home > najawa > RACHID TAHA @ Tvornica, 11/05/2014

kontakt | search |

RACHID TAHA @ Tvornica, 11/05/2014

Kao i svake godine, 7. Subversive Festival, koji će se održavati od 3. do 17. svibnja u Zagrebu, okuplja vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše, aktiviste i društveno odgovorne građane. Ovogodišnji Subversive, s naslovnom temom Moć i sloboda u doba kontrole: mreže - ideologija - alternative, propituje kako birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti. Program, na kojem će gostovati više od 100 predavača i biti prikazano preko 40 vrhunskih filmova, u najraznolikijem izdanju dosad osim tradicionalnog Sajma angažirane književnosti te filmskog, forumskog i konferencijskog dijela programa uključuje i Školu suvremene humanistike, koja će se kroz radionice i predavanja baviti problemom kulturnog nasilja kapitalizma.

Nastavljajući s prošlogodišnjim popratnim glazbenim programom, Subversive Festival u suradnji sa Žednim uhom dovodi glazbenu zvijezdu, aktivista i karizmatika - RACHIDA TAHU. Taha nam tako u sklopu europske turneje u pratnji osmeročlanog benda po prvi put dolazi i u Hrvatsku. Ovaj osebujni i autentični Francuz alžirskih korijena osvaja srca publike svojim karakterom, fantastično energičnim scenskim nastupima i jedinstvenim glazbenim izričajem, koji bi se najlakše mogao okarakterizirati kao world music. Glazba Rachida Tahe svakome nudi ponešto - u njoj će uživati ljubitelji rocka, punka, elektronike pa sve do orijentalnih ritmova, poput shaabija i raija.
[ ]

Koncert će se održati 11. svibnja 2014. u Tvornici kulture, a dan kasnije (12. svibnja) imat ćemo priliku slušati i njegovo predavanje na Konferenciji u 19 h u kinu Europa na temu migracija, Arapskog proljeća, prosvjeda u BiH, uloge umjetnosti u krizom i recesijom devastiranoj društvenosti, nasilju u Ukrajini itd.

Rachid Taha prvo glazbeno iskustvo stječe krajem 70-ih godina u lyonskom klubu indikativnog imena Les Refoulés (Odbačeni), u kojem je spajao glazbu The Clasha, Led Zeppelina, Kraftwerka, Boa Diddleyja, Johnnyja Casha, s arapskim urbanim pop i tradicionalnim izvođačima poput Oum Kalthoum. Ubrzo je osnovao bend, opet indikativnog imena - Carte de Séjour (boravišna dozvola) - u kojem je nastavio spajati arapske korijene i francusko iskustvo. Najveću pozornost bend je privukao ironičnom obradom poznate francuske domoljubne pjesme Douce France, povezujući je s protestnim antirasističkim maršem pripadnika druge generacije magrebskih emigranata (marche de beurs). Iako je pjesma ubrzo bila zabranjena na radiju, svi članovi francuskog parlamenta ipak su dobili po primjerak jer je Taha uspio nagovoriti tadašnjeg ministra kulture da svakom podijeli jednu. Zanimljiva se anegdota, moglo bi se reći i urbana legenda, veže uz to razdoblje njegove glazbene karijere: kada je 1981. otišao u Pariz na koncert The Clasha, uspio im je dati kopiju demosnimke benda. Iako nije dobio nikakvu povratnu informaciju, idućeg ljeta čuo je hit Rock the Casbah, zaključivši da su ipak preslušali snimku. Taha je i sam briljantno obradio pjesmu tri desetljeća kasnije, djelomično prepjevanu na arapski i odmah primijećenu u taboru The Clasha. Njegova verzija uvrštena je na soundtrack dokumentarca o Joeu Strummeru The Future Is Unwritten, a Mick Jones postao je kasnije vrlo čest gost na njegovim koncertima.

