home > mjuzik > Waufvw!!!

kontakt | search |

THE JOHN: Waufvw!!! (PMG Recordings, 2012)

[ The John - WAUFVW!!! ]

The John - WAUFVW!!!

Furiozna distorzija, psihotične linije basa i samozatajni vokal - stihovi pjesme "S.D.R. Da roka": ‚Sada imam potrebu da rokam' mogu stojati reprezentativno za cijeli novi album ove makedonske grupe, koja iza sebe ima već tri albuma, dva EP-a i jedan mini-album. Dočim je sve počelo prije šest godina sa skopskim multiinstrumentalistom Ljupom Angelovim, a konačna postava je se ustalila nakon mnogih izmjena u današnji kvartet u kome pored spomenutog pokretača sudjeluju Darko Tasevski, Filip Pajdakov i Zoro Bozikov. Iako su u svojoj matičnoj zemlji stekli već zavidnu reputaciju (ovaj novi album proglašen je najboljim u prošloj godini), kod nas su još relativno nepoznati pojam. No, to bi se moglo uskoro promijeniti. The John se kreću između raznih muzičkih utjecaja, a evidentni su jaka psihodeličnost, ritmičnost i ukrižavanje garage/surf rocka i (post)punka. Pri tome se pokazuju neopterećeno i ovih ukupno devet pjesama imaju nešto od probnog rehersala, gdje je zabilježena sva ona nesputanost i energija koja se često izgubi u naknadnom produkcijskom poliranju. Album "Waufvw!!!" se ne može pohvaliti nekakvom zvučnom dotjeranošću, ali ovi Makedonci skupljaju prvenstveno bodove iznenadnim prevratima poput uvođenjem indijske sitare u predzadnjoj "Myau", koja je svojevrsni neo-psihodelični vremenski most ka hipi-egzotici šezdesetih prošlog stoljeća, kao i neobičnom Angelovom vokalizacijom, koja se često svodi na proizvodnju divljih uzvika i krikova, ili psihodeličnim zvučnim efektima posloženim između prljave "garažne" gitarske distorzije i energičnih ritmova bubnjeva. Svoju najjaču stranu otkrivaju u bržim, više ritmičnim komadima kao u "Kralica", "Waufvw!!!", ili gore spomenutoj "S.D.R. Da roka" gdje spajaju sve prethodno navedene atribute i prezentiraju svoju neobičnost i originalnost. Dočim manje uvjerljivo zvuče u sporijoj akustičnoj izvedbi, baladi "Za nas nema kraj", ali i u plesnom broju "24/7", čiju alternativnu verziju su nakačili na kraju i koja puno bolje zvuči od izvorne. Sijekući komade od raznih žanrova i vremenskih epoha, ovi Makedonci su pronašli svoj vlastiti prepoznatljiv stil, koji sudeći po često nedorečenoj konfiguraciji ovih pjesama, vjerojatno najbolje dolazi do izražaja uživo i neposredno. Svoj test pred zagrebačkom publikom imati će uskoro, pa će se sigurno znati više.

ocjena albuma [1-10]: 7

z. marković // 05/05/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Si kak jen

OGENJ: Si kak jen (2020)

| 10/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: White Lazy Boy, EP

MELVINS & MUDHONEY: White Lazy Boy, EP (2020)

| 06/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Hindsight

EMMURE: Hindsight (2020)

| 30/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Tied To Our Screens

.UPSET: Tied To Our Screens (2020)

| 29/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Angel's Breath

ANGEL'S BREATH: Angel's Breath (2020)

| 24/06/2020 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Waufvw!!!
  • Happilysad (2007)
  • Ti i jas i gradot naš (2009)
  • Self Titled EP (2010)
  • Azdis EP (2011)
  • Quiet Noise For Export (2011)
  • WAUFVW!!! (2012)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*