home > najawa > SIGUR RÓS I MELODROM @ MARS festival, Trg Leona Štuklja, Maribor, 05/09/2012

kontakt | search |

SIGUR RÓS I MELODROM @ MARS festival, Trg Leona Štuklja, Maribor, 05/09/2012

Mars festival je prije tri godine počeo svoju priču. 2009. godine je na njegovoj pozornici stajala grupa domaćih glazbenika i umjetnika s područja Balkana, već godinu kasnije na na njoj su nastupili Skunk Anansie, a 2011. Moby, te 30 Seconds to Mars u Zagrebu. Proteklih godina su tako na Mars festivalu u Sloveniji nastupili poznati svjetski izvođači, ali i najpoznatiji regionalni glazbenici (TBF, Dan D, ELvis Jackson, Ler 3, Urban & 4...), te mnoge mlade grupe iz regije (Eskobars, I.C.E., Arhibald Arhibaldovich...). Mars festival ove godine iz Ljubljane seli u Maribor, gdje će se održati u srijedu, 5. rujna na Trgu Leona Štuklja u sklopu Maribor 2012 - Europske prijestolnice kulture. I ove godine će se održati u dva grada - Mariboru i Zagrebu, jer je osnovan ideja festivala povezivanje dva grada, dvije države u kretivnu, programsku i kulturnu cjelinu, zasnovanu na prijateljskim vezama i glazbenom stvaralaštvu.

Na četvrtom izdanju Mars festivala u Mariboru će nastupiti islandski glazbeni unikati Sigur Rós, koji dolaze po prvi puta na ove prostore. Osim njih na Mars festivalu nastupit će i slovenski Melodrom, a uskoro će ovogodišnjem line upu biti dodano još jedno zanimljivo inozemno ime.

Jeste li znali... Sigur Rós

[ Sigur Rós ]

Sigur Rós   © Lilja Birgisdóttir

Sigur Rós su nastali 1994. godine, na dan rođenja Jónsijeve sestre Sigurrós - od kuda i ime skupine. Kreativni Islanđani su u svojoj bogatoj i zanimljivoj glazbenoj karijeri do danas objavili šest studijskih albuma ('Von', 'Ágætis Byrjun', '( )', 'Takk...', 'Með suð í eyrum við spilum endalaust', 'Valtari'), album remikseva ('Von Brigði'), dva koncertna albuma ('Hvarf/Heim', 'Inni') i sudjelovali su na mnoštvu (glazbenih) projekata: uglazbili su dokumentarni film 'Hlemmur', prearanžirali dvije tradicionalne islandske skladbe za film 'Englar Alheimsins', surađivali sa skupinom Radiohead na plesnom projektu Split Sides (autor: Merce Cunningham), koji je kasnije objavljen u obliku EP-ja 'Ba Ba Ti Ki Di Do' (dio, koji je napisao Radiohead, nije bio objavljen), te na projektu 'Rímur' Steindóra Andersena.

Sigur Rós su svojom glazbom osvojili i srca filmskih stvaralaca. 2001. godine su za soundtrack velikog filmskog hita 'Vanilla Sky' režisera Camerona Crowea napravili 3 svoje skladbe ('Svefn-g-englar', 'Agaetis Byrjun' i 'Njosnavelin'). Pored glazbe je Cameron Crowe u finalnom prizoru filma s Tomom Cruisem i Cameron Diaz upotrijebio i dio atmosferične filmske projekcije, koju so u to vrijeme Sigur Rós upotrebljavali na svojim koncertima kao kulisu. 'Vanilla Sky' je postao prvi hollywoodski film u kojemu se pojavila glazba ovih zanimljivih Islanđana. Kasnije su Sigur Rós radili glazbu i za film '127 hours' iz 2010. godine (skladba 'Festival') i za još nekoliko filmova, prvenstveno europske produkcije. Frontman skupine, Jónsi, je za animirani film 'How to train your dragon' (2010) snimio skladbu 'Sticks & Stones', a za film Camerona Crowea 'We bought a Zoo' (2011) je snimio soundtrack u cijelosti (soundtrack sadrži i nekoliko skladbi ili dijelova skladbi grupe Sigur Rós).

Glasba koju stvaraju Sigur Rós je, jednostavno, jedinstvena, zato ne iznenađuje, da imajo mnogo fanova i među glazbenim kolegama. Njihove skladbe (i koncerte) rado slušaju članovi skupina Radiohead, Coldplay (koji su u svom aktualnom hitu 'Princess of China' upotrijebili sample skladbe 'Takk ...', a Chris Martin javno priznaje, da su Sigur Rós jedan od ''najboljih bendova na svijetu''), Foo Fighters, Metallica, Björk, Moby (koji je nastupio na prošlogodišnjem Mars festivalu), David Bowie, Red Hot Chili Peppers, Bush, Rage Against the Machine, No Doubt i mnogi drugi.

