home > najawa > TJEDAN RUSKOG FILMA U ZAGREBU (05.-11.07. / ZKM) I RUSIJA - ZEMLJA PARTNER U MOTOVUNU (28.07.-01.08.)

kontakt | search |

TJEDAN RUSKOG FILMA U ZAGREBU (05.-11.07. / ZKM) I RUSIJA - ZEMLJA PARTNER U MOTOVUNU (28.07.-01.08.)

Motovun Film Festival svoje jubilarno deseto izdanje spaja s velikom obljetnicom jedne od najvećih svjetskih kinematografija - stotim rođendanom prvog ruskog filma. Obilježavanje dvostrukog rođendana počinje u Zagrebu Tjednom ruskog filma u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) od 05.-11.07., a slavlje se nastavlja u Motovunu kroz projekt Rusija - zemlja partner.

Detalje programa otkrio je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala. 'Rusija zemlja partner - s 25 projekcija u Zagrebu i Motovunu i nizom pratećih atrakcija - vjerojatno je najambicioziniji program u koji se Motovun Film Festival upustio. Podudarnost dvaju jubileja - stota godišnjica jedne od najvećih svjetskih kinematografija i deseta godišnjica jednog malog i nepretencioznog festivala - otvorila je mogućnost da slavimo zajedno i mi smo izuzetno ponosni što su naši ruski partneri odabrali obilježiti svoju veliku filmsku obljetnicu upravo kod nas. Program koji predstavljamo u Zagrebu kroz Tjedan ruskog filma nudi dobar uvid u sadašnjost ruske kinematografije. Tu je deset novijih naslova - malo, ako se zna da Rusija godišnje proizvodi oko stotinu filmova, ali ipak puno ako se zna koliko je od toga igralo u nas.'
[  ]

Dok će se u velikoj dvorani ZKM-a vrtiti suvremeni ruski filmovi, u predvorju kazališta bit će postavljena izložba 40 ruskih kino plakata od 1908.-1940. te 80 grafika Sergeja Ejzenštejna - njegovih skica kazališnih projekata te skica za filmove od 1917.-1948. Izložbu će otvoriti ruski povjesničar Maksim Pavlov, a filmska kritičarka Irina Pavlova predstavljat će filmove u programu.

Posebna poslastica bit će program u Motovunu koji, korak po korak, kronološki, predstavlja slavnu povijest i ključne filmove jedne velike kinematografije počevši od prvog ruskog filma 'Pobunjenici s donje Volge - Stjenjka Razin' iz 1908. godine sve do danas.

'Ove godine, kako smo rekli, Motovun slavi, pa smo u sklopu toga dodatno "opteretili" našu ionako zgusnutu programsku satnicu - u Motovunu otvaramo još jedno dnevno kino - tako da ćemo ove godine filmove prikazivati na ukupno 5 platna. U Zagrebu pripremamo ukupno 14 dana programa, jer uz Tjedan ruskog filma, tu je već uobičajeni Motovun u Zagrebu, od 30.07. do 05.08., ove godine s više projekcija nego ikada. Neskromno smo uvjereni da doista imamo program vrijedan našeg jubileja', istaknuo je Mirković.
[  ]

'Rusija - zemlja partner je projekt uvršten u Program međudržavne kulturne suradnje Rusije i Hrvatske, pa zahvaljujemo na podršci Ministarstvima kulture obiju država, a program smo realizirali u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, gdje će se održati sve zagrebačke projekcije i izložbe te s Produkcijskim centorm AMA iz Moskve.', zaključio je direktor MFF-a.

Rajko Grlić, umjetnički direktor Motovun Film Festivala, istaknuo je neke od ključnih razloga suradnje dviju zemalja. 'Ruska je kinematografija rođena u carskim vremenima. Ono malo preživjelih filmova iz tog perioda govore o žanrovskom i produkcijskom sinhronitetu s vremenom i mentalnim sklopom tadašnjih kinematografija. Oktobarskom revolucijom otvorio se duhovni prostor u kome je eksperiment podigao ruski film na pijedestal umjetničke avangarde svog vremena. Desetak godina poslije izgubljena su i ta sloboda, i ta hrabrost i, što je najgore, taj zanos. Ruska je kinematografija postala prostor vrlo omeđenog ideološkog zabrana. Ranih šezdesetih taj se ograđeni prostor socijalističkog realizma počinje propitivati i polagano i vrlo bolno otvarati da bi kasnih sedamdesetih i osamdesetih kulminirao djelima koja su zauvijek označila postojanje jedne samosvojne i velike kinematografije. Kako u svijetu nema kinematografije koja je prošla toliko različitih i tako krajnje ekstremnih faza, odlučili smo da ih tretiramo jednakom važnošću i svakoj od njih u ovom izboru poklonimo dostojnu pažnju. Ukratko - cilj nam je da ovaj izbor izuzetno važnih filmova dovedemo u Hrvatsku i damo na uvid generaciji koja o njima zna malo ili gotovo ništa.'

Pretprodaja ulaznica za Tjedan ruskog filma
Ulaznice po cijeni od 25 kuna prodaju se na blagajni ZeKaEma od 1.srpnja.
U prodaji je i ograničeni broj kompleta ulaznica za sve projekcije, po cijeni od 100 kuna.

kris // 21/06/2008

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Body Count@Šalata ZG/16/06/2024

Body Count@Šalata ZG/16/06/2024

| 19/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DUNJA KNEBL, ROKO MARGETA & TROJKA ZUZANY HOMLOVOJ/ ZUZANA HOMOLOVA TRIO, 26/05/2024, Močvara, Zagreb

DUNJA KNEBL, ROKO MARGETA & TROJKA ZUZANY HOMLOVOJ/ ZUZANA HOMOLOVA TRIO, 26/05/2024, Močvara, Zagreb

| 17/05/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

| 17/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Lana Janjanin i kvartet @ Velika dvorana, CZK Novi Zagreb, 24/05/2024

Lana Janjanin i kvartet @ Velika dvorana, CZK Novi Zagreb, 24/05/2024

| 17/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Četvrta Rock&Off turneja kreće ove subote nastupom IDEM-a u Klanjcu!

Četvrta Rock&Off turneja kreće ove subote nastupom IDEM-a u Klanjcu!

| 16/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*