home > najawa > FV FEST @ Media Park, LJ (Slo), 02/12/2005

kontakt | search |

FV FEST @ Media Park, LJ (Slo), 02/12/2005

Povodom 20 godina FV-a, prve nezavisne izdavačke kuće i koncertne ogranizacije na području XU, 02/12 će se u Ljubljani desiti, kako sami organizatori ističu "vrhunski rokenrol dogodek" - FV FEST (1985-2005 ).

O veličini i značaju same kuće FV ovdje nećemo trošiti previše riječi, iako, da stvari budu na mjestu, treba ukratko reći da su oni zaslužni za mnoga strana gostovanja kultnih bendova na XU području, te su vezani uz početke rada mnogih kasnije velikih bendova kao što su Laibach, Borghesia, Miladojka Youneed, Demolition Group, 2227, Strelnikoff, Lolita, Paraf, Partibrejkers, Disciplina Kičme,... Od manje poznatih činjenica, istaknimo da su kultni Dead Moon nakon ljubljanskog nastupa u organizaciji FV izdali dupli album i DVD imena "Hard Wired in Ljubljana", da je Gary Floyd Band svojem ljubljanskom nastupu posvetio pjesmu "Ljubljana", te da je FV dobila nagradu legendarnog slovenskog omladinskog radija RADIA MARŠ za "Izredne dosežke na področju glasbe".
[  ]

Toliko o njihovoj veličini, a sada o samom festu. Dakle, 02/12 će Ljubljanom paliti i žariti:

NOMADS (s)
METEORS (gb)
EROTIC BILJAN & HIS HERETICS (cro)
MUŠKAT HAMBURG (slo)
THE REAL THINGS (slo)

Iako su prvotno bili najavljeni i MAGNETIX (F), saznali smo da su oni naknadno otpali jer im je cijela turneja pomaknuta.


Da bi vas malo više zainteresirali, dobiveni press materijal vam predstavljamo u izvornom i cjelokupnom (vrlo informativnom!) obliku:

Ob letošnji okrogli obletnici nas FV vabi na vrhunski rokenrol dogodek, na festivalu FV 1985 - 2005 s katerim bo proslavil dvajseto obletnico delovanja bo slovenski publiki prvič v živo predstavil dve legendi (naj bo izraz še tako izrabljen in devalviran, pa je v tem primeru edini pravi) underground rokenrola, švedski bend The Nomads in angleške psychobillyje The Meteors. Poleg obeh velikanov pa bo nastopili še hrvaški Erotic Biljan and His Heretics ter domači Muškat Hamburg in The Real Things. Izbor gostov festivala v celoti odraža glasbeno politiko FV-ja kot edine prepoznavne Institucije, ki v naših krajih zavestno in vztrajno stoji na okopih rokenrola, danes odrivane (v stran in v preteklost) in že od nekdaj preklete glasbe, za katero pa so si hkrati vsi enotni, da je pramati sodobne pop in podobne glasbene produkcije, ki se nam v vsej svoji spervertiranosti in goloti (gola koža za uho, bolj malo za ušesa in dušo) neprestano bliska s tv ekranov, ki pa, naj je slišati se tako nesmiselno, nima prav nič skupnega z rokenrolom.
[ Nomads ]

Nomads

The Nomads so prave in žive legende, nastali so leta davnega 1981 iz navdušenja nad zgodnjo ameriško punk sceno (The Ramones, The Stooges, The New York Dolls, The Sonics). Kot ljubitelji izvornega garažnega zvoka, ki mu ostajajo zvesti še danes, so na svojih prvih dveh single ploščah objavili dve svoji interpretaciji Sonicsov (Psycho in Boss Hoss), s svojim prvim albumom pa so presegli meje Švedske in postali prepoznavno ime na svetovni rokenrol sceni. Kompilacijski album "the best of" za naslovom Outburst, ki je izšel v Ameriki leta 1985 jim je prinesel odlične kritike, proglašen je bil za "najboljši neo-garažni bend nasploh". S ploščami, ki so sledile so The Nomads postopno izoblikovali svoj prepoznavni stil, na katerem se je izoblikoval t.i. skandinavski rock in na katerem so prepoznavno gradili vsi kasnejši skandinavski punk/garažni, rokenrol bendi (Hellacopters, Gluecifer, Flaming Sideburns, Sator, Turpentines…). Leta 1999 podpišejo pogodbo z vodilno švedsko rokersko založbo White Jazz Records, za katero kot za začetek leta 1999 izdajo odličen album Big Sound 2000 in, kot zanimivost, singl The King of Night Train (z spremljevalnimi vokali Joeya Ramonea in Dicka Manitobe). Dvajseto obletnico rokanja so leta 2001 obeležili s ploščo Up-tight, s katero so ponovno dokazali da so kralji garaže, in da v vseh teh letih niso izgubili niti malo svojega naboja, k čemur nemalo pripomore kitarski par, Nick Vahlberg in Hans Östlund, ki sta Nomada že od samih začetkov.

