home > muviz > INSOMNIA

kontakt | search |

INSOMNIA (Christopher Nolan, 2002)

Dva L. A. istražitelja su poslana na Aljasku kao ispomoć tamošnjoj policiji u otkrivanju ubojice malodobne djevojke; njima taj odlazak dolazi kao šlag na kavu jer im je back home Interna kontrola za petama zbog propusta u karijeri. Da ne bih otkrio previše, nadalje slijedi par, ne toliko obrata koliko iznenađenja...

Prema već prokušanom receptu "uzmi neki dobar neamerički film i napravi preradu i probaj dić nešto para" ("Nightwatch", "Vanilla sky", a čekam kad će "pasti" i odličan danski "U Kini jedu pse"), "Insomnia" je prerada istoimenog norveškog filma iz 1997. kojeg potpisuje mladi Erik Skjoldbjarg. Kako original na moju veliku žalost nisam gledao (kažem na žalost jer se već XX puta pokazalo da je takav original puno bolji od US remejka), ovdje ću se više referencirati na odličan "Memento" kojim me Christopher Nolan naprosto razvalio!

Relativno je to "normalan" krimić, samo što u centru štorije nije samo lov na ubojicu, već i dileme junaka policajca iza kojeg je vrlo respektabilna karijera, a koji bi sada mogao nadrapati. Pacino u ulozi policajca i nije neka novost, no baš sam se nabrijavao vidjeti Williamsa u nekoj ulozi u kojoj se ne glupira (nadrogiran), no rezultat baš i nije bio nešto. Prijeko potrebne Kemije između glavnog policajca i glavnog negativca skoro pa i nema, a takva je i većina međusobnih odnosa u filmu, osim možda najbolje glumca/glumice u cijelom filmu Hilary Swank, koja se jedina čini se snašla odnosno imala volju dati malo više sebe nego što je to rutinerski bilo potrebno.

Najvećim propustom filma, a ima ih više, držim slabo iskorištavanje onoga što stoji u naslovu filma; naime, nesanica zbog 24h Sunca dnevno, od koje u filmu pati Pacino, nakon dva-tri dana donosi različite nuspojave - fleševe, priviđenja i sl., te mijenja čovjekovu percepciju "realnosti". Za razliku od "Mementa" u kojem je Nolan izvrsno na gledatelja prenio stanje osobe koji pati od nedostatka kratkoročnog pamćenja, što nakon odgledanog filma znači da još neko vrijeme baš i ne možete doći sebi i normalno razabirati stvari oko sebe, situacija je ovdje nažalost potpuno promašena. Ovdje priča ide linearnim tokom, uz par kratkih fleševa s vremena na vrijeme koji ne ispunjavaju svoju funkciju, a to je uvođenje određenog osjećaja u gledatelja, te uz kratke kadrove (u prosjeku 5-15 sekundi) koji su više naporni nego što imaju pravu svrhu. Čini mi se da bi upravo to forsiranje nesanice, sa puno više kratkih fleševa i nadrealnih scena (joj, šta bi tu Lynch radio!), doprinijelo tome da se gledatelj uživi u stanje pomračenog uma glavnoga junaka i da film ostane malo duže u mojoj glavi nego što će ostati ovako.

Zanimljiva je, ali ne baš i preoriginalna, ideja relativnosti karaktera - naime, good guy, policajac, i nije baš toliko čist i nismo baš sigurni pred čime sve ne bi prezao u svojoj karijeri (no, to je samo naznačeno, a ne baš najbolje i opisano - kako se to radi, pogledajte "Training Day"), te negativac koji cijelo vrijeme policajca (i nas) uvjerava kako nije ubio namjerno, a zbog sličnog ubojstva koje se desilo i našem junaku murjaku, lagano imamo tendenciju da mu i povjerujemo... No, to je ideja, a na platnu su likovi nedefinirani i nerazjašnjeni, previše stereotipni i dvodimenzionalni (iako se trude da baš to ne budu), a Nolan je definitivno pogriješio što nije išao do kraja s gore navedenim vizualnim psihodeličnim experimentiranjem. Ideja da paralelno s traženjem ubojice, glavni policajac traži i samog sebe, tj. svoju savjest, da, iako je totalni kuler, ne puši cigarete već žvače žvake, da se umjesto mračnih prostora (npr. "se7en" i klonovi) radnja preseli na svjetlo, da sexy Maura Tierney nije med. sestra već hotelijerka, a Hilary Swank se ne boji priznat da je žensko, da Robin Williams glumi ubojicu, sve su te ideje kul i sve 5, ali one same nisu dovoljne da podignu kvalitetu filma na željenu i očekivanu razinu.

Sve u svemu, dobra ideja, no mlaka realizacija. Kao hladno kuhano vino - možeš ga piti, al ne radi ono što bi trebalo... Naravno, sve to je samo moj skromni doživlja viđenog, možda vas "pukne" jače nego mene. Al' ja ću ipak pokušat nabaviti verziju iz '97, pa vidjet čija majka crnu vunu prede...

ocjena filma [1-10]: 5

sale // 01/02/2003

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*