home > najawa > LJETO U MSU 2017!

kontakt | search |

LJETO U MSU 2017!

Nakon tri uspješne sezone, Ljeto u MSU u svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke performanse.
[  ]

Provesti subote u muzeju a ljeto u gradu dugo neće biti ovako primamljivo jer na najposebnijoj pozornici u Zagrebu, krovu MSU-a, već 10. 6. možete računati na PANKRTE, najvažniji punk sastav osnovan na ovim prostorima koji od svojih početaka izazivaju kontroverze, a ove godine slave 40. obljetnicu. Nakon koncerta slovenskih legendi, 17.6. uvjerit ćete se zašto se o riječkim rockerima iz JONATHANA od njihovog osnutka mogu čuti samo hvalospjevi, dok za sebe kažu da "nisu bend za raju". "Nema labavo" bit će 24.6. jer na krovu gostuje, kako ga svi već odreda nazivaju, "najbolji hrvatski reper" KANDŽIJA, u pratnji jednako hvaljenog benda GOLE ŽENE. Za očekivati je neočekivano 1.7. uz uvijek osebujnog i neponovljivog RAMBA AMADEUSA, a nakon njega, na svoje će 8.7. doći poklonici suvremenog elektro-akustičnog pop zvuka začinjenog ugođajem francuske rivijere '50-tih i '60-tih na koncertu DETOURA. Uzbudljivu sezonu 2017. zatvaramo 15.7. kad će se s krova MSU-a čuti taktovi pjesama POSEBNOG GOSTA IZNENAĐENJA!

"Zadovoljstvo nam je biti dijelom ovogodišnjeg programa 'Ljeto u MSU' i svirati na atraktivnoj lokaciji kao što je krovna terasa Muzeja. Uvijek nam je veselje svirati pred zagrebačkom publikom, do sada smo prošli dosta zanimljivih koncertnih prostora grada pa nam se ovaj čini nekako najneobičnijim. Nadamo se lijepom vremenu, a ono što publika može očekivati od nas su puna dva sata putovanja kroz naš opus dug 10 godina. Za razliku od prethodnih nastupa ovog puta našoj publici prepuštamo kreiranje koncertne liste, pa na našem i event page-u objeručke prihvaćamo prijedloge, a mi ćemo ih zapisati i pripremiti. Vidimo se 08.07. na krovu MSU-a!", poručuju sjajni Detour.

"Imali smo puno ponuda za Zagreb ovo ljeto ali mi smo odabrali baš MSU jer je vrhunski prostor i mislimo da je baš za nas. Suvremeni smo, nismo muzej, nismo ni krov ali svaki naš koncert je poseban doživljaj i ovaj će biti isto takav. Milijun puta bolje nego bilo koji koncert na krovu Konzuma recimo." - Kandžija

A ovako vas poziva Jonathan: "Uzbuđeni smo što će promocija našeg albuma 'To Love' biti baš na krovu MSU. Jedan od razloga je sigurno to što se album i lokacija nekako prirodno komplementiraju. Za fanove, i one koji će to tek postati, pripremili smo svašta, a od svega bi izdvojili to da ćemo album svirati u integralnom obliku, dakle cijeli album."

Uz šest koncerata redom odličnih bendova, već tradicionalno, Muzej suvremene umjetnosti u svom kinu Metropolis, u klimatiziranoj dvorani Gorgona, prikazivat će svake subote, od 18 i 20 sati po jedan film iz ciklusa kina Metropolis. Riječ je o redom hvaljenim filmovima sezone, a raspored projekcija je:

10.6. POVRATAK KUĆI (Homecoming), humorna drama, Finska, 103', r. Mika Kaurismäki, gl. Vesa-Matti Loiri, Armi Toivanen, Peter Franzén
Tiina i Tomi odlučili su napustiti naporan i užurban život u gradu Helsinkiju i vratiti se u Tinino malo, rodno, mjesto gdje bi mogla produbiti svoj odnos s ocem i uživati u obiteljskoj atmosferi svog djetinjstva. Sve se čini idealno dok Tina ne angažira majstora da obnavlja kuću!

17.6. RAJ NA ZEMLJI (Heaven on Earth), humorna drama, Švedska, 134', r. Kay Pollak, gl. Frida Hallgren, Jakob Oftebro, André Sjöberg
Topla priča o žiteljima malog sela na sjeveru Švedske. Što se dogodilo sa seljanima nakon što je preminuo njihov voditelj glazbenog zbora, svjetski poznati dirigent, ostavivši za sobom i zbor, i ljubav svog života, lijepu sopranisticu Lenu, koja očekuje njegovo dijete?

