su se i alge posušile, kukci su se izlegli, a glavni lik-promatrač stoji na mjestu gledajući da vrijeme radi svoje.Još ponajbolji dio jest najdulja "Arrokoth trireme" od punih 13 minuta noseći obrednu manipulaciju osjećaja laganim dinamičkim tenzijama od uvodnog atmosferičnog syntha s ritmičkim orkestracijskim topotima pretendirajući simfonijsku monumentalnost što im nimalo ne stoji loše. A od druge i pol minute slijedi obavezni blastbeat galop s urlikanjem: zanimljivo jest da svi osim bijesnog dobošara Lev Weinstena imaju svoje solističke role vriskanja. Ovdje je Marston urlator na vijugave synth dark-wave krivulje iz kojih se stvaraju ambijentalne međuigre zalazeći i u blackgaze oslobađajući čista staccata i gitare i basa i tipkovnica kristalno prozračnih nota u samoj završnici. Tu su adekvatno pogodili eksperiment stapajući tri-četiri žanra, a za taj završni dio je čak i gothic, ambijent, neo-folk, drone, obavezna psihodelija i natruha simfonije u sferi formata, prosto nevjerojatno kako se iz kaosa sve odjednom pretvara u senzualnu, ali mračno opasnu ljepoticu. A zadnja "Reprisals of destiny" ponovno počinje iz kaosa šetajući i po de-kompozicijskim zahvatima, na svu sreću, Marston sve to povezuje synth harmama o tematskom prodoru kozmičke agresije pravednog Aresa koji ubija one koji ubijaju. U kozmičkoj utrobi razarač beskrajno produžava žrtvin let, okrutni osvajači su pijani, ne postoje nikakvi savezi između ljudi i lavova, pribjegava se mitu pred paradoksom razuma obećavajući besmrtnost u vrhunskom odredu poezije.

Jest, fino nižu liriku u zvučne apstrakcije pune psihodelije i onda u sedmoj i pol minuti sve se iznenada prekine, odreže. Kao da si stisnuo 'stop'. Sve se zaustavilo. Nema više. Pukao film. Crkla struja. Neko opaprčio sjekirom. Spotaknuo se u kabel. Valjda namjerno jer bi po takvom finišu, rečemo filma, valjalo očekivati nastavak. Nastavak kraja. Teško je uopće pretpostaviti koji je naredni korak ovih avangardnih, ekspresivnih i eksperimentalno hrabrih njujorčana.

Naslovi: 1.Psychagogue, 2.Deliberate fog, 3.Arrokoth trireme, 4.Reprisals of destiny

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 17/06/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Tap: Book of Angels Volume 20

PAT METHENY: Tap: Book of Angels Volume 20 (2013)

| 23/06/2022 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: So zemlje

NULA: So zemlje (2022)

| 22/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: In Amber

HERCULES AND LOVE AFFAIR: In Amber (2022)

| 21/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: First Bite

THE BIG DEAL: First Bite (2022)

| 20/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Disintegration in Vacuum

PARASITIC INFECTION: Disintegration in Vacuum (2022)

| 19/06/2022 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*