home > najawa > Ethnoambient Zagreb: 24. i 25.05.2007., 21 sat, dvorana PAUK, Zagreb

kontakt | search |

Ethnoambient Zagreb: 24. i 25.05.2007., 21 sat, dvorana PAUK, Zagreb

Četvrtak, 24.05.2007.
Kries
Seckou Keita quartet
after party: DJ Batis

Kries
Kries pronalazi nadahnuće u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu, u zvukovima iz davnina. Njihov prvi album "Ivo i Mara" pronašao je svoje mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta, dok su se koncertima, osim u Hrvatskoj, do sada predstavili i publici u drugim zemljama (Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, ...). Na nastupima se vidi sva njihova snaga, jer ih publika doživljava srcem, dušom, Mojmir prenosi svoju energiju na sve oko sebe, svojom karizmom diže sve na noge, te u momentima zanosa sve prestaje biti u ovom vremenu te se vraćamo davnini i korijenima. Jedino za sadašnje vrijeme nas vežu suvremeni elektronski zvukovi koji se isprepliću uz tradicijske osnove.
[  ]

Seckou Keita quartet

Seckou Keita, svojim jedinstvenim stilom spajanja melodije i ritma koristeći koru, tradicijski instrument podneblja u kojem je rođen predstavlja novu generaciju afričkih glazbenika.
Svira tradicijski instrument s dvadeset i jednom žicom koji nalikuje kombinaciji harfe i lutnje i karakterističan je i za Mali i za Senegal. Uz koru intenzivno se bavi i perkusijama. Svoju prvu grupu Coute Diomboulou osnovao je u dobi od dvanaest godina, a međunarodnu karijeru započinje 1996. nastupajući po festivalima u Norveškoj, Indiji i Kubi. Dvije godine kasnije Seckou postaje član poznate grupe Baka Beyond i s njima nastupa po cijeloj Europi, uključujući poznate festivale Glastonbury i WOMAD, no i dalje se na mnogim koncertima pojavljuje kao samostalan glazbenik i kao podrška Salif Keiti i Youssou'N'Douru.

Petak, 25.05.2007.
Brina
Nuru Kane & Bayefall Gnawa
after party: DJ Ilko (ethnica)

Brina

Brina Vogelnik dolazi iz poznate umjetničke obitelji iz Ljubljane. Majka ju je još u djetinjstvu podučavala slovenskim tradicijskim pjesmama, a prvi je javni nastup imala sa sedamnaest godina. U to je vrijeme bila i član dua Andrabrin. Od tada nosi istaknute uloge u nekoliko umjetničkih projekata uključujući kazališne lutkarske i plesne predstave.

2006. "Drugod" objavljuje "Pasju Legendu", album koji još više naglašava Brininu sposobnost da slušatelja glasom povede u magičnu atmosferu drevnih rituala, prirodnih ljepota i buđenja svijesti o snazi koju nosi ljubav. Album je tri mjeseca za redom bio među prvih 10 albuma World Music Charts Europe, a oduševio je i legendu Radija BBC, Charlija Gilleta kod kojeg su nastupali i uživo u emisiji "BBC World Service" i to pred njihov nastup na WOMEX-u u Sevilli.

Brina sa svojim bendom sastavljenim od istaknutih slovenskih glazbenika po prvi put nastupa u Zagrebu.
[  ]

Nuru Kane & Bayefall Gnawa

Nuru Kane rođen je u Senegalu i od petnaeste godine bavi se glazbenom tradicijom svoje zemlje otkrivajući povremeno nadahnuća u strujama funka, reggea, jazza i bluesa. Put u Maroko krajem devedesetih označio je prekretnicu u njegovu radu. Ostao je zatečen glazbom i ritualima pripadnika etničke grupe pod nazivom Gnawa, potomaka robova dovedenih prije nekoliko stoljeća iz zapadne Afrike (današnji Mali, Burkina Faso i Senegal) preko Sahare u Maghreb (današnji Maroko, Alžir i Tunis).
Gnawa nije samo termin koji označava grupaciju ljudi, Gnawa je način razmišljanja, životni stil i vrsta glazbe, poput bluesa u Americi stvorena za iscjeljivanje tuge, za veličanje snage duha, volje, za opstojnost vlastitog identiteta dokazujući da tjelesno ropstvo ne znači i duhovno uzništvo.

Nuru Kane prvi put nastupa u Hrvatskoj i sa svojim bendom Bayefall Gnawa, otkrit će nam čari ispreplitanja glazbenih tradicija zapadne i sjeverne Afrike.

marietta // 19/05/2007


PS: Ulaz od 20 h - početak programa u 21 h
Ulaznice u pretprodaji za 60 kn po večeri - Na ulazu: 80 kn
Pretprodajna mjesta: Zagreb: CD shop Dancing Bear (Gundulićeva 7), Turistička agencija Student (Savska 25), Kaštel Stari: cafe bar Treći svijet
Share    

> najawa [last wanz]

cover: MENT Festival Ljubljana 05-07/02/2020

MENT Festival Ljubljana 05-07/02/2020

| 15/01/2020 | promo girl |

>> opširnije


cover: Vole, Eke Buba, Lidske Zdroje, Abergaz @ Klaonica, Zagreb, 18/01/2020

Vole, Eke Buba, Lidske Zdroje, Abergaz @ Klaonica, Zagreb, 18/01/2020

| 15/01/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Pero Defformero @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 16/01/2020

Pero Defformero @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 16/01/2020

| 15/01/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Memorijal Satana Panonskog @ Rock Bar Saloon, Vinkovci, 15/02/2020

Memorijal Satana Panonskog @ Rock Bar Saloon, Vinkovci, 15/02/2020

| 15/01/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Dunja Knebl & gosti @ Močvara, 22/01/2020

Dunja Knebl & gosti @ Močvara, 22/01/2020

| 15/01/2020 | promo guy |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*