Samostalnu karijeru započeo je početkom 90-ih u Parizu, nastavljajući spajati društveni angažman i aktivizam s glazbom. Najupečatljiviji takav spoj jest njegovo performativno odricanje arapskog naslijeđa kada je za album Olé Olé kosu obojio u plavo i nosio plave leće, ironijski se primičući zapadnjačkoj kulturi. Subvertirajući time socijalne i rodne norme, s jedne je strane doveo u pitanje francuske ksenofobne stavove o imigrantima i manjinama općenito, a s druge arapsko stereotipno patrijarhalno shvaćanje rodnih uloga. Karijeru su mu do danas obogatile mnogobrojne suradnje s poznatim glazbenicima i glazbenim producentima kao što su - da nabrojimo samo neke - Steve Hillage (s kojim je surađivao dok je još svirao u bendu), Brian Eno, Mick Jones, Justin Adams i Cheba Fadela. Najbolje je ostao upamćen po hitovima Ya Rayah, prepjevanoj klasičnoj arapskoj elegiji o migraciji, Barra Barra, kasnije zapaženom zbog pojavljivanja na soundtracku za film Ridleyja Scotta Pad crnog jastreba, već spomenutoj obradi Rock El Casbah te pjesmi Kelma, koju je Carlos Santana prepjevao u Migra na svom planetarnom bestseleru Supernatural. Godine 2013. izdaje svoj deveti samostalni album Zoom, gdje "rockabilly i shaabi postaju prvi rođaci", odražavajući karizmu osobe koja je odrasla pod utjecajem Elvisa, bolivudskih filmova, špageti-vesterna i egipatskih melodrama.

Ulaznice se mogu kupiti od 17.3. u Tvornici kulture, Šubićeva 2, kao i na svim prodajnim mjestima Entrio sustava (www.entrio.hr) te svim prodajnim mjestima Eventim sustava (www.eventim.hr) po cijeni od 130 kuna u pretprodaji, a 150 kn na ulazu. Cijena za studente uz predočenje x-ice ili indeksa iznosi 90 kuna.

promo girl // 08/05/2014

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Charlie Umlaut, Lutajući DJ Zdena @ Kulturni centar Mesnička, Zagreb, 07/06/2020

Charlie Umlaut, Lutajući DJ Zdena @ Kulturni centar Mesnička, Zagreb, 07/06/2020

| 04/06/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Stožer 19: Kozmodrum, Hum, Stormera, Timekillersi @ Kaštel, Pula, 06/06/2020

Stožer 19: Kozmodrum, Hum, Stormera, Timekillersi @ Kaštel, Pula, 06/06/2020

| 02/06/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ferragosto Jam x Graffiti Na Gradele: Block Party VOL.5

Ferragosto Jam x Graffiti Na Gradele: Block Party VOL.5" @ Vintage Industrial (ljetni vrt), 06/06/2020

| 02/06/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Otvaranje Medike @ AKC Medika (dvorište), 04-06/06/2020

Otvaranje Medike @ AKC Medika (dvorište), 04-06/06/2020

| 02/06/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: scena iz karantene - THOT live streaming, Damusic Festival #2

scena iz karantene - THOT live streaming, Damusic Festival #2

| 10/05/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
 • 04/06/2020 > 06/06/2020 | zg, medika
  "mapiranje (pod) svjesnog"

  steps vs chupson inna soul, jazz, blues, rock, oldies, heavy rock, stoner itd drito s ploča

  sretni edi/babilonska/agregatsun/kuna

  dub contact
  >> najawa @ terapija.net
 • 06/06/2020 | pu, kaštel
  stožer 19 - koncert
  ---------------------
  21:00h - timekillersi (željko & marijan)
  21:30h - hÛm (fusion jam session)
  22:15h - timekillersi (željko & marijan)
  22:30h - stormera
  23:15h - timekillersi (željko & marijan)
  23:30h - kozmodrum
  00:30h - mario kovač
  >> najawa @ terapija.net
 • 06/06/2020 | zg, vintage industrial bar
  fj x gng: block party 5
  -------------------------

  graffiti:
  chez 186
  sarme
  casino
  royal

  music:
  malady lane acustic with chris ian & h.baudoin
  zembo latifa

  dj:
  zembo
  >> najawa @ terapija.net
 • 07/06/2020 | zg, kulturni centar mesnička
  charlie umlaut
  lutajući dj zdena
  >> najawa @ terapija.net
 • 23/03/2021 | zg, boogaloo club
  the mission
  phantasmagoria

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*