home > najawa > 9. Zagreb Film Festival, 16-23/10/2011 @ kino Europa, Tuškanac, MSU, Dokukino Croatia

kontakt | search |

9. Zagreb Film Festival, 16-23/10/2011 @ kino Europa, Tuškanac, MSU, Dokukino Croatia

Na konferenciji za predstavnike medija u kinu Europa najavljeno je ovogodišnje, deveto izdanje Zagreb Film Festivala koji će se održati od 16. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija: u kinima Europa i Tuškanac, Dokukinu Croatia, u Plesnom centru te u Muzeju suvremene umjetnosti.

'Unatoč 20-postotnom smanjenju budžeta, i ove će godine u drugoj polovici listopada na zagrebačkim kino platnima domaću publiku dočekati bogat presjek debitantskih ostvarenja autora i autorica diljem svijeta. U narednih nekoliko dana očekuje nas zaključivanje filmskog programa koji ove godine, uz jedan festivalski dan više, uključuje oko devedeset naslova raspoređenih u sedam programa. Iz glavnog dugometražnog programa najavljujemo prvijenac britanskog glumca Paddyja Considinea, film 'Tiranosaur' ('Tyrannosaur'), nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu za najbolju režiju te posebnim priznanjem žirija za glavne uloge. Riječ je o adaptaciji nagrađivanog autorovog kratkog filma 'Dog Altogether', a govori o neobičnoj ljubavnoj priči između alkoholičara i kršćanske humanitarke. Film 'Bagremi' ('Las Acacias') debitantski je uradak argentinskog redatelja, scenarista i producenta Pabla Giorgellija. Film ceste o vozaču kamiona i njegovih dvoje suputnika na 1500 kilometara dugom putu od paragvajskog Asuncióna do argentinskog Buenos Airesa, s lakoćom je pronašao put do ovogodišnjeg Toronta, San Sebastiána i Cannesa na kojem je i nagrađen za najboljeg debitanta (Caméra d'Or), najavio je direktor festivala Boris T. Matić.
[  ]

'Dokumentarni program među ostalim naslovima uključuje hrvatsku premijeru filma 'Marijine' Željke Sukove; nakon festivala u Torontu i Karlovym Varyma domaća će publika po prvi puta moći vidjeti ovu neobičnu glazbenu komediju koja dokumentira priču o tri žene i njihovoj pokojnoj baki uz pratnju popularnog češkog dance electro-trash banda Midi lidi. Temu blisku domaćoj publici koju ove godine očekuju stranački izbori, donosi politički dokumentarac 'Afrički izbori' ('An African Election') u kojem autor Jarreth J. Mertz otkriva gotovo karnevalsku atmosferu u pozadini političke kampanje predsjedničkih izbora 2008. u Gani', dodao je Matić.
Bogat popratni program uključuje otprije poznate i popularne programske cjeline, ali i potpuno nove atraktivne filmske programe. 'Program Velikih 5 donosi aktualne filmske uspješnice iz pet europskih kinematografija - tako će publika, kao i prijašnjih godina, imati priliku pogledati aktualne filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, s napomenom da ove godine u sklopu predstavljanja EUNIC mreže prikazujemo i film iz Austrije, kao šeste članice ovog europskog udruženja. Moj prvi film ove godine u fokus stavlja prvijence autora bogate danske kinematografije, a uključuje ostvarenja renomiranih autora današnjice poput Larsa von Triera, Susanne Bier i Thomasa Vinterberga te po prvi puta uključuje i kratkometražne uratke istih autora. Program Kockice donosi aktualne kratkometražne produkcije domaćih autora i autorica, dok Bibijada uključuje filmske hitove za one najmlađe. Dva zanimljiva nova ovogodišnja programa publici nude nesvakidašnju priliku da pogledaju komunističke vesterne i edukativni erotski film. Seksualna edukacija na filmu program je u selekciji filmskog kritičara Daniela Rafaelića koji predstavlja filmove snimljene kroz 20. stoljeće u različitih društvenim prilikama, a kojima je cilj edukacija o seksualnosti. Program Red Westerns predstavlja filmove iz specifičnog žanra komunističkog vesterna snimljene u istočnoj Europi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koji su funkcionirali kao odgovor komunista na dekadentni žanr američkih vesterna. Potonji je program realiziran u suradnji sa Ludmilom Cvikovom i filmskim festivalom u Rotterdamu ', najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.
Međunarodna suradnja ove je godine posebno intenzivirana kroz predstavljanje nekoliko relevantnih europskih festivala. 'Pored spomenute suradnje s festivalom u Rotterdamu, ove godine predstavit ćemo festivale goEast iz Wiesbadena kao i jedan od najvećih finskih festivala kratkometražnog filma, Tampere Film Festival. Cilj ove suradnje jest predstaviti i promovirati domaće filmove iz programa ZFF-a na budućim izdanjima goEast i Tampere Film Festivala. Na taj način Zagreb Film Festival aktivno pridonosi europskoj promociji hrvatske kinematografije. Sljedeće godine takav će vid suradnje biti realiziran s još jednim prestižnim europskim festivalom, portugalskom Festroiom ', dodao je Matić. Na ovogodišnjem festivalu održat će se i nekoliko značajnih međunarodnih filmskih događanja: u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Upravni odbor Europske filmske akademije ove će se godine sastati u Hrvatskoj, a u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske, radionica 'Moving Danes' okupit će ključne ljude iz danske filmske industrije.