24.6. LJUBAV I PRIJATELJSTVO (Love & Friendship), humorna ljub. drama, UK, 92', , r. Whit Stillman, ul. Kate Beckinsale, Chloe Sevigny, Xavier Samuelt
Lady Susan, sklona spletkama i manipulaciji, dolazi u Churchill na imanje svojih rođaka, kako bi se na neko vrijeme sakrila i pričekala dok se glasine o njenom društvenom životu ne stišaju. Odlučuje iskoristiti to vrijeme kako najbolje zna i umije te pronaći supruga za sebe i za svoju neodlučnu kćer Federicu

1.7. ZBOG TEBE, ljubavni omnibus, Hrvatska, 115', red. Anđelo Jurkas, u. Leona Paraminski, Nataša Janjić, Jelena Perčin , 115 min.
Sedam međusobno povezanih priča o ljubavi, prijateljstvu, osjećajima, oružju, Balkanu, gluposti i ljudima uhvaćenima u momentu, povezani s dobrim i krivim odlukama i čiji se životi povezuju namjerno i nenamjerno u jednom tjednu njihovih života.

8.7. SVE ŠTO DOLAZI (L'avenir), drama, 100', Francuska, r. Mia Hansen-Løve, gl. Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka
Profesorica filozofije u srednjoj školi u Parizu, majka dvoje djece, pred izazovom je da iznova mora pronaći smisao života nakon što joj se dogodio život - dobila je otkaz na poslu, a suprug je želi ostaviti zbog zbog druge žene.

15.7. ELLE, drama, Francuska, 130', r. Paul Verhoeven, u. Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny
Michele se čini neuništivom. Kao voditeljica kompanije koja se bavi proizvodnjom video igara, njezin nemilosrdni karakter neprobojan je kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Međutim, nakon što ju nepoznati napadač brutalno siluje u vlastitom domu, njezin život se mijenja zauvijek. Odlučna o tome da sama pronađe počinitelja, njih oboje ubrzo budu uhvaćeni u uzbudljivu i intrigantnu igru koja bi se u svakom trenutku mogla oteti kontroli...
Zlatni Globus - Najbolji film na stranom jeziku, Najbolja glumica u kategoriji drame

U cijenu ulaznice za koncert i film iz ciklusa Best of Metropolis, Ljeto u MSU uključuje još i posjet izložbi "Braco Dimitrijević - retrospektiva". Retrospektiva u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb obuhvaća sve najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu koji je od kraja 1960-ih do danas ostvario iznimnu međunarodnu karijeru. Djelo Brace Dimitrijevića i njegovo osmišljavanje pojma Posthistorija 1976. izravno su utjecali na dvije vodeće tendencije u suvremenom umjetničkom diskursu, od kritičkih praksi u javnim prostorima do intervencija u muzejskim kolekcijama. Konstantne preokupacije njegova rada - temu relativnosti povijesti i povijesti umjetnosti, kao i fenomen slučajnosti - Dimitrijević predstavlja ranim djelima kao i novim radovima, kreiranim upravo za ovu izložbu. Međunarodni ugled Braco Dimitrijević stekao je fotografskim portretima nepoznatih ljudi, "slučajnih prolaznika", koje je, uvećane do divovskih razmjera, postavljao u javni prostor po gradovima Europe i Amerike, na pročelja i oglasne ploče - na mjesta inače namijenjena političkim ili reklamnim porukama. Taj koncept je nastavio podizanjem spomenika i postavljanjem memorijalnih ploča u čast nepoznatih građana, da bi u jednom berlinskom parku čak podigao 10 metara visok mramorni obelisk u čast rođendana slučajno odabranog čovjeka! "Slučajni prolaznik je moj alter ego, nadopuna za moje neznanje. Svaki put kad zaustavim prolaznika na ulici nadam se da ću sresti Leonarda. Pa ako se pokaže da je to Leonardo, ne gubim nadu da cu sljedeći put sresti Leonarda i Einsteina u istoj osobi", izjavljuje umjetnik. Retrospektivna izložba, postavljena na dva kata izložbenog prostora MSU-a, donosi radove nastale od kraja šezdesetih do danas, od Slučajnih prolaznika do najnovijeg slikarskog ambijenta Lascaux 3000.

