home > mjuzik > Files 01-12, compilation

kontakt | search |

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (d.i.y./ bandcamp, 2024)

Svi dosadašnji radovi ovog misterioznog industrial projekta kojem ni na discogsu ni na bandcampu osim izdanja nema nikakvih drugih informacija, prezentirani na objedinjenoj kompilaciji, koja na 12 'fajlova' donosi uravnotežen avangardni pristup eksperimentalnije strane ukusnog industriala sa dodacima. Album izranja iz drone letargije, postepeno uvodeći sporo sekvencirani noise više ambijentalnog negoli harsh karaktera. Sci fi sekvenca koja potom slijedi je gušt za uši i više nego dobra nadogradnja prethodnog šumovitog dronea, A TEK JE PRVA STVAR!
[  ]

Skoro minutu dulji od prethodnog, 'File 02' nastupa više elektronski suzdržano sa keyboard aspektom negdje između filmske glazbe ali i krautrocka. Nema harsha da se uho pati, sintisajzeri i sekvence avangardne filmske glazbe su tema dana, i to je odrađeno u jednom laganom, srednjerazvijajućem tempu (pjesme variraju od 6-8 minuta). Uranjajuće iskustvo koje prolazi u tripoznome hipu. Treći 'File' je srednjefrekvencijski industrial sa blagim natruhama elektronike kroz kontinuirano zujanje u pozadini , a koje je moglo bit i prominentnije da je bilo sekvencirano i distorzirano. Ostatak miksa skladbe su industrial sekvence možda malo više 'basic', ali sve stvari od početka ovog albuma imaju instant bonus što nijedna nije isuviše harsh, tako da se album može casually slušati. Nažalost ova skladba stepenicu ispod prošle ali preći sa osmice na sedmicu nije dramatičan pad. Drugačije zamišljena, stvar bi bolje figurala kao ukusno flertovanje sa power electronicsom. Ono što na kraju i dođe kao nadogradnja inače monotonog ambijenta skladišta- je nedovoljno i prekasno da kompoziciju spasi vlastite ispuhanosti. Prvi od tri EPa na ovoj kompilaciji završavamo sa četvrtim 'Fileom' koji izranja iz futurističkog sci fi dronea kakav bi komotno bio uvod u ranu Tangerine Dream skladbu uz malo više techno ritmova samih sekvenci. Definitivno se iskupljuje za prethodnicu, i ugodno je drone putovanje oceanima uz popratni noise nalik povremenom glasanju orka, ili cvrkutu jedne jako intoksinirane ptice.



Drugi demo počinjemo sa 'File 05', razvoj joj je više u avangardnu ritmčnost, bez da gubi na svom drone elementu, koji ovdje ugodno popunja prostor i to mu je najbolja primjena čak i u odnosu na prethodnu stvar gdje je njegova prominentnost bila nositelj. Vraćam album na debelu osmicu, jer stvar pruža i raznolikost industrial elementa, i drone stabilnosti. 'File' šesti nažalost unosi nepotrebni 'sweeping' šum od noisea i potapa ono što bi bila odlična i dobro koncipirana elektronska stvar. Srećom tu je fade out pa svih prethodnih 7 minuta možemo zamisliti i bez iritantnog noisea. 50 sekundi onoga što je moglo biti nakon 7 minuta i 10 sekundi vrtloga distorziranog vjetra koji brani pristup filmskoj klasici. Aj da oduzme 10-30 sekundi, ali s obzirom na prijašnje radove prepuštanje ove stvari takvom noiseu nije ništa doli propust prve klase. Sedmi 'File' puno bolji, dobro posložena stvar kakvu bi u nekom svom periodu mogao napraviti i Havohej, kako već ni ne ciljamo na Abruptum, jelte. Drugi demo zatvara osmi 'File' praćen usamljenim nepravilnim koracima po nepreglednom hodniku. Noise je na svu sreću zabačen u pozadinu i prepušta prominentnost repetativnim bass frekvencijama nad kojima, sada oslobođen imperativa nositelja skladbe, leprša ukusni dronajući industrial.

Treći i posljednji demo ove kompilacije otvara 'File 09', kaotična filmska industrial kompozicija notabilna po svojoj užurbanoj hitnosti. Deseti 'File' isporučuje ono što 'file 06' nije, dobru kombinaciju ukusnog lagano distorziranog noisea, elektronskog basa i dronea kao slobodne varijable. Progresijom stvar postaje samo bolja te ju neću dalje kvarit. Predzadnji 'File' ove kompilacije je dobar industrial, dok je zatvarajući 'File' sasvim solidan spororazvijajući psihodelični drone.

Jedna stvar od dvanaest na kojoj je noise bio preagresivan, jedna osrednja stvar, i ostatak kompilacije čisti užitak laganog drone/industriala. Stil konzistentan kroz sve EP-ove, a jedina pogreška je bila u naglašavanju te jedne iritantne noise sekvence. Album bi inače glatko dobio devetku. Ovako:

Ocjena (1-10): 8,5

marko šiljeg // 15/03/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun

MUMMIES AND MADMEN: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun (2024)

| 28/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Levels of Perception

PESTILENCE: Levels of Perception (2024)

| 27/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*