home > muviz > THE EXPENDABLES 2

kontakt | search |

THE EXPENDABLES 2 (Simon West, 2012)

Plaćenici su se prije dvije godine pojavili u ljetnoj kino ponudi i ostavili dojam da se Stallone sa novim redateljskim poduhvatom dosjetio jedne ideje i napravio cijeli film oko nje. Da ne ulazimo previše u status pojedinih glumaca, Sly je odlučio okupiti što više akcijskih zvijezda na jednome mjestu. Uz ponekog borca iz sportskih ringova i Slya, dobili smo predstavnika novog vala akcijskih filmova Jasona Stathama, Jeta Lija, Dolpha Lundgrena, a u kratkim ulogama su se pojavili Bruce Willis i Arnold, tada još uvijek sjedeći guverner Kalifornije. Film je ponudio tonu ubojstava, hektolitre krvi, poneku dobru scenu, i gotovo nevjerojatnu dozu sentimentalnosti i melankolije (Mickey Rourke se pobrinuo za taj aspekt), a jedan od negativaca je bio Eric Roberts. Taj sklop zaboravljenih, novo oformljenih i zatomljenih persona s filmskog ekrana nije nikako ugrozio neke od najboljih filmova prije spomenute gospode, ali je uspio zaraditi dovoljno novaca da se ove godine pojavi i nastavak.
[  ]

I dok se na redateljsku stolicu postavio Simon West (čija je karijera isto zapela nakon katkog uspona), malo toga se promijenilo, a akcija se dodatno nabrijala. Film započinje s ogromnom akcijom spašavanja bogatog kineskog poslovnjaka. Eksplozije, pucnjava, i još malo pucnjave pomiješane s eksplozijama i pucnjavom, vraćaju nas na stare staze slave. Ekipi se pridružio jedan novak - mladi Billy the Kid, a brzo ju je napustio Jet Li. Ono što je najmanje jasno u cijeloj timskoj dinamici je povratak Dolpha Lundgrena, koji je, koliko se ja sjećam, poginuo u prvom nastavku. Nakon naporne ackije, uspješno obavljenog posla, i kratkog susreta s Arniem, ekipa se uspješno vraća kući. I tu se događa jedan razgovor između Stallonea i mladića koji im se nedavno pridružio. Mladić želi izaći iz krvavog posla, Sly to sve jako dobro shvaća, a neminovna smrt mladića čeka iza ugla. Naravno, prvo se pojavljuje Bruce Willis, zahtijeva otplatu duga iz prvoga filma, u vidu spašavanja jedne vrijedne stvari iz albanskih planina, a rezultat svega je smrt mladića. U film ulazi glavni negativac, maštovitog imena Vilain (!) koji se pod nadahnutom mini renesansom Jean-Claude Van Dammea pretvara u sasvim solidnog i zabavnog protivnika, bez obzira na očitu istrošenost i intervenciju mnogobrojnih plastičnih zahvata - u ovome aspektu se ravnomjerno nosi s Stalloneovim intervencijama pod kirurškim nožem. To barem dodaje uvjerljivost njihovim likovima, ogriženih u borbama i sukobima. Cijeli fokus filma ne nastoji pronaći bilo što ozbiljno ili komplicirano u priči. U nekoliko navrata se pojavljuje Chuck Norris koji znalački utjelovljuje svoju internet personu neuništivog nadčovjeka.
[  ]

Arnold, Bruce i Sly se zajedno bore u završnoj bitci i unatoč prenaglašenim forsiranjima određenih očitih stvari i poteza, sve to nekako djeluje i maršira do trenutka kada Arnold i Bruce nekoliko puta iskorištavaju ikonske rečenice iz svojih hitova. Cijeli taj samosvjesni pristup filmu, tom meta akciću u kojemu malo toga ima smisla, a ponajmanje radnja, ubija neke dobre trenutke i u previše elemenata izvlači gledatelja iz radnje. Osim jako skupog okupljanja raznoraznih akcijskih zvijezda, film ne nudi ništa posebno jako i zanimljivo u kontekstu akcijskih scena ili odnosa između likova. Formula je sada iskorištena po drugi puta, ali cijela ta priča ne doseže ni umjerene dosege zabavnog akcića. U pripremi je i treći nastavak koji sasvim sigurno ne donosi lijepe vijesti - pogotovo ne u vidu novih lica - jer je popis akcijskih zvijezda prošlih vremena sve tanji i tanji.

ocjena filma [1-10]: 6

robert tabula // 16/08/2012

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o filmu
cover: THE EXPENDABLES 2
režija: Simon West
scenarij: Richard Wenk, Sylvester Stallone, Ken Kaufman, David Agosto
glazba: Brian Tyler
fotografija: Shelly Johnson
montaža: Todd E. Miller
uloge: Sylvester Stallone, Jason Statham, Liam Hemsworth, Terry Crews, Randy Couture, Nan Yu, Jean-Claude Van Damme, Arnold Scwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris, Scott Adkins

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*