Pored spomenutih, jedan od najznačajnijih ovogodišnjih noviteta je i realizacija partnerske suradnje s T-Com-om. 'Sponzorstvom Zagreb Film Festivala upotpunili smo naša pokroviteljstva najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala. Kao jedna od vodećih kompanija u Hrvatskoj, našim sponzorstvima dajemo doprinos razvoju hrvatskog društva, a posebice sponzorskim aktivnostima u području kulture. Tijekom kontinuiranog podržavanja filmskih festivala, uložili smo čak 8.600.000 kuna, a ovakva su pokroviteljstva za nas logičan i prirodan izbor budući da i sami, kroz MAXtv uslugu, nudimo neka od ponajboljih svjetskih filmskih ostvarenja. Dosadašnje pokroviteljstvo revije filma, Filmomanije i ZagrebDoxa nastavili smo Festivalom igranog filma u Puli, Vukovar Film Festivalom i Film Forumom Zadar, da bismo našu filmsku priču i ovogodišnja pokroviteljstva s kulturnim predznakom zaokružili sa Zagreb Film Festivalom. Kao pokrovitelji ZFF-a obogaćujemo filmski sadržaj, a korisnici će u našoj MAXtv videoteci moći pronaći sedam odličnih filmova prikazanih na prethodnim Zagreb Film Festivalima ', izjavila je Maja Weber, direktorica Odjela za odnose s javnošću T-Coma. Tako će se od danas, 14. rujna, u MAXtv videoteci moći posuditi film 'Zimska kost', dok će u narednim tjednima ponuda biti obogaćena sljedećim naslovima: 'Mamut', 'I ja, također', 'Sjever', 'Čarobno srebro', 'Najsretnija djevojka na svijetu' te s pobjednikom prošlogodišnjeg ZFF-a, filmom 'Pljačkaš'.
Filmovi se u natjecateljskom programu, kao i svake godine, natječu za Zlatna kolica za najbolji dugometražni, kratkometražni te dokumentarni film, kao i za najbolji hrvatski film iz programa Kockice. Pored spomenutih, ove godine po prvi puta uvodi se i Nagrada publike čiji je sponzor T-Com. Kompletan festivalski program i raspored projekcija bit će objavljen desetak dana uoči početka festivala. Generalni je sponzor festivala T-Com, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.

robert tabula // 22/09/2011

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*