home > muviz > GONE BABY GONE

kontakt | search |

GONE BABY GONE [Nestala bez traga] (Ben Affleck, 2007)

Zaplet ukratko ide ovako: u Dorchesteru, ne tako fensi četvrti Bostona, oteta je četverogodišnja djevojčica Amanda. Kako majka narkomanka na sebi svojstven način izražava bol zbog gubitka jedinog djeteta, tetka otete djevojčice uzima stvar u svoje ruke i unajmljuje dvoje lokalnih privatnih detektiva Patricka Kenziea i Angelu Gennaro (Casey Affleck i Michelle Monaghan), koji su ujedno i partneri na ljubavnom planu, da, uz policiju, pokušaju pronaći Amandu. Ipak, stvari (a pogotovo likovi u priči) nisu tako jednostavne...
[ u potrazi za otetom djevojčicom... ]

u potrazi za otetom djevojčicom...

Pisac Dennis Lehane, autor knjige prema kojoj je napravljen scenarij za ovaj film, je najpoznatiji kao autor knjige "Mystic River" po kojoj je Clint Eastwood 2003. godine snimio sjajan istoimeni film i s kojim i ovaj film dijeli više sličnosti osim samog imena autora - iako se prvospomenuti ipak bavio većim životnim dvojbama, i u "Gone Baby Gone" se postavljaju slična pitanja pravičnosti i (osjećaja) krivnje glavnoga junaka. Inače, sam autor, koji je i sam neko vrijeme radio sa zlostavljanom djecom pa itekako dobro poznaje tu problematiku, se vrlo povoljno izrazio o suradnji s mladim redateljem Benom.

Film je ovo koji je puno širi, u smislu da ništa nije onako kako se čini na početku, te puno dublji, propitkivanjem malo većih društvenih pitanja i odnosa crno/bijelo kroz vizuru glavnog junaka, od klasičnog filma otmice. Sa željom za što većom autentičnošću, film su snimali upravo na lokacijama u Bostonu na kojima se odvija radnja u romanu, a manje uloge i statiste su odigrali upravo stanovnici toga kraja. I sam redatelj Ben i glavni glumac Casey su odrasli u Bostonu, što je također dalo vidljivi pečat filmu.

Glumačku postavu čine provjerena imena: uloge detetivskog dvojca su dobili brat Casey Affleck (vrlo dobro odigrano, njegov možda najbolji film do sada) i krasna Michelle Monaghan, koja me strahovito podsjeća na Liy Tyler, s kojom je Ben i glumio u manje uspješnom filmu znanog nam Kevina Smitha "Jersey Girl" (2004). Uz njih su tu i provjerene glumačke veličine Morgan Freeman i Ed Harris, te jako dobra Amy Ryan u ulozi majke otete djevojčice.

"Gone Baby Gone" još odlikuju, uz zanimljivu priču i iznenađujuću (laku) redateljsku vještinu (film izgleda kao da ga je radila neka puno iskusnija i znana redateljska ruka!), i vrlo dobra upotreba filmske glazbe znanog britanskog filmskog kompozitora Harrya Gregsona-Williamsa i dojmljive fotografije dvostrugog dobitnika Oscara Johna Tolla.

Najveća je šteta, zapravo, izbacivanje nekih od scena iz konačne verzije filma, a koje možemo naći na dodatnim sadržajima DVD izdanja, jer one još bolje i dublje objašnjavaju likove Patricka, a posebno družice mu Angele.
[ partneri Casey Affleck i Michelle Monaghan ]

partneri Casey Affleck i Michelle Monaghan

Životni put znanog američkog glumca Bena Afflecka, koji će kroz nekoliko dana proslaviti svoj 36ti rođendan, je jedna zanimljiva priča. Rođen u Berkeleyu, Kalifornija, Ben je od kad pamti želio biti glumac, a svoje prve glumačke sposobnosti, kako to već u SAD-u biva, je pokazao u reklami za Burger King. S nekih 12 godina upoznaje Matta Damona, s kojim zajedno pohađa satove glume. Već od tada taj dvojac vuče korijenje svojeg jako dobrog prijateljstva, a kasnije i zajedničkih filmskih projekata. Nakon ponešto TV nastupa, prvi puta se pojavljuje na filmu u kultnom "Dazed and Confused" (1993.), a skorašnja suradnja s mladim obećavajučim redateljem Kevinom Smithom u "nezavisnim" ali zato kultnim, filmovima "Mallrats" (1995.) te odlična uloga u sjajnoj "Chasing Amy" (1997.) mu nudi nadu u uspješnije filmske dane. Ipak, ti dani stižu tek drugim putem: živjeći u to doba u stanu s Mattom i svojim tri godine mlađim bratom Caseyem, Ben i Matt odlučuju uzeti sudbinu u svoje ruke i pišu scenarij za "Good Will Hunting" (1997.) koji im donosi željenu slavu, u čemu je devet nominacija za Oscar, te dobivena dva zlatna kipića (uključujući i za njihov scenarij), itekako pomoglo. Nakon toga Ben dobiva uloge u velikim holivudskim projektima različite kvalitete kao što su "Armageddon" (1998.), "Shakespeare in Love" (1998.) i "Changing Lanes" (2002.) i postaje znano ime i traženi igrač. Zanimljiva trivija je i to da je Ben prvi počeo igrati u filmu tajnoga agenta i to CIA-nog analitičara Jacka Ryana ("The Sum of All Fears", 2002.), no ta franšiza u kojoj su istu ulogu ranije igrali i Alec Baldwin i Harrison Ford nije zaživjela punim životom, ali je upravo takav tip uloge zadnjih par godina obilježio glumački put prijatelja mu Matta kao tajnog agenta Jasona Bournea u sjajnoj akcijskoj triologiji.

Na kraju i Ben odlučuje da je vrijeme za promjenu i sjeda u redateljski stolac te tako uspješno dodaje i svoje ime u panteon glumaca / redatelja gdje su već uspješna imena kao što su George Clooney, Sean Penn, Clint Eastwood, Robert Redford, Jodie Foster, ali i oni mlađe generacije poput Davida Schwimmera, Gaela Garcíe Bernala i Kirsten Dunst.

trailer filma


Zaključak što se njegovog redateljskog debija tiče je: poprilično ugodno iznenađenje! Kao što je jedan američki kritičar zapisao, čini se da je Ben našao svoje mjesto u Hollywoodu. Osobno, izuzev "Chasing Amy" i možda još pokojeg filma, mi je Ben puno draži iza, nego ispred kamere.

ocjena filma [1-10]: 8

sale // 09/08/2008

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*