home > najawa > Bendovi u rezidenciji predstavljaju Dani afričke kulture: Séga Sidibé (Mali) + Naš mali Afro Bend + Dyalli + Djembe (of) course @ Teatar &TD, Zagreb, 29/05/2011 @ Atrij Teatra &TD, Zagreb

kontakt | search |

Bendovi u rezidenciji predstavljaju Dani afričke kulture: Séga Sidibé (Mali) + Naš mali Afro Bend + Dyalli + Djembe (of) course @ Teatar &TD, Zagreb, 29/05/2011 @ Atrij Teatra &TD, Zagreb

U Zagrebu traje Tjedan Afrike. Posebne atrakcije festivala su plesač GÉRARD DIBY iz Obale Bjelokosti koji će održati radionice zapadnoafričkih plesova, te poznati perkusionist SÉGA SIDIBÉ iz Malija koji će uz radionice zapadnoafričkih perkusija (djembe) nastupiti i na završnom koncertu ove nedjelje, 29.05. u Teatru &td, u sklopu programa Bendovi u rezidenciji, uz domaće grupe Naš mali afro bend, Djemebe (of) course i plesnu grupu Dyalli.
[  ]

Séga Sidibé jedan je od rijetkih još aktivnih djembefola svoje generacije. Rođen je 1942.g. u mjestu Fougamana u Wassoulou regiji u Maliju, a djembe svira već više od 60 godina.

Odrastao na jugozapadu Malija, sviranje djembea uči od malih nogu. Sa 17 godina dolazi u Bamako i ubrzo postaje vrlo popularan glazbenik koji na jedinstveni način kombinira tehničku perfekciju sa zahtjevnom i nezgodnom ritmikom.

Od 1965. do 1990. Séga je prvi solist "Regionalne trupe Bamaka", vodi ritmičku sekciju, ujedno je i njihov umjetnički direktor kreirajući nastupe, te osvajajući mnogobrojne naslove na godišnjim natjecanjima različitih grupa iz cijelog Malija. Bio je odgovoran za repertoar, sastavljen od različitih stilova naroda Malija. Tada je napisao "Djifili" i "Dougoubadia" najpoznatije izvedbe ove baletne trupe.
[ Tjedan Afrike - program ]

Tjedan Afrike - program

Od Séga Sidibé su učili mnogi glazbenici, a nakon godina slave s baletom vraća se tradicionalnoj djembe glazbi kakvu je poznavao kao mladi seoski bubnjar. Usredotočivši se na zahtjevno prenošenje svog znanja, kao čuvar i prenositelj tradicije sviranja djembea Séga u Bamaku održava svoju godišnju bubnjarsku akademiju, dok u Europu redovito drži dvomjesečne majstorske tečajeve djembea. Séga Sidibé je razvio svoje jedinstvene tehnike sviranja koje neće tako lako nestati, a učiti i svirati na njegovoj radionici je neprocjenjiva vrijednost svakome tko želi naučiti svirati djembe.

Séga uvijek želi naglasiti da je djembe mnogo više od onoga što uobičajeno netko iz zapadnog svijeta može pojmiti. Ansambli su nastali radi show-programa i upravo zbog zapadnog svijeta, dok je sam djembe u svojoj osnovi nešto puno više.
[ Séga Sidibé ]

Séga Sidibé

Na pitanje od kuda mu taj neodoljiv osmijeh dok svira, Sega Sidibe odgovara:
"Veliki broj djembefola izgleda zabrinuto i to je katastrofa. Time blokiraju energiju koja bi se trebala prenijeti na publiku. Po mom mišljenju, djembe je instrument kao i svaki drugi. Čak i ako je nešto teži, čak i ako zahtijeva fizičku snagu da bi se svirao, to je zabavno! Kad bi trebalo ljude rasplakati, ne bi vrijedilo nikakvog truda!"

Séga Sidibé je trenutno na europskoj turneji, a u Zagreb dolazi iz Nizozemske.

Naš mali Afro Bend prije svega predstavlja sastav prijatelja orijentiranih na oživljavanje i utjelovljenje snage ritmova zapadnoafričkoga kulturnog kruga. Bend je nastao nakon povratka trojice članova iz zapadno-afričke države Gvineje gdje su proveli mjesec dana učeći od jednog od najvećih živućih majstora djembé bubnja - Mamady Keite.

Glazba koju stvaramju oplemenjena je učenjem i od ostalih velikih Djembé majstora poput Famoduou Konatea, Adame Dramea, Seckou Keite i Seydou Dao-a. U muzičkom izričaju koristime isključivo tradicionalne zapadno - afričke drvene instrumente (Djembé, Dununba, Sangban, Kenkeni, Krin, Balafon, Ngoni itd).

Bend ima iza sebe nekoliko desetaka odsviranih koncerata pred popunjenim zagrebačkim prostorima te dvoranama diljem Hrvatske. Također je više od stotinjak ljudi pohodilo radionice na kojima afričke ritmove temeljito izučava Nenad Kovačić. Mnogobrojni koncerti, svirke na eventima, proslavama, svadbama i popunjene radionice jasno govore u ime benda da smo na dobrom putu te da se čarolija afričke glazbe širi u našem civilizacijskom krugu.

Konačni cilj vašeg i "Našeg malog Afro benda" jest ples uz egzotične zvukove afričkih bubnjeva i doživljavanje čarolije istih.

Djembe (of) course je bend sastavljen od polaznika radionica zapadnoafričkih ritmova koje već 10 godina u Zagrebu vodi Krešimir Oreški.

Ulaznice u pretprodaji možete kupiti po cijeni od 40 kn u Kingston shopu (Radićeva 3) i Dirty Old Shopu (Tratinska 22). Na ulazu će biti 60 kn. Svi polaznici bubnjarskih i plesnih radionica na 'Tjednu Afrike' kartu plaćaju 30kn.

Početak je najavljen za 21h.

ana // 27/05/2011

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*