home > najawa > ETNO FEST - 7.-11. ožujak 2006. Zagreb, KSET / PAUK

kontakt | search |

ETNO FEST - 7.-11. ožujak 2006. Zagreb, KSET / PAUK

Ovaj tjedan organiziran je petodnevni festival etno glazbe koji će biti održan u KSET-u s izuzetkom nastupa Mojmir Novakovića & Kries koji će svoj nastup održati u dvorani Pauk. U sklopu festivala nastupiti će Lidija Bajuk Trio, Afion, Mojmir & Kries, Slip, Mrs. Ferris' Pighouse Collection (svi iz Hrvatske), Arhai (SiCG), Kaldrma, String Forces (Makedonija) i Bobnars United (Slovenija), te će biti održana i radionica irskog plesa u aranžmanu Paul O'Gradya i skupine Irish Maiden.

Ovaj festival organiziran je s namjerom da se približe i upoznaju različite (ali i vrlo bliske) kulture, narodi, njihova glazba i tradicija, te da se istraže glazbene vrijednosti pretežno nama bliskih krajeva. Uz navedenu listu imena koja izvode pretežno autohtonu glazbu na vlastiti individualan način moći će se čuti i glazbeni elementi različitih podneblja koji su utkani u njihove aranžmane - od primjesa armenske, bosanske i irske glazbe, preko tradicijskih motiva latinoameričkog folklora sve do egzotičnih zvukova afričke glazbe. Osim što svaki od navedenih izvođača glazbeni folk izvode na svoj specifičan način obogaćujući ga modernim elementima, istodobno ga i fuzijski pretapaju u različite glazbene obrasce i žanrove - ambijentalnu, elektronsku, plesnu i akustičnu glazbu uz prisustvo jazz improvizacija, tročetvrtinskih taktova Balkana, te primjesa različitih tradicijskih glazbenih detalja.

7. 3. 2006. KSET - nastupaju Arhai (SiCG) i Lidija Bajuk Trio (Hrvatska).
Arhai je deseteročlani sastav osnovan 1998. i upravo objavljuju prvi album "Mysterion". Njihova glazba se svrstava u world-music, a zvuk je nastao usljed različitih glazbenih korijena koje su sa sobom donijeli članovi sastava (tradicionalna i klasična glazba, jazz i blues). Instrumentarij kojime barataju su vokali, flauta, klavir, violončelo, bas gitara, bubnjevi, udaraljke i gitara. U svojoj sedmogodišnjoj karijeri okitili su se i sa dva značajna međunarodna priznanja - prvom nagradom na Festivalu mladih umjetnika Balkana u Grčkoj 2003., te prvom nagradom na festivalu Terminal 00 nedavno održanom u Ljubljani.
Ovo im je prvo gostovanje u Zagrebu.
O Lidiji Bajuk manje više se zna sve, a ovom prilikom uz njezinu akustičnu gitaru i vokal potporu će joj pružiti Stanko Kovačić (bas gitara i violončelo), te Stjepan Večković (gajde, dvojnice, okarina, diplica, strančica, jedinka...)

8.3. 2006. KSET - Kaldrma i String Forces (oba sastava iz Makedonije)
Kaldrma je nepoznat sastav o kojem se zna vrlo malo, no prema najavama sastavljen je od skupine entuzijasta koji imaju veliko iskustvo u tradicionalnoj i suvremenoj glazbi, a želja im je da sačuvaju i revitaliziraju zapuštenu tradiciju specifične makedonske tradicionalne glazbe poznate kao čalgija. Svoj jedini album snimili su uživo 10.01.2004. i sadrži 11 poznatih čalgija pjesama.
String Forces dolazi iz Skopja, postoje više od deset godina i trenutno pripremaju treći studijski album pod naslovom "Silky Way". Kombiniraju elemente tradicionalnog makedonskog zvuka isprekidanih taktova i dinamike, te moderne elektronske produkcije, a odgojeni su kroz pop, rock i elektronsku glazbu.

9.3. 2006. KSET - Afion (Hrvatska)
Oni su mladi šesteročlani sastav iz Zagreba koji kroz spoj akustične gitare (šargije), kontrabasa, udaraljki, flaute i dva specifična ženska vokala kombiniraju tradicionalne pjesme iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Armenije eksperimentirajući sa različitim zvukovima i stilovima (reggae, rock, pop, plesna, ambijentalna, tradicionalna, komorna glazba...). Imaju niz nastupa po Hrvatskoj, opuštene, fine, lepršave i vesele koncerte, te trenutno pripremaju svoj album prvijenac.

10.3. 2006. PAUK - Mojmir & Kries (Hrvatska) i Bobnars United (Slovenija)
Mojmir & Kries je sastav koji je osnovao Mojmir Novaković frontmen Legena nakon njihovog raspada koncem 2003. Objavili su album "Ivo i Mara" koji je nadahnut drevnom slavenskom mitologijom i arhaičnim tekstovima, a sastavljen je od kombinacije elektronske i tradicijske glazbe. Koncerti su im odlični i PAUK će nadajmo se biti dovoljno velik (i zvučno pogodan) prostor za njihov nastup.
Bobnars United je sedmeročlani sastav iz Slovenije kojeg čine samo mlade djevojke koje u postavi imaju 7 bubnjeva i 2 didgeredooa, a za koncertne nastupe prakticiraju i spektakularne bacače vatre, te video projekcije. Glazba im je temeljena na ritmovima Afrike, Latinske Amerike, te fuziji ritmova drugih kontinenata, a izvještaji s njihovih koncerata govore o nezaboravnom doživljaju ritmova, glazbe i multimedijalnog spektakla.

11.3. 2006. KSET - Slip i Mrs.Ferris Pighouse Collection (oba iz Hrvatske)
Oba sastava su relativno mlada, dolaze iz Zagreba i strogo su naklonjeni irskoj tradicionalnoj glazbi. Prije njihovih nastupa uvodnu atmosferu će zagrijati Paul O'Grady Irac koji trenutno živi u Zagrebu. On je okupio plesnu skupinu Irish Maiden koju čini 10 djevojaka i 2 mladića, te će prikazati plesni stil "reel sets" u trajanju od nekih sat vremena. U tom terminu svi zainteresirani će moći naučiti neke najpoznatije irske plesove i korake koje će moći primjeniti i isprobati odmah za vrijeme koncerta.

Ulaznica za sve koncerte iznosi 100 kuna, a za pojedinačne koncerte 25 kuna u pretprodaji (Dancing Bear i blaganja KSET-a), dok će na dan koncerta iznositi 35 kuna. Ulaz se otvara u 20 sati, radionica počinje i 20,30 h, a koncerti u 21,30 h

horvi // 06/03/2006


PS: I da ne zaboravim - pivo u KSET-u je najjeftinije u gradu - 8 kuna!!! Živjeli, čus, agešege... i dobrodošli!
Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 18/04/2024 | zg, močvara
    sleepyheads (zg)
    alaska blue (ita)
    regen (slo)
  • 18/04/2024 | zg, vintage industrial bar
    eva braun (bečej)
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*