home > najawa > Trash Film Festival br. 3 (Varaždin, MMC Kult, 11.9. - 13.9. 2008.)

kontakt | search |

Trash Film Festival br. 3 (Varaždin, MMC Kult, 11.9. - 13.9. 2008.)

Svjetska premijera novog filma Bore Lee-ja u Varaždinu!

Trash Film Festival br. 3 (Varaždin, MMC Kult, 11.9. - 13.9. 2008.) ostaje dosljedan svojoj misiji: zabavni filmovi, zabavna glazba, zabavna predavanja.
Iako je ovo jedini festival na kojem organizatori polovicu budžeta troše na popratni cirkus, okosnicu festivala čine, naravno, filmovi. A ove ćemo godine imati prilike vidjeti zaista recentnu no-budget produkciju. Nakon što se potrošilo sve ono sto je godinama stajalo u ladicama, ove godine nam stiže 39 potpuno novih radova, od kojih je u konkurenciju ušlo njih
28.
Ambiciozni i talentirani Ivica Pustički napravio je začuđujuće dobar akcijski film "Dragonrage" fenomenalne brze montaže, u kojem koristi CGI tehniku sto je endemska rijetkost u hrvatskom filmu. Ovo je možda jedini hrvatski film u kojem možemo vidjeti eksplozije automobila. U konkurenciji za Zlatnu motorku sudjeluje i srpski supertalent Miroslav Lakobrija sa čak 4 filma. Lakobrija se inače specijalizirao za maske, pa njegove usluge koriste i neki inozemni redatelji kao npr. za film "Zona zombija".
Od bivših dobitnika Zlatnih motorki na festivalu ćemo vidjeti radove Kristijana Kaurića i braće Pejić.
Spektakularni postapokaliptični film braće Pejić "Civilizacija propasti" sigurno će izazvati velik interes gostiju.
Ipak najveći publicitet vjerojatno će dobiti hrvatski kralj trasha Bore Lee. Organizatori festivala jako su ponosni; novi film Bore Lee-ja "Maskirani pljačkaš" svoju svjetsku premijeru doživjet će upravo u Varaždinu na ovogodišnjem izdanju Trasha! A da stvar bude bolja, redatelj filma je glavom i bradom Bore Lee!
Posebno veseli činjenica da je TFF potaknuo mlade na snimanje filmova. Mnogi mladi kreativci željni dokazivanja rade filmove ciljano za TFF. Jedan od njih je Varaždinac Tihomir Galevski. On je u tandemu s Markom Zorkom snimio pravi trash dragulj prepun pucnjave i krvi.
U programu dominiraju horrori, iako se za neke filmove teško može reći kojem žanru pripadaju. Takav je film Vedrane Soltić u kojem se istodobno pojavljuju stravični šumski vračevi i "gay nindže". Kanadsko - ukrajinski redatelj Yakon Levi prošle je godine šokirao filmovima o najružnijoj prostitutki na svijetu, a ove godine ćemo vidjeti ljubavnu horror dramu između dviju Ukrajinki i njihovog ogledala. Posebno je upečatljiva scena vođenja ljubavi s ogledalom (i šlagom!). Levi je tako opet pokazao da ga ne zanimaju samo trash efekti nego i trash situacije.
Osim filmova koji se bore legendarnu Zlatnu motorku, ove godine bit će zanimljivo i u off - programu. Gosti će imati prilike vidjeti neke jednominutne filmove iz selekcije Skopskog festivala, kao i radove studenata Veleučilista u Varaždinu koji su bili uvjet da studenti dobiju potpis u indeks na kolegiju "Uvod u digitalni video".
Poslastica off - programa bit će jedan od kultni filmova 80-tih.
Što se tiče večernjih koncerata, ljubitelji britanske novovalne glazbe osamdesetih mogu biti zadovoljni. Na otvorenju ovogodišnjeg TFF-a nastupit će hrvatski Wham, nekad superpopularni "Neki to vole vruće". Iako već godinama ne nastupaju, organizatori su ih uspjeli nagovoriti, a to je za Varaždin, uz Dylanov dolazak, sigurno najradosnija glazbena vijest 2008. Vremešni dvojac Jimmy i Šomi sigurno će izmamiti osmijehe i pokoju
sentimentalnu suzu kad zapjevaju stare hitove "Jeans generacija" i "Kakva noć".
Osim NTVV na festivalu će nastupiti perspektivni Varaždinci "Feedback" koji između ostalog praše i Billy Idola. Uz njih nastupit će novi hard rock band znakovitog naziva "Zmije" koji ostavlja tračak zle slutnje da bi od njih mogli čuti i pokoji hit grupe WhiteSnake.
Treća veoma važna stavka festivala su predavanja. Nekonvencionalnost predavača već je postala tradicionalna, a ove godine nam s prve fronte znanosti dolaze ponajbolji, ali i najotkačeniji hrvatski fizičari Vinković i Šiber.
Ekscentričan i uvijek ležeran dr.sc. Dejan Vinković (doktorat u Lexingtonu, post-doc u Princetonu) ove godine će održati predavanje "Utjecaj gravitacije na izgled i seksualno ponašanje paukova" u kojem će nas izvijestiti o rezultatima svog vrlo uspješnog interdisciplinarnog istraživanja na polju astrobiologije. Šašavi rad zapravo je jedan od njegovih najcitiranijih u karijeri.
Najbolji fizičar u Vinkovićevoj generaciji dr.sc. Antonio Šiber održat će predavanje "Stereo vid i 3D tehnologija" u kojem će objasniti kako mozak percipira 3D stvarnost i kako se stvaraju 3D filmovi pomoću crvenih i plavih filtera. Šiber je inače autor udžbenika, leksikona i 33 cc članaka. Snimio je i dva popularno znanstvena filma na temu nano - fizike i nano - tehnologije.
Za kraj treba istaknuti snažan festivalski žiri koji je plod višemjesečnog lobiranja filmskog selektora Martina Keretića. Predsjednik žirija je istaknuti redatelj Kristijan Milić, prošlogodišnji pulski laureat, a protutežu mu čine trash kreativci Dubravko Mataković i Mario Kovač. O najpoznatijem hrvatskom strip crtaču Matakoviću ne treba previše trošiti
riječi (Prot Pictures, Overkloking, itd.), a Mario Kovač je zadužio hrvatsku povijest filmovima "U kandžama velegrada" i "Borilica".
Pozivaju se novinari da se akreditiraju na vrijeme te da uzmu u obzir činjenicu da Trash Film Festival nije hrvatska inačica Zlatne maline i da cilj festivala nije izrugivanje izvođačima, nego upravo suprotno - ponuditi mladim autorima poticaj za daljnji rad. A sve to za nula kuna koliko je iznosila donacija Ministarstva kulture RH.
Posebno zanimljivo bit će finalnu večer na dodjeli Zlatnih motorki gdje će gosti vidjeti neke fragmente iz novog filma Udruge Trash koji će premijerno biti prikazan krajem godine. Nakon dodjele Zlatnih motorki, treće izdanje Trash Film Festivala zapečatit će zemunska grupa "Guns 'n' Roses real tribute".

dejan // 16/08/2008

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*