home > najawa > TERENCE BLANCHARD, 7..XI 2009., KINO SC, Zagreb

kontakt | search |

TERENCE BLANCHARD, 7..XI 2009., KINO SC, Zagreb

'Ništa se ne može mjeriti s osjećajem da si jazz glazbenik koji svira u klubovima', čuvena je izjava ovog velikog trubača i skladatelja koji nastupa posljednjeg dana 5.Vip Zagreb Jazz Festivala.


Glasoviti trubač, skladatelj i aranžer Terence Blanchard je rođen 13. ožujka 1962. u New Orleansu u američkoj saveznoj državi Louisiani. Kao petogodišnjak je počeo svirati klavir, a tri godine poslije i trubu. Iako je, zajedno sa svojim prijateljem iz mladosti Wyntonom Marsalisom, u mladosti trubu učio svirati na ljetnim jazz seminarima, glazbalu se ozbiljnije posvetio tek početkom osamdesetih i usavršavao ga na sveučilištu Rutgers. Nakon šegrtovanja u orkestru Lionela Hamptona, Wynton Marsalis je preporučio Blancharda da zauzme njegovo mjesto trubača u Jazz Messengersima Arta Blakeya s kojima je nastupao i snimao tijekom osamdesetih.
U jednom razdoblju bio je i umjetnički ravnatelj ovog kultnog jazz banda. Kao i mnogobrojne druge mlade, nadarene jazziste i njega je ta suradnja lansirala u vrh jazza, donijela mu iznimnu popularnost i potrebno iskustvo da nastavi uspješnu
samostalnu karijeru jednog od vodećih, ali i najsvestranijih glazbenika današnjeg jazza. Glasovit je bio kvintet kojeg je vodio s alt saksofonistom Donaldom Harrisonom, suradnikom iz Blakeyeva banda. S tim je sastavom, s kojim je snimio pet albuma, nastavio svirati u duhu Messengersa posvećujući veliku pažnju lijepo dorađenim i uzbudljivim aranžmanima.

Kao vođa sastava snimio je brojne albume za izdavačku tvrtku Columbia (Menart) i Sony Classical (Menart), a od 2003. objavljuje za Blue Note (Dallas Records). Na njegovim albumima gostuju slavni jazzisti, primjerice Herbie Hancock, a na najpopularnijem CD-u "Let's Get Lost" uz njegov su sastav kao gošće nastupile vodeće jazz pjevačice: Diana Krall, Dianne Reeves, Jane Monheit i Cassandra Wilson.
[  ]

Cijenjen je kao improvizator i skladatelj na polju jazza, ali i kao jedan od najproduktivnijih autora filmske glazbe. Osim što je skladao za filmove raznih redatelja, u pedesetak se filmova pojavljuje kao trubač. Posebice je poznat po suradnji s redateljem Spikeom Leejom. Nakon što je sudjelovao u snimanjima njegovih filmova "Do The Right Thing" i "Mo' Better Blues" slavni ga je redatelj angažirao kao skladatelja glazbe za njegov film "Jungle Fever", te sve filmove koje je radio poslije: "Clockers", "Malcolm X","Summer of Sam", "25th Hour", "Inside man", "4 Little Girls", "Bamboozled"... Godine 2006. napisao je glazbu za Leejev četverosatni dokumentarac "Hurricane Katrina" (HBO). Osim s tim glazbenim djelom, nazvanim "When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts", u fillmu je sudjelovao i kao govornik koji je pratio svoju majku na povratku u njezin potpuno uništen dom. No, svoj stav prema glazbi iskazao je riječima: "Zabavno je snimati glazbu za filmove, ali ništa se ne može mjeriti s osjećajem da si jazz glazbenik koji svira u klubovima i na koncertima".

Iako je najpoznatiji kao hard boper koji nastavlja tradiciju slavnih glazbenika s kojim je svirao na početku karijere, posebice Arta Blakeya, Blanchard ne robuju jednom stilskom obrascu. Koristi cijelu paletu utjecaja; od hard bopa, preko fusiona, folka, reggaea, funka, afričke i južnoameričke tradicijske glazbe i flamenka do suvremene ozbiljne glazbe. U njegovoj je glazbi ravnopravno zastupljen akustičan i električan zvuk. Upravo zbog raznolikosti pristupa, koji se kreću od jednostavnih melodija do apstraktvnih formi, njegove izvedbe donose neuobičajena, pa i iznenađujuća rješenja, a odišu svježinom, zanimljivošću i privlačnošću.

Blanchard je bio ravnatelj Thelonious Monk Institutea of Jazz, neprofitne organizacije za edukaciju koja organizira jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja za mlade jazz glazbenike, a nerijetko je član žirija na raznim glazbenim natjecanjima.

U Zagrebu će nastupiti nakon što je objavio album "A Tale of Good's Will (A Requiem for Katrina)" (Blue Note/Dallas Records). Za taj je CD dobio nagradu Grammy u kategoriji najboljeg albuma velikog jazz ansambla. U međuvremenu
je objavljen također Grammyjem nagrađeni CD "Live at the 2007 Monterey Jazz Festival" (Monterey Jazz Festival/ Universal Music) koji donosi koncertnu snimku što ju je ostvario s all star bandom u kojem su uz njega među ostalim djelovali pjevačica Nnenna Freelon, saksofonist James Moody i pijanist Benny Green.

Koncertna postava:

Terence Blanchard - truba

Fabian Almazan - piano

Michael Olatuja - bass

Kendrick Scott - bubnjevi

Brice Winston - saksofon

cijena ulaznica: 200 / 150 kn

prodajno mjesto: Aquarius CD Shop KLASIKA & JAZZ, Varšavska 11, tel. 01 6391 670 671

promo guy // 03/11/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*