home > muviz > THE DARK KNIGHT RISES

kontakt | search |

THE DARK KNIGHT RISES (Christopher Nolan, 2012)

Christopher Nolan je zatvorio svoju trilogiju o Batmanu s velikom, kompleksnom i napetom završnicom. Uunutar svijeta Brucea Waynea malo toga ima smisla. Nakon gubitka voljene osobe i kaosa koji je pogodio Gotham u prethodnom ostvarenju, Bruce je postao najtraženiji gradski zločinac kada je na sebe preuzeo umorstva Harveya Denta - javnog tužioca čija je smrt inspirirala novi i čisći Gotham. Grad u kojemu više nema Batmana jer nema ni kriminala koji bi naprezao mogućnosti i strukturu policije. Bruce Wayne se odrekao kostima i uvukao se u svoju vilu obavijen depresijom i bezbrojnim spekulacijama o razlozima zašto više nije razvratni playboy i vrlo javno lice svoje, sve manje uspješne kompanije. Ususret toj inertnosti, kroz početne scene filma, dobivamo uvid u novu vrstu opasnosti. Glavnog negativca u ovome filmu, Banea. Nezaustavljiva sila, obavijena hrpom mišića i s licem koje je napola prekriveno s maskom, polako pokreće plan koji se vrlo brzo orijentira prema Gothamu. Jedan od tih rukavaca koji su sastavni dio Baneovog organiziranog plana, pogađa i Brucea. Selina Kyle koja je puno poznatija kao Catwoman (iako se to ime ne može nijednom čuti u filmu) olakša Brucea za ogrlicu koju mu je ostavila majka i otiske prstiju. Ogrlicu ostavlja sebi - što omogućuje Bruceu da ju prati - a otisci prstiju približavaju Bruceovu ranjivu stranu Baneovom valu koji se sve više nadvija nad budućnošću grada.
[  ]

U toj atmosferi stvari se ponovno mijenjaju. Dok se Bane počinje širiti podzemljem Gothama - stvarnim i metaforičnim - prve žrtve i prvi pravi znaci opasnosti izazivaju interes i pažnju mladoga policajca Blakea. Koji je u biti i jedini policajac koji ima dovoljno razuma da stane uz Gordona koji se za dlaku izvukao iz ruku Baneovih poslušnika. Kada Bane organizira vrlo javnu i vrlo nasilnu pljačku na Burzi, Bruce se napokon vraća u svoje staro odijelo, oboružan sporijim refleksima, ali i boljim igračkama. No cjelokupna policija se fokusira na hvatanje Batmana, što omogućuje Baneu još jedan uspješni korak prema krajnjoj realizaciji. Od toga trenutka problemi postaju sve veći i kompleksniji. Batman više nema potrebnu snagu i uvježbanost, sveopća konfuzija i nevoljkost policije stvaraju atmosferu nevjerojatne rezignacije, a Baneova volja je sve jača, uz plan koji sve brže ide prema svojem cilju. Jedan od zaboravljenih programa Bruceove kompanije postaje oružje masovne snage koje stvara taoce od cijeloga grada. Bruceova slabost se vrlo lako, pod Baneovim rukama, pretvara u sredstvo apsolutnog psihološkog i fizičkog uništenja. Bruce je zatvoren, slomljen i poražen, a Gotham je kao nikada prije bačen pred sama vrata potpunog uništenja. Ovo ukratko ilustrira velike i značajne dijelove filma, ali nikako ne prenosi svu kompleksnost i isprepletenost likova i radnji. Redatelj Nolan je s ovim ostvarenjem zatvorio trilogiju uz pomoć jasne vizije i zanimljivih rješenja.
[  ]

Dugačko trajanje filma ni u jednom trenutku ne djeluje pretjerano ili suvišno. Događaji se nižu u ritmu koji polako, ali sigurno uvlači gledatelje u sve dublje ponore straha, kaosa i boli. Sjedinjavanje ideja i dijelova priče iz prethodna dva filma spajaju sve u jednu organsku cjelinu. Sa svakim filmskim iskorakom, sve je postalo veće, jače, kompleksnije. Posljedice iz prvoga i drugoga filma rezoniraju u trećem, poglavlja se zatvaraju s glasnim praskom, a razarajuća atmosfera sve veće i bliže propasti - na svakoj razini - nosi priču prema eksplozivnom i teškom završetku. Batman se kao simbol, preko djelovanja Brucea Waynea, doveo do ultimativnog dara svojemu gradu - koji ga je kroz najgore i najbolje dane gotovo uvijek držao za zaštitnika koji ulijeva sigurnost tamo gdje regularni tokovi zakona jednostavno ne uspijevaju funkcionirati - bilo zbog veličine prijetnje, bilo zbog vlastite iskvarene unutrašnjosti.
Od stvaranja i razvijanja sebe, tj. Batmana kao simbola, Bruce Wayne, bogati usamljenik s tamnom psihom, je uspio ispuniti svoju ulogu do te mjere da se Batman jednostavno odvojio od njega kao osobe. Ono što skriva maska nije toliko bitno, ono što je unutar maske je nak raju dana samo podloga i oslonac za fizičko djelovanje jakoga i jasnog simbola. Ono što je nadraslo skup svojih dijelova, a u isto vrijeme je ispunilo sva očekivanja i nadanja, izvrsno opisuje Batmanovu evoluciju i odlično režiranu trilogiju Christophera Nolana.
[  ]

ocjena filma [1-10]: 8

robert tabula // 02/08/2012

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*