home > najawa > Sziget festival 2006, Budimpešta

kontakt | search |

Sziget festival 2006, Budimpešta

Sziget festival van nudi uzbudljiv tjedan sa raznovrsnim programom između 9. i 16. kolovoza. Ove godine posjetitelji mogu očekivat oko 200 internacionalnih izvođača, oko 500 mađarskih vozača, DJ-a, kazališnih skupina¸ glumaca, komičara, plesača, oko 200 programa na dan na više od 60 lokacija.
[ Franz Ferdinand ]

Franz Ferdinand

A sad neke novosti za ovogodišnji Sziget festival.
Pošto organizatori smatraju da će ovogodišnji Sziget festival biti posjećeniji nego prošlogodišnji odlučili su izdati 15000 festivalskih karata po cijeni od 99 EURA, ali te karte ne uključuju mjesto za kampiranje. Te karte će biti prvenstveno korisne za stanovnike Budimpešte i onima koji imaju neku vrstu smještaja izvan otoka na kojem se održava festival. Uz to u prodaji će biti isto kao i prošle godine 25000 festivalskih karata po cijeni od 120 EURA u koje je uključeno i mjesto za kampiranje.
Također navedene cijene su kao potvrđene, ali može doći do manjih odstupanja u cijeni(naravno na više!!!) što ovisi od države do države, a isto tako i od agencija koje će distribuirat karte.
Na ulazu će se vršit, kako to već biva, stroga kontrola i sa ulaznicom koja ne uključuje kamperski smještaj(99 EURA) nećete moći unijet na otok šator niti ništa što liči na kampersku opremu, a isto tako nećete se niti moći zadržavati na prostoru koji je namijenjen kamperima, jer će se vršiti blic kontrole, pa ako vas uhvate sa krivom kartom na krivom mjestu bespotrebno ćete si stvoriti probleme.
Tjedne ulaznice za kampere i nekampere će biti izdane istovremeno, a kako je kapacitet festivala ostao 65000, maksimalna dnevnih ulaznica je morala biti smanjena sa prošlogodišnjih 40000, na ovogodišnjih 25000.
Dnevne ulaznice će se prodavati samo u Mađarskoj, a koštat će 24 EURA.
[ Fear Factory ]

Fear Factory

Usluge na Sziget festivalu
Festival kapaciteta kao što je Sziget sigurno mora sadržavati sve što vam može zatrebati. Tako od uobičajenih usluga moći ćete koristit od praonice rublja pa sve do spremišta za prtljagu, pošte, medicinskog centra, mjesto gdje se skupljaju izgubljene stvari, informacijski štandovi. Također na otoku se nalaze i bankomati sa kojih možete podizat novac, a isto tako možete plaćat karticama, mada ja najviše preferiram uzmi EURE i promjeni u mjenjačnici u forinte.
Što se tiče higijene, na raspolaganju će vam biti biološki WC-i(iliti TOI-TOI), kojih je svake godine sve više i više, a isto tako bit će dostupni i kontenjerski WC-i (koje izrazito preporučam ispred bioloških WC-a zato što su više-manje stalno čisti) čiji kapacitet se neće povećavat zbog nedostatka kanalizacijskih odvoda.
No organizator je najavio proširenje na području higijene, te će tako biti izgrađen novi kompleks koji ne koristi kanalizacijske odvode nego cisterne(baš me zanima kak bude to funkcioniralo!!!)

Ove godine će prostor ispred Main stage-a biti prekriven travom da se ne bi ponovio problem od prošle godine kada kiša pred otvaranje festivala prostor ispred bine pretvorila u blatni bazen.
Za ozvučenje i osvjetljenje pozornica će se kao i prošlih godina koristiti najnovije tehnologije, a novost za ovu godinu je da će biti podignuta 3 nova šatora, svaki površine 800 metara kvadratnih opremljeni ventilacijom kao nadopuna dosadašnja 3 velika šatora i party areni.
Što se tiče prehrambenih potrepština, broj štandova je povećan u odnosu na prošlu godinu, pa će tako na ovogodišnjem festivalu nalazit 47 šankova, 39 štandova sa raznovrsnom hranom(pretežito mesni proizvodi), 7 bifea, 8 slastičarna, 4 dućana sa mješovitom robom, 2 štanda gdje možete kupiti svježe napravljeni djuice od naranče, 4 štanda sa kokicama, te još nekoliko vrsta štandova koje stvarno nisam znao prevesti pa će te to morati saznati na licu mjesta…
[ Boban Markovic Orkestar ]

Boban Markovic Orkestar

Internacionalni događaji na Szigetu
Da ne bi bio samo poznat po svojim uslugama, Sziget festival se može pohvaliti sa 5 velikih bina na kojima nastupaju internacionalne zvijezde, a to su:
Main Stage (Nagyszínpad) sa mainsteram muzikom, Pannon World Music Stage (Pannon Világzenei Nagyszínpad) na kojem možete naći muziku iz svih krajeva svijeta, WAN2 Stage sa možda i najrazličitijom muzikom, HammerWorld Stage na kojem svira više manje hard rock, Party Arena( ime sve govori), internacionalne izvođače također možete naći u Palace of Arts Jazz Stage (Muvészetek Palotája Jazz Színpad), MTV Theater and Dance Tent i Open-air Stage (MTV Színház és Táncsátor és Szabadtéri Színpad) također nude obećavajuće događaje, Roma Tent u kojoj se možete naslušati svih podvrsta romske muzike.