Jedinstven multimedijalni program Ljeto u MSU, osim koncerata, projekcija filmova iz ciklusa Best of Metropolis te posjeta izložbi Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, ove godine premijerno uključuje i performanse hrvatskih umjetnika. Svake večeri prije samog koncerta, na nekoliko lokacija unutar MSU-a posjetitelji će imati priliku prisustvovati izvedbama hrvatskih performera. Izvedbe će se razlikovati temama i pristupima, stvarajući nove poveznice između pop kulture i suvremene umjetnosti, te pružajući novu dimenziju jedinstvenog doživljajnog iskustva zainteresiranim posjetiteljima.

10.06. Braco Dimitrijević
Prvi performans u sklopu ovogodišnjeg programa Ljeto u MSU izvest će Braco Dimitrijević, jedan od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koristeći mogućnosti tehnologije kao alate komunikacije i interakcije s publikom. Umjetnik će, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.
17.06. Dora Đurkesac i Karla Paliska
Nakon performansa Brace Dimitrijevića, na scenu stupa mlađa generacija autora. Druga subota programa Ljeto u MSU rezervirana je za prikazivanje interaktivnog projekta mladih dizajnerica Dore Đurkesac i Karle Paliske. Akcijom pod nazivom In Situ - Invert, Dora i Karla povezuju izložbeni prostor Muzeja s okolnim javnim prostorom te pozivaju stanovnike susjednih kvartova da se uključe u proces kolaborativnog stvaranja izložbe. Kroz umjetničku akciju izmjenjivanja fotografija, pozivaju građane u proces razmjene umjetničkog i svakodnevnog, odnosno izvrtanje sadržaja iz muzeja u javni prostor, te iz javnog prostora u prostor muzeja.
Dora Đurkesac je autorica na području dizajna, suvremenog plesa i novih medija. Diplomirala je industrijski dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. S grupom dizajnera osniva dizajn tvrtku Manufakturist te sudjeluje u mnogobrojnim plesnim i interdisciplinarnim projektima. Razvija metode istraživanja odnosa kretanja i prostora te pitanja urbanih struktura unutar projekata— In Situ, Priče s Gornjeg grada, Koreografske strukture.
Karla Paliska je profesionalna dizajnerica i autorica. Diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2014 - 2016. radi kao vanjska suradnica na Studiju dizajna, a od 2014. je djeluje kao jedan od mentora na interdisciplinarnom kolegiju Kreativni laboratorij na Sveučilištu u Zagrebu. Član je organizacijskog tima i programske direkcije Plana D - međunarodne edukativne dizajnerske platforme, te uz Doru Đurkesac, autorica višegodišnjeg projekta In situ koji istražuje potencijale hibridnih prostora.
24.06. Nikolina Komljenović
Nikolina Komljenović izvest će performans brisanja objekata u prostoru, treći po redu performans u sklopu programa Ljeto u MSU. Kroz izvedbu će tematizirati neposrednost doživljaja i komunikacije bez uplitanja prepoznatljivih komunikacijskih kodova naučenih kroz obrazovni sustav. Tijekom izvedbe stvorit će se odnos, svojevrsni dijalog performerice, prostora i publike, u kojem se autentična vrijednost nalazi izvan onog vidljivog.
Nikolina Komljenović je performerica i izvedbena umjetnica koja se bavi prisutnošću i multipliciranjem intro(impro)spekcija kroz medij performansa. Kroz rad Kazališta Aruša, performanse Toplina, Ako zaigram neku novu igru, Objekt u subjekt prelazi, Ispadanje, 59 jutra, 59 početaka, 59 izdaja, Here's to now, Večera pomirenja te kroz suradnje s domaćim i stranim umjetnicima utjelovljuje tu praksu. Izlagala je i instalacije Plakatiranje poezije i Gaženje poezije te video rad Sučelja analognih doživljaja. S likovnom umjetnicom Sanjom Gergorić izvela je performans Dvije žene jedno tijelo te trenutno surađuje s Vanom Gaćinom, hrvatskom audio vizualnom umjetnicom na projektu KOD. Kao plesačica suvremenog plesa i tijela u zraku sudjelovala je u mnogim predstavama u Hrvatskoj i diljem cijelog svijeta. Akademsko obrazovanje stječe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na odsjecima Povijesti umjetnosti i Komparativne književnosti. Osnivačica neformalne skupine S.VILA. Koordinatorica je udruge ekscena te članica međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki.