Bend je v skoraj petindvajsetih letih izdal ogromno albumov, neskončno število singlov in sodeloval na številnih kompilacijah, svoje delo pa je tudi povzel na dveh ploščah Shutdown (pregled dela benda v 80-ih letih) in Shutdown II (obdobje 90-ih) ter se z vsem tem pokazal kot posebna glasbena kategorija mimo katere ne moremo, če nam je vsaj malo do garažnega roka in rocka nasploh.

The Nomads bodo v Ljubljani nastopili v zasedbi: Nick Vahlberg (vokal, kitara), Hans Östlund (solo kitara), Björne Fröberg (bas, spremljevalni vokal), Joakim Ericson (bobni).

Tudi zgodovina The Meteors sega daleč nazaj v preteklost in tudi za njih, tako kot za The Nomads, velja, da so prave in žive legende, ki pa z leti niso izgubili ne kompasa ne ostrine. The Meteors, ki so nastali pred petindvajsetimi leti kot mladostniška reakcija na prehudo "solzavost in milino", v tistem obdobju precej popularnega rockabillyja, danes veljajo za Kralje psychobillyja, za stvarnike psychobillyja in v bolj esktremnih inačicah sploh edini pravi psychobilly bend ( s čemer se tudi sami radi ponosno pohvalijo). Tako so se davnega leta 1981 zbrali trije punkerji, med njimi tudi P. Paul Fenech, danes edini iz prvotne zasedbe benda, ki so v glavnem pobrali nabritost rockabilly štimunge, jo pošteno zaostrili, dodali psiho elemente in besedila o smrti, nasilju, temi, krvi in grozi. Spočetka znani le znotraj ozkega kroga subkulture psychobillyjev, se je krog ljubiteljev te surove in ostre muzike kmalu razširil na punkerje in bikerje, ščasoma pa kar na vse ljubitelje glasbene alternative.

Kakorkoli že bend je od leta 1981, ko je izšel njihov prvi album In Heaven, izdal več kot 30 albumov, množico singlov, ducate kompilacij in re-izdaj, po dolgem in počez prekrižaril cel svet od Amerike do Japonske in v letošnjem letu v dobri stari psiho maniri izdali zadnji album These Evil Things za People Like You Records. Trenutna zasedba benda: Paul Fenech (vokal, kitara), Mick White (bas), Steve Ginger' Meadham (bobni).

Kljub temu, da se je našlo veliko posnemovalcev, pa The Meteors ves čas izstopajo po svoji surovosti, temačnosti in brezkompromisnosti, s katero ohranjajo pokončno uporniško pozo odpadnikov kraljev psychobillyja.
[ Meteors ]

Meteors

Tudi zgodba o zagrebških Erotic Biljan and His Heretics se je začela že pred precej leti. Nekoč sta bila dva benda. Prvi je igral blues šestdesetih, drugi pa punkrock sedemdesetih. Člani obeh bendov so zabredli v garažne vode in leta 1998 nastanejo Electric Biljan & His Heretics, ki delujejo pod tem imenom do prvega CD-ja Electrocuted pri založbi Slušaj najglasnije, na katerem se, bolj za šalo kot zares, prvič predstavijo kot Erotic Biljan & His Heretics. Glasba Heretikov je dejansko dobra kombinacija glasbe obeh bendov iz katerih so nastali - bluesa in punka - bend sam pa odličen v živo, tudi po zaslugi odličnega frontmana.

Domače rock'n'roll barve bodo zastopali Muškat Hamburg in The Real Things. Za štajersko četverko (dve kitari, bas, bobni) Muškat Hamburg velja, da so trenutno najbolj prepričljiv punk rock bend pri nas. Kljub temu, da se bend pošteno oslanja na skandinavski punk rock pa vseeno uspeva ohranjati prepotreno avtentičnost in prepoznavnost. Močni kitari in dinamičen koncertni nastop se vsekakor aduti benda, ki trenutno snema svoj vinilni prvenec. Najmlajši gostje festivala pa tudi sicer novinci na slovenski rock'n'roll sceni so v Ljubljani delujoči trio The Real Things. Nastali so februarja letos, poganja jih stari rock 50-ih, 60-ih in 70-ih, s povsem elementarno zasedbo (kitara, bas, boben) pa igrajo prvinski rock'n'roll, jasno in glasno, za svojo, in za vse sorodne duše.

sale // 24/11/2005

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*