Main stage je smješten na sredini otoka na koje se održava Sziget festival sa kapacitetom od 50000 ljudi. Do sad svoj nastup na Main stageu su potvrdili Radiohead iz Oxforda, Škoti Franz Ferdinand, Scissor Sisters, Placebo, Therapy?, Ministry, iz Belgije dolazi dEUS, iz Finske Rasmus, Nizozemci The Gathering, Talijani Jovanotti, Nijemci Gentleman, Beatstakes i Guru's Jazzmataz.

U sjevernom djelu otoka se nalazi Pannon World Music Stage, a dosad su potvrđeni ovi izvođači:
Susana Baca iz Perua, Kanađani (Celtic) La Bottine Souriante, kralj kore Toumani Diabate iz Mali-a I iz Meksika Lila Downs. Robert Plant sa svojim novim bendom the Strange Sensation će po prvi put svirati u Mađarskoj. Iz Alžira dolazi Cheb Mami koji je zadnji put nastupao u Mađarskoj prije više od 10 godina, Manu Dibango Cameroon-a I gost Enzo Avitabile iz Nepla, koji dosad nije nastupio na Szigetu. Još će nastupiti Egipatsk-Engleska diva, Natacha Atlas, Femi Kuti iz Nigerije, iz Srbije Boban Markovic's oirkestar, Afrički Afro Celt Sound System, Talijani Spakka-Neapolis 55, iz Hrvatske Goran Bregovic, i Američki virtuoz na klarinetu David Krakauer.
Perkusionista Danyel Waro, indijac Susheela Raman, ska-punk iz Rusije Leningrad, Francuzi Les Boukakes i Orange Blossom, Poljaci Zakopower.

WAN2 stage je veliki šator na kojem možete ćuti razne stilove muzike. Ove godine u tom šatoru moći ćete ćuti sljedeće izvođače:
Relax(Nizozemska), the Mad Heads XL(Ukrajina), popularni turski band maNga, Deti Picasso, jedan od najinteresantnijih I najčučudnijih ruskih pop grupa, Hadag Nachash, najpopularnija hip-hop grupa iz Israel, The Orb, ljubitelji električne muzike, Roy Paci and Aretuska(Italija), Coldcut, pioniri električne dance muzike, Wir Sind Helden(Njemačka), Gogol Bordello, koji mješa elemente ciganske muzike sa utjecajem punka.
[ Cradle Of Filth ]

Cradle Of Filth

Party Arena, ogroman šator površina 2700 kvadratnih metara u kojoj će ljubitelji elektronske glazbe moći uživat uz sljedeće izvođače: Carl Craig, Hernan Cattaneo, DJ Storm, John B, Layo and Bushwacka, MC Fats, Mylo, Roger Sanchez, Tiefschwarz i Anthony Rother.

Na Jazz stageu će nastupiti Mimi Blais(Kanada), Ulli Gumpert's(skupina američkih i njemačkih muzičara), Wasilewski - Kurkiewicz - Miskiewicz(trio iz Poljske), Matthew Shipp - William Parker - Gerald Cleaver(Amerika), La Campagnie des musiques à ouïr, Gadó Quartet(Mađarska).

Naravno uz sve gore navedeno tu još ima brdo raznih sadržaja, od šatora sa romskom muzikom, raznih performansa, kazališnih skupina… koji će vam pokušavati što bolje upotpuniti ostatak vremena na festivalu.
Ovogodišnji Sziget festival će biti još većih razmjera nego prošli, nekolicina prošlogodišnjih sadržaja će biti premještena na nove lokacije sa većim prostorom, a biti će i dosta potpuno novih sadržaja, pa da se oni koji su već redoviti posjetitelji Sziget festivala ne iznenade na prvi pogled kada se neće snaći na otoku, nego će morati opet ispočetka sve tražit.

Silent Disco
Silent Disco je izmišljen od dvojce engleskih DJ-a koji nastupaju sa svojom priredbom diljem svijeta od 2002., pa će tako ove godine svoj izum predstaviti i posjetiteljima Sziget festivala. Uglavnom ideja je u tome da posjetitelji imaju bežične slušalice na kojima mogu birat kojeg DJ-a će slušat i u svakom trenutku se prebacit na drugog. Cijeli party je totalno tih, ne uznemiruje nikoga, a "tihi plesači" izgledaju jako zabavno i smiješno.

Zúzda Színpad (Smashing Stage)
Prošle godine sam u jednom kutku ugledao stejđ kojeg jednostavno nisam mogao pronaći na karti festivala, naravno jer nije bio na programu. Na stejđu su svirali domaći lokalni bendovi uglavnom punk, hc i metal usmjerenja. Organizator je valjda uvidio da ljudi pokazuju zanimanje za takvu vrstu muzike, pošto je stalno bilo popunjeno ispred stejđa, pa će ove godine dobiti svoj otvoreni stejđ na kojem će moći predstaviti svoje domaće punk-hc-metal snage.

Naravno uz sve gore navedeno tu još ima brdo raznih sadržaja, od šatora sa romskom muzikom, raznih performansa, kazališnih skupina, kina, sportskom programa i za one željne adrenalina… koji će vam pokušavati što bolje upotpuniti ostatak vremena na festivalu.
Ovogodišnji Sziget festival će biti još većih razmjera nego prošli, nekolicina prošlogodišnjih sadržaja će biti premještena na nove lokacije sa većim prostorom, a biti će i dosta potpuno novih sadržaja, pa da se oni koji su već redoviti posjetitelji Sziget festivala ne iznenade na prvi pogled kada se neće snaći na otoku, nego će morati opet ispočetka sve tražit.

www.szigetfestival.com

Ako želite saznat nešto više o Sziget festivalu pročitajte članke od prošle godine u kojima je sve detaljno opisano o Sziget festivalu.

http://www.terapija.net/njuz.asp?ID=1200

http://www.terapija.net/najawa.asp?ID=982

kichmar // 21/05/2006

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*