home > muviz > THE TOWN

kontakt | search |

THE TOWN [Grad lopova] (Ben Affleck, 2010)

Ben Affleck je izabran za redatelja filma Grad lopova nakon što je prethodni redatelj odustao od posla. Afflecku je vjerojatno odgovarao ovakav projekt zbog više razloga, a ponajviše zbog toga što se ipak radi o terenu koji mu je već poznat. Film se odvija u Bostonu gradu u kojem se odvijala radnja Affleckovog redateljskog prvijenca. To je ujedno i grad u kojem se odigravala radnja filma Dobri Will Hunting za čiji je scenarij Ben Affleck, zajedno sa Matt Damonom, dobio nagradu Oscar. Drugi redateljski projekt se pokazao kao nešto lošije ostvarenje od debija, sa solidnom glumačkom postavom i radnjom koja posjećuje sve poznate točke jednoga krimića, a da pri tome ne donosi ništa novo za stol. Affleck se kao glavni lik Douglas McCray od prve postavlja kao svjetla točka kriminalističkog miljea u Charlestownu, kvartu u Bostonu koji ima najviše pljačkaša banaka na svijetu (ili barem po glavi stanovnika). Doug je nevoljni pljačkaš, pripadnik svijeta koji se ne osjeća dijelom toga istoga svijeta.
[  ]

Njegovi dobro isplanirani 'poslovi' zahtijevaju vrhunsku pripremljenost i element iznenađenja. Njegova profesionalnost stoji kao pokazatelj da je pametniji od svojih kolega koji se ne zamaraju previše sa detaljima. Njegov najbolji prijatelj i suradnik Jem (Renner) je neprikriveni sociopat koji samo traži nekakav razlog da nekome raznese glavu. Njegova odanost seže u mladost koju je potratio na zatvor, a sve u ime prijateljstva sa Dougom. Jema vodi kodeks koji sve izvan njegovog malog kruga povjerenja čini potencijalnom metom. Doug je unatoč svemu (ili baš zbog svih okolnosti koje su ga dovele do ove pozicije u životu) pripadnik bande koja svoje naredbe prima od Cvjećara (Postlethwaite), vlasnika cvjećarne i naredbodavca koji sređuje poslove i ne ističe previše svoju psihopatsku narav. U takvom svijetu Doug ne cvjeta, a sve se mijenja prilikom pljačke na samom početku filma. Po prvi puta Dougova banda uzima taoca, mladu direktoricu banke Claire (Hall) koju nakon kratke vožnje puštaju na slobodu. Ona je ujedno i jedina osoba koja bi mogla razotkriti članove bande zbog usputnog pogleda na Jemovu tetovažu. Kada Jem odluči riješiti taj 'problem' Doug uskače u igru i u veoma kratkom roku počinje izlaziti sa Claire koju savjetuje kako da se nosi sa proživljenom traumom. Doug se odlučuje na izlazak iz kriminalnog miljea jer FBI na čelu sa agentom Frawleyom (Hamm) polako prilazi sve bliže članovima bande, ali ponajviše zbog toga što Douga taj svijet više ne zanima. Pritisci Jema, Cvjećara i okoline ga guraju u novi, najriskantniji posao do sada i obračun sa bližnjima i zakonom.
[  ]

Film se kao krimić može smatrati solidnim uratkom koji ne donosi iznenađenja, ali obiluje sa boljkama koje obilježavaju adaptacije literarnih djela. Karakteri su izgrađeni, ali sva ta karakterizacija se više čini kao dio nečega što se odvijalo izvan ekrana. To s druge strane može pomoći filmu jer se ne oslanja toliko na dosadne dijelove koji će nam pokazati tko je što i kako se osjeća u svome dijelu svemira. Dijelovi sa Dougom i Claire nisu pretjerano zanimljivi, a oduzimaju dosta vremena filmu. Njihovi trenuci ne djeluju dovoljno uvjerljivi i efektni da bi pokrenuli tijek radnje u drugome smjeru.
[  ]

Oružani obračuni u filmu su ispunjeni sa obilnom pucnjavom, ali meci rijetko pogađaju mete što služi kao nerealistična stavka u djelu koje se trudi pružiti realističnu sliku jednog kvarta u Bostonu koji je natopljen kriminalnim radnjama. Glumačke izvedbe su solidno odrađene, ali sve emocije i turbulencije unutar likova ne postižu onu razinu za kojom Affleck seže. Film vuče poteze koji bi trebali otkriti neku veću poruku, ali ona ne prelazi cilj. Film pokušava biti nešto više od onoga što jest, ali to ne smeta previše u gledanju jednog solidnog krimića koji se svakako ističe u odabiru maski za pljačkaše.

ocjena filma [1-10]: 7

robert tabula // 28/10/2010

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*