home > najawa > 8.Vip Zagreb Jazz Festival - Mostly Other People Do The Killing, 03.11.2012., Vip Club, Zagreb

kontakt | search |

8.Vip Zagreb Jazz Festival - Mostly Other People Do The Killing, 03.11.2012., Vip Club, Zagreb

Drugog dana Vip Zagreb Jazz Festivala gostuje zabavan kvartet od kojeg se očekuje frenetičan nastup.

LINE UP:
Peter Evans / truba
Kevin Shea / bubanj
Jon Irabagon / saksofon
Moppa Elliott / bas

Kvartet mladih glazbenika, Mostly Other People Do The Killing, sljedeće će godine obilježiti desetu godišnjicu djelovanja. U Zagrebu će nastupiti u velikom uzletu u karijeri. Naime, kao sastav, ali i pojedinačno, svi su glazbenici ovog banda u glasovanju kritičara časopisa DownBeat zauzimali najviše pozicije u kategoriji "Zvijezda u usponu karijere". Kritičar Raul D'Gamma Rose je za All About Jazz napisao: "Nema sumnje da se Mostly Other People Do The Killing nametnuo kao najsilovitiji, predivan sastav". Za isti portal Dan McClenaghan je napisao: "Više nego ijedna grupa koja djeluje na današnjoj sceni, glazbenici iz ovog banda se neizmjerno zabavljaju i to najčešće svirajući u frenetičnom tempu."

Zašto je band Mostly Other People Do The Killing postao atrakcijom na jazz sceni s početka 21. stoljeća? Prije svega zbog jedinstvenog zvuka i novog, eksperimentalnog pogleda na suvremeni jazz. Naime, ovaj band promiče zamisao da jazz glazba, ne samo da je na životu i vitalna, nego da može i da bi trebala biti zabavna, zanimljiva i istinski suvremena. Ne radi se samo o parodijama na antologijske jazz albume, primjerice Arta Blakeya, Roya Haynesa ili Ornettea Colemana što je uočljivo i na inventivnim i duhovitim naslovnicama njihovih albuma "Shamokin!!!", "This Is Our Moosic" i "Forty Fort" koje asociraju na naslovnice antologijskih albuma spomenutih glazbenika; oni su utemeljili vlastiti stil koji se zasniva na raznolikosti melodija, harmonija i ritmova, te "anarhiji" kreiranja zvuka. Naime, ne drže se samo jednog stila ili povijesnog razdoblja jazza, već u svojoj glazbi sjedinjuju cjelokupni spektar jazza i ostalih formi improvizirane glazbe. Tako se u njihovoj glazbi "sudaraju" bossa nova i rock, hard bop i reggae, boogaloo i smooth jazz, funk i klasika, swing i disko glazba, ponekad nekoliko stilova u istoj skladbi. Osim toga, razvili su iznimnu sposobnost stvaranja aluzija i kazališnog ugođaja. Čak i kada se upuštaju u intelektualne intervencije, radikalne transformacije i dekonstrukcije standarda i autorskih skladbi, dečki to rade s puno duha i humora.



Svi članovi kvarteta - trubač Peter Evans, saksofonist Jon Irabagon, basist Moppa Elliott i bubnjar Kevin Shea - glazbeno su obrazovani. Evans i Moppa pohađali su konzervatorij Oberlin istodobno svirajući u raznim bandovima, Irabagon se obrazovao na Manhattan School of Music, Juilliard i sveučilište DePaul, a Shea na Berklee School of Music i New School. Evans, Irabagon i Elliot profilirali su se i kao skladatelji za band, a na njegovu su repertoaru i jazz standardi, među ostalima "Skippy", "Moanin'" i "A Night In Tunisia". Zanimljivo je da je Elliott sve svoje skladbe nazvao po gradovima u američkoj državi Pennsylvaniji što ih čini posebno intrigantnima i asocijativnima.

Peter Evans, trubač s klasičnom naobrazbom, stekao je status zvijezde u usponu karijeru na polju improvizirane glazbe. Primjerice, svoje samostalne albume objavljuje za diskografsku kuću slavnog britanskog saksofonista Evana Parkera, a za tog izdavača snima i s drugim slavnim glazbenicima toga žanra. Cijenjen je kao trubač koji svoju vještinu iskazuje kroz različite tehnike sviranja.

Pobjednik prestižnog međunarodnog natjecanja za jazz saksofoniste "Thelonious Monk", Jon Irabagon je glazbenik čiji afiniteti naginju prema pop i rock glazbi, a poznat je po enciklopedijskom poznavanju povijesti sviranja saksofona.

Moppa Elliott je vođa sastava Mostly Other People Do The Killing i autor većine skladbi. Osim u ovom sastavu svira s raznim kantautorima, te jazz, pop i bandovima drugih žanrova. Predaje povijest glazbe na St. Mary's High School u Manhassetu.

Bubnjara Vincenta Sperrazzu iz prve postave sastava, vrlo brzo zamijenio je Kevin Shea, najpoznatiji kao inovator indie-rock glazbe, a cijenjen je i na području eksperimentalne glazbe, koji se savršeno uklopio u inovativnost i ekstravagancije kvarteta Mostly Other People Do The Killing.

promo guy // 26/10/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*