home > muviz > THE BOURNE IDENTITY

kontakt | search |

THE BOURNE IDENTITY [Bourneov identitet] (Doug Liman, 2002)

My name is Bourne, Jason Bourne?

Mlađi Amerikanac (Matt Damon) je jedne noći spašen od sigurne smrti od strane talijanskih mornara blizu francuske obale. Dva metka u leđima su mu još i najmanji problem - momak, naime, pati od amnezije i nema pojma niti kako se zove, niti što radi u životu, niti kako je zaradio ta dva spomenuta metka. Ipak, ubrzo otkriva da posjeduje vrlo razvijene borilačke vještine, i općenito istrenirane sposobnosti jednog vrhunskog ubojice. Prvi trag prema otkrivanju svojega identiteta je bankovni račun u Ženevi kojeg je imao ušiven u svoje tijelo...

Robert Ludlum (1927.-2001.) je svjetski poznat autor kvalitetnih i vrlo prodavanih špijunskih romana (bestseler po hrvatski) u koje, osim trilogije o agentu CIA-e Bourneu, su najpoznatiji još "The Osterman Weekend" (ekraniziran, Rutger Hauer u glavnoj ulozi), "The Holcroft Covenant" (ekraniziran, Michael Caine u glavnoj ulozi) te "The Apocalypse Watch" (ekraniziran u obliku mini-serije). On je ujedno i pisac kojeg sam kao srednjoškolac naprosto gutao, da spomenem i to odmah.

Prve ekranizacije ove knjige u obliku TV filma s Richardom Chamberlainom (1988. u režiji TV redatelja Rogera Younga) se sjećam maglovito iz spomenutih teenagerskih dana i pitanje kako bi sada prošla obzirom na zub vremena. U novoj verziji se naime naš agent malo pomladio, a i sami dijelovi priče su promijenjeni u skladu vremena u kojem živimo.
[ ajd, dam ti malo para pa me ti vozaj! ]

ajd, dam ti malo para pa me ti vozaj!

Nekako sam prvu polovicu filma imao problema s Mattom Damonon u ulozi super spešl agenta, no tu je bila, meni još od fenomenalnog "Lola rennt" jako draga Franka Potente da spasi stvar. Uz nju sam se nekako i navikao na Damona - da se ne shvatimo krivo, ne mislim da je on slab glumac, "Good Will Hunting" (1997) i "The Talented Mr. Ripley" (1999), da spomenem samo dva, to apsolutno opovrgavaju, ali mi nekako nije bio stvoren za ulogu ovog tipa. Da li je to zbog njegovog mlađahnog i ne baš posebno karizmatičnog izgleda ili pak činjenice da ga nisam navikao gledati da se mlati tako znalački i požrtvovno u akcijskim scenama, teško mi je reći. Ipak, kako je film odmicao i on, tj. njegov lik sve više znao o sebi i poslu kojem se bavi i postajao manje tipični Damon, a više agent Bourne, sve mi je bio bolji.

Zanimljivo mi je bilo vidjeti i kako će se redatelj Doug Liman snaći u zadanoj mu ulozi. Mislim prvenstveno na situaciju u kojoj obećavajući redatelj (a on je meni zapeo za oko svojim malim remek djelom "GO" - u nas preveden kao "GO - divlja noć") ne radi "svoj" film nego je jednostavno odabran da "odradi" posao pri čemu naravno ima puno manji kreativni prostor od onoga kojeg ima pri svojim projektima. Mnogi talentirani su se već poskliznuli na tom terenu, od kojih mi prvi pada na pamet Jean-Pierre Jeunet koji u već utabanoj franšizi imena "Alien" nije napravio bogzna kakav posao sa njegovim četvrtim dijelom (iako to nije u potpunosti njegova krivica), da bi onda kasnije napravio takav (filmski) dijamant kao što je "Amélie" (2001). Ipak, moje strepnje su bile uzaludne, Doug je posao odradio samo tako!

Naravno, odlične i napete priče (Ludlum je tu ipak jedan od najvećih majstora žanra), jake dobre atmosferične glazbe, te vrlo dobre režije (vrlo efektnu potjeru automobilima po Parizu da niti ne spominjem - iako nisam ljubitelj holivudskih akcića, ovdje sam stvarno uživao), "The Bourne Identity" je meni jedno ugodno iznenađenje u smislu modernog špijunsko-akcijskog filma.

Ako je James Bond, kojeg sa ovim filmom ne vežu samo inicijali glavnog junaka, bio zabava za široke mase prikazivajući plejbojevsku stranu života špijuna, onda su knjige, a bome i filmovi, o Jasonu Bourneu puno bliži stvarnijem životu spomenutog kadra te samim time i za one male zahtjevnije.

ocjena filma [1-10]: 8

sale // 15/09/2007

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*