Sigur Rós su poznati i po svojim jedinstvenim koncertima. Sama glazba, koju stvaraju i izvode, može svakoga odvesti u nove sfere, ali njihovi koncerti su užitak i za druga osjetila. Emocionalno nabijene, atmosferične, epske koncerte ovih iznimnih glazbenika teško je opisati - za potpuno iskustvo ih je jednostavno potrebno doživjeti i u njihov sjaj se uvjeriti na vlastite uši i oči. Riječi koje se često ponavljaju u opisima njihovih nastupa su magično, savršeno, nadrealistično, fenomenalno, izvanzemaljsko... Ovogodišnja turneja, koja je započela prije nekoliko dana u SAD-u već je pružila glazbeno obilje svim posjetiteljima, ne sumnjamo da nas isto takvo obilje očekuje i u Mariboru 5. rujna.

Sigur Rós nisu posebni samo u svom glazbenom izričaju već i u 'jezičnom' smislu; mnoge svoje skladbe, naime, izvode u posebnom, izmišljenom jeziku, koji su nazvali Vonlenska. Vonlenska je 'jezik', sastavljen iz 'besmislica' - vokalnih umetaka, slogova, koji se slažu s glazbenom podlogom i imajo više funkciju instrumenta nego li vokala. Naravno, ne radi se o jeziku u pravom smislu riječi - radi se prvenstveno o upotrebi glasa kao instrumenta. Sigur Rós su vonlensku 'koristili' na albumu '( )', ali je njihova cjelokupna diskografija puna skladbi koje (dijelom ili u cijelosti) izvode na tom izmišljenom 'jeziku'. Sigur Rós su vonlensku nazvali po prvoj skladbi, koja je nastala na tom 'jeziku' - skladbi 'Von' (nada). Prva i do danas jedina skladba, koju su Sigur Rós napisali na engleskom jeziku, je skladba 'All Alright', koja se nalazi na albumu 'Með suð í eyrum við spilum endalaust'.

Sigur Rós su Jón Þor (Jónsi) Birgisson (vokal, gitara), Kjartan Sveinsson (klavijature), Orri Páll Dýrason (bubnjevi) i Georg Holm (bas).

Jeste li znali... Melodrom

[ Melodrom ]

Melodrom   © Žiga Koritnik

Na Mars festival dolaze i 'melodromatični' Melodrom. Skupina Melodrom nastala je 2000. godine, isprva s namjerom da stvara samo glazbu za kazališne predstave. No, njihova namjena prerasla je glanice gledališta pa su do danas snimili već 4 albuma: 'Melodrom', 'The Guide', 'Variacije' i 'Vse kar si pustila da leži na tleh'. Melodrom je surađivao i s Laibach, a od 2006. je Mina Špiler, vokalistica Melodroma, također i stalna članica Laibacha. Ovo ljeto skupina se nakon kraćeg odmora vratila na koncertne pozornice, ali u promijenjenoj i proširenoj postavi. Po prvi puta su se potpuno odrekli elektronskih podloga u nastupima uživo. Na svojim koncertima s proširenom postavom predstavljaju kako stariji repertoar ('September', 'Counting Days', 'Marching On a Globe', 'Zasebne sobe'...) kao i nove, još neobjavljene skladbe.

Nedavno su predstavili svoju verziju skladbe 'Star Me Kitten' kultnih R.E.M. koja je nastala u okviru Projekta R.E.M.: Čista energija glazbe pod okriljem Veleposlanstva SAD-a u Sloveniji. Kao zanimljivost spomenut ćemo da su Melodrom bili cenzurirani pri izvođenju skladbe 'Star Me Kitten' pa će skladbu s priginalnim tekstom objaviti naknadno, nakon izlaska CD-a projekta, na svojoj internet stranici.
Polako se pripremaju i na objavljivanje novog singla nazvanog 'Med postajami', kojega ćete moći besplatno downloadati na njihovoj internet stranici krajem mejseca. Radi se o slovenskoj obradi dueta s Chrisom Eckmanom 'By The Bedlam Wall', koja se nalazi na posljednjem albumu Melodroma.

Uskoro ćemo predstaviti još jednog izvođača na Mars festivalu, a informacije o zagrebačkom dijelu festivala također slijede!
Vidimo se na Marsu!

**************************************************************

SIGUR RÓS & MELODROM @ MARS FESTIVAL, 5.9.2012.,TRG LEONA ŠTUKLJA, MARIBOR, SLOVENIJA

***************************************************************

ULAZNICE

Dallas Music Shop:

www.dallasmusicshop.com
Dallas Mute Shop (Rimska 14, LJ)
Telefonska prodaja ulaznica:+386 (0)1 252 45 91

Eventim sistem:

www.eventim.si
Kuće ulaznica (Citypark, Europark, Hala Tivoli ...)
Internet prodaja: eventim.si, vstopnice.com, napovednik.com, koncerti.net
Petrol servisi, trgovine BIG BANG, Kompasove poslovnice, e-Študentski servisi, 3 dva trafike, (K) kiosk, Alpetour, M Holidays, Mercator Hipermarketi, Pošte u Sloveniji
Telefonska prodaja: +386 (0)1 420 50 00

Prodaja ulaznica u Hrvatskoj:

www.dallasmusicshop.com
www.eventim.hr
Dallas Music Shop Zagreb (Nikole Tesle 16, 10000 Zagreb); Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2, 51000 Rijeka); Dallas Music Shop Rijeka - Paris - Texas (Matije Gupca 3, 51000 Rijeka) i ostali Dallas Music Shopovi

***************
dallas records
mars koncerti
facebook event

promo guy // 17/08/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*