home > mjuzik > Frkwys Vol. 4.5 Nowhere in the Night

kontakt | search |

PSYCHIC ILLS: Frkwys Vol. 4.5 Nowhere in the Night (RVNG Intl., 2022)

O legendarnim Butthole Surfers se iz rijetkih facebook postova u zadnjih desetak godina dalo utvrditi da im je pun qrc turneja i sviranja, izjavio Paul Leary 'lijepo nam je jedan sat na pozornici, ali preostalih 23 su fucking sucks'. Praktički su nakon onog zagrebačkog koncerta www.terapija.net/koncert.asp?ID=6326 27. travnja 2009. počeli razmišljati o svršetku tumaranja od sela do selendri, većih sela, sokaka, ćorsokaka, metropola i megalopolisa, pentranja po pozornicama i konfliktima s benavom publikom koja je još uvijek očekivala perverzije iz 80-ih. Imali su nakon toga još turneju-dvije-tri, 2016. zaključali aktivnost u hiatus i onda nakratko izvalili da je mogući novi album, prvi nakon krajnje mršavog, daleko najslabijeg i najlošijeg im u karijeri "Weird Revolution" iz 2001. godinice, realiziranog taman dva tjedna prije 11. rujna. No, od toga očito još niks. Ako će uopće ičega i biti.
[  ]

Ali ovo nije storija o njima, nego o prvotno kućnom, homemade bendu Psychic Ills iz New Yorka oformljenom dvije godine kasnije (2003., naravno) koji se dugo vremena zafrkavao s lo-fi eksperimentima, noiseom i šandrcavim susjedima koji nisu imali razumijevanja za njihove egzibicije. Ipak, susjedski tračevi po selu doprli su do The Social Registry iz Brooklyna koji im je realizirao prvih nekoliko radova i plasirao ih na lokalnu underground scenu. Do sada su objavili 5 studijskih albuma, 5 EP-ijeva i 4 singla. Zadnji album je "Inner Journey Out" (2016) sasvim solidno prihvaćen, a zadnji singl/EP "Never Learn Not to Love/ Cease to Exist" je realiziran koncem ožujka 2020., deset dana nakon smrti alfe i omege Tres Warrena koji je navršio 41 godinu.
[ Psychic Ills & Gibby Haynes ]

Psychic Ills & Gibby Haynes   © 2010

Nakon njegove smrti, ostatak ekipe je nastavio s radom surađujući na kompilaciji "Songs for Tres" (2021) s Hope Sandoval, a onda se odlučio za ovaj potez "Frkwys Vol. 4.5 Nowhere in the Night", serijalu čudnovatih sessiona koje su sviruckali s izabranim freakovima u vremenima predaha i razbibrige. Snimani su uglavnom koncem prve decenije 21. stoljeća, a gosti su im bili čuveni Detroit techno DJ Juan Atkins, zatim Hans-Joachim Irmler iz Fausta i Gibby Haynes iz Butthole Surfers. Svatko od njih je upriličio kojekakve šašavoće iz kojih je još 2010. samo objavljen EP "FRKWYS Vol. 4: Psychic Ills", a takvih ima u arhivu još najmanje desetak.

Konkretno, ovaj ispred nas je snimljen u noći 4./5. veljače 2010. između 22 i 4 h ujutro kada su Psychic Ills odradili turneju s Buttholima i razgalili se u podrumu bruklinškog Monster Islanda uz koješta od izabrane cuge do obavezne žiže, a Gibby baš i nije izbirljiv, na zagrebačkom koncertu je pio karlovačko pivo potjeravajući ga whiskyjem. Elem, on ovdje malo mumlja neke nerazgovjetne zvukove i šarafi onaj svoj modularni synth sa samplerom, a prate ga Elizabeth Hart (bas), Brian Tamborello (bubnjevi) i pokojni Tres Warren na gitari baratajući malo s loop tehnikalijama i povremeno zasviravši usnu harmoniku. U principu, ovaj polusatni set razdijeljen na 8 tema je instrumentalnog karaktera s meditativnim konotacijama slobodne psihodelične improvizacije mnogo duguje utjecajima krautrocka bez obzira što se sam bend izjašnjava kao psihodelični rock. Također, bez drugog obzira, Haynesovog mumljanja, jasno ničeg kontinuiranog sa smislom već samo sa semantičkom caklinom, ovo je rad kojeg kao fabulu pokriva oduševljenje benda što im se priključio u nečemu što bi trebalo biti muziciranje u formatu jamminga. Neobavezno, baš onako kako im je došlo u datom momentu.





Sve kreće od tromog drone syntha s malo bubnjarskih sižea, gitarskog noisea u pravcu mračnog ambijenta s koliko-toliko konzekventnim komadom "At long last" baš po uzoru na Faust i Neu! iz tamo dalekih ranih 70-ih i to punih 10 minuta mantranja o ničemu, ali njima je bilo cool chillati na taj obredan način kada se ima vremena dodavati jointom ukrug. Pretpostavka je da obred svirke završava kada se udahne zadnji učinkoviti thc dah. "Clone" je malčice žešći i rockerskiji odušak, ali samo traje dvije minute uz neko Haynesovo mumljanje. Možda je i mislio nešto pjevati, ali osim semantike ovdje nema ničega, dok u "Schizo fez" nešto samplirano u repeticijama urliče u pozadini tromih bubnjarskih prelaza. Uzmimo, tamo negdje oko 2 ujutro kad su thc-i imali najbolji efekt, izrodila se egipatsko-faraonska melankolija "Lude" evocirajući na labirinte piramide čiji izlaz znaju samo domari i njegovo veličanstvo, te guje ljutice, a spomenuti ću svoju pristranu opasku da je ovo i najuzbudljivijih 4 i pol minute na čitavom materijalu jer ima nekakvu psihodeličnu vizualizaciju, a ne samo protagonističku formalnost svirke u napušenom i omamljenom stanju.

Premda je na ovakav način nastajalo 90% rock produkcije, te eksperimentiralo s ničime da postane nešto, ovako su istom otprilike nastajali i Butthole, a i Faust albumi, ovaj session je tek samo dokument zajedničkog kružoka ovo četvoro muzikanata bez ikakve unaprijed predviđene putanje. Jer Haynesa nakon turneje sasvim sigurno nije bilo teško nagovoriti da provede večer i noć s njima, pa pokušati se zabaviti uz improvizacije. Zabavili se jesu, to je nesumnjivo. No, kad se sagleda, naš Đuro Dobranić u svojim Limitless Apologies sessionima u KC Mesnička umije ostvariti daleko kreativnije rezultate.

Naslovi: 1.No way, 2.At long last, 3.Clone, 4.Schizo fez, 5.Shakin', 6.Lude, 7.Something like that, 8.Where's the beginning

ocjena albuma [1-10]: 3

horvi // 03/08/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*