01.07. Antonio Grgić
Prvi performans u srpanjskom nastavku programa Ljeto u MSU izvest će Antonio Grgić. Prije početka koncerta legendarnog Ramba Amadeusa, publika će prisustvovati nenametljivom recitalu poglavlja Fetiški karakter robe i njegova tajna iz Kapitala Karla Marxa, kojeg će Grgić čitati jednom stolu i stolici iz fundusa Zbirki MSU-a. Referirajući se na mehanizme pridavanja vrijednosti robi, autor preispituje vrijednost predmeta iz muzejskih zbirki, kako umjetničku tako i ekonomsku te društvenu.
Antonio Grgić u svom umjetničkom djelovanju koristi urbani prostor kao umjetnički medij. Njegov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Vrijeme se, kao važan dio te jednadžbe, također propituje u njegovom radu. Prvu afirmaciju na nacionalnom i međunarodnom planu ostvario je 1999. projektom Bunkeri. Izradio je Memorijalni park skulptura na mjestu prvog ustaškog koncentracionog logora Danica, uz to je autor više urbanih plastika u Republici Hrvatskoj. Također se bavi teorijom umjetnosti i vizualnih komunikacija te objavljuje radove na tu temu u nizu publikacija (Život umjetnosti, Kvartal, Kontura, Zarez).

08.07. Bojan Koštić
Predzadnji performans u sklopu ovogodišnjeg programa Ljeto u MSU izvest će Bojan Koštić. Performans se temelji na zisurru ritualu, staroj mezopotamijskoj obrednoj praksi. Zisurru doslovce predstavlja krug izrađen od svetog brašna unutar kojeg se izvode rituali pročišćavanja, u kojima krug označava granicu koja štiti od raznih zala. Za pripremanje zisurru paste autor koristi velike količine K+ brašna, te njom formira krug na ulazu u Muzej, namećući svim posjetiteljima prolazak kroz krug kao jedini mogući izbor. Publika time participira u ostvarenju konačnog cilja performansa, propitujući mogućnosti izbora u našem svakodnevnom životu i zajedničkom javnom prostoru.
Bojan Koštić je magistrirao na odsjeku kroatologije te je stekao titulu magistra edukacije kroatologije na Hrvatskim studijima. Paralelno studira i latinski jezik i književnost te stječe titulu prvostupnika hrvatstkog latiniteta. Tijekom studija bavio se novinarstvom te je pisao članke, eseje, osvrte i recenzije za mnoge književne časopise i novine. Osnivač je i glavni tajnik Udruge Pod galgama u sklopu koje je i postavio autorsku predstavu Krležin ljubavni kviz te ostvario neke druge kulturne projekte. Suurednik je knjige Krležin eu/ropski furiosum (nakladnik: udruga Pod galgama). Aktivni je član udruge maMUZE. Osnivač i koordinator Foruma udruga nezavisne kulture FUNK. Radi kao kustos i fotograf u AK galeriji u Koprivnici. Izlagao fotografije na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, video i audio produkcijom i dizajnom.

15.07. Nika Rukavina

Performans Nike Rukavine bit će posljednji u ovogodišnjem programu Ljeto u MSU, a uključivat će više aktera koji će asistirati umjetnici u izvedbi rada. Naime, u performansu Word Wiping (Bičevanje riječima), Rukavina će citirati diskriminirajuće i ponižavajuće izjave usmjerene ženama u našoj okolini, primajući udarac bičem po leđima od strane gostujućeg aktera nakon svake izjave. Tijekom performansa publika poprima uloga trećeg aktera koji promatra očiglednu nepravdu i nasilje koje se pred njime odvija, ali ne čini ništa po tom pitanju.
Nika Rukavina rođena je u Rijeci 1980. Diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica HZSU-a i HDLU-a Rijeka. Bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije, diskriminacije, utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse. Izlagala je u: Kunsthaus, Graz, Magazzino del Sale, Venice, Italy; Museum of Modern and Contemporary Art, Rijeka, Croatia; Pyramida, Tirana, Albania; Cultural Center, Belgrade, Serbia; Blaenau Ffestiniog, Wales,UK; Gallery A + A, Venice, Italy; Gallery Bevilacqua La Masa, San Marco, Venice, Italy; Gallery Nuova Icona, Giudecca, Venice, Italy.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2017! možete kupiti putem sustava EVENTIM te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Cijena ulaznice za svaki pojedinačni koncert je 85 kuna.

Požurite jer je, zbog sigurnosnih razloga na krovu, broj ulaznica ograničen!

Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković
Kustosica performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Braco Dimitrijević - retrospektiva: Snježana Pintarić

promo guy // 22/05/2017

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*