home > najawa > Woodplugged - Koncerti etno odjela Hrvatske glazbene unije 01.12.2009. i 03.12.2009.

kontakt | search |

Woodplugged - Koncerti etno odjela Hrvatske glazbene unije 01.12.2009. i 03.12.2009.

Pripremaju se dva dana etno predstave sa solistima Lidijom Bajuk, Dunjom Knebl, Stjepan Večkovićom, te bandovima Afion, Kopito i S.o.M.

Koncerte organizira Odjel etno glazbe pri Hrvatskoj glazbenoj uniji kao dio promocije CD kompilacije "Woodplugged - Cro World Music CD kompilacija za WOMEX 2009" namijenjene predstavljanju na ovogodišnjem sajmu WOMEX (Copenhagen, 28.10. - 01.11.2009.). Koncerti, kao i sudjelovanje na sajmu Womex, realiziraju se uz podršku Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Etno odjel okuplja etno glazbenike, promotore i izdavače, predstavnike domaćih world music festivala, ... Rad Odjela usmjeren je na popularizaciju i afirmaciju etno glazbe, te Odjel godinama sustavno promovira hrvatsku etno scenu na najznačajnijoj međunarodnoj world music manifestaciji, glazbenom sajmu WOMEX.

Koncerti etno odjela Hgu:

01.12.2009. - utorak, 20h, Etnografski muzej

Lidija Bajuk
Dunja Knebl
Stjepan Večković

03.12.2009. - četvrtak, 21h, klub Močvara

Afion
Kopito
S.o.M.
[  ]


LIDIJA BAJUK

Lidija Bajuk je članica Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva skladatelja. Višestruko je nagrađivana književnica, skladateljica i pjevačica te diplomirana etnologinja i antropologinja koja vlastitim pjesmama i obradama hrvatskih tradicijskih napjeva publiku mami u elegični svijet drevnih šuma, močvarnih livada, sakralnih uzvisina. Nastoji zaživjeti stare, zaboravljene ili rijetko izvođene hrvatske lirske tradicijske pjesme, naglašeno emotivnom izvedbom u kojoj su glas i tišina ravnopravni dijelovi aranžmana. Svojim radom na 6 samostalnih i pedesetak kompilacijskih albuma, na kojima je surađivala sa stotinjak glazbenika, zagovara i slavi žensko načelo -

strpljivost, ljubav, nježnost, odanost, ljepotu prirode i života. Glazbenu karijeru počinje prednastupima na koncertima američkih glazbenika Johna Mayalla u Ljubljani, Čakovcu i Beogradu 1987. te Joan Baez u Ljubljani i Zagrebu 1989. godine. Od godine 1999. povremeno predaje na temu Mitski simboli u hrvatskim tradicijskim napjevima/Zlatna grana i vodi etnoradionicu Istočno od Sunca i zapadno od Mjeseca za školski uzrast i za odrasle.

Pokrenuvši Udrugu Matapur, zajedno s članovima osmišljava i provodi projekte u svezi s očuvanjem hrvatske etnomuzikološke baštine. Bila je hrvatskom predstavnicom na više inozemnih književnih i glazbenih festivala

DUNJA KNEBL

Šesnaest je godina od prvog koncerta Dunje Knebl, tada prevoditeljice, koji je u potpunosti promijenio njen život. Otkrivši stare zaboravljene hrvatske pjesme počela ih je pjevati, a zatim i snimati. Rezultat je danas deset samostalnih albuma, sudjelovanje na brojnim kompilacijama,koncertiranje za sve brojniju publiku po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. Za album "Kite i kitice" nagrađena je 2008. nagradom "Porin" i nagradom "Indexi".

Ove, 2009. imala je četiri nominacije za Porin. Iza nje su brojne radio i TV emisije, spotovi, vlastita "monodrama s pjevanjem", dvije kazališne predstave za koje je radila glazbu a i cijeli niz predstava u kojima su drugi koristili njenu glazbu. Već nekoliko godina vodi etno radionice koje pohađaju zainteresirani svih dobnih skupina, baš kao što je i Dunjina publika.

Nastupa sama uz svoju gitaru i sitne udaraljke, a u novije vrijeme sve češće i uz druge


STJEPAN VEČKOVIĆ

Od djetinjstva se bavi slikanjem i crtanjem, a još kao mali dječak znao je izrađivati svirale od stabljike maslačka. U vrijeme srednje škole svirao je klarinet u Mihovljanskoj limenoj glazbi.

Godine 1991. učlanio se u SKUD "I. G. Kovačić" gdje se prvi put susreo sa starim tradicijskim hrvatskih glazbalima. Član je Ansambla LADO ,surađuje s mnogim poznatim domaćim i svjetskim glazbenicima. Izrađuje i svira gotovo sva starohrvatska tradicijska puhačka glazbala, te vodi seminare, škole folklora i radionice o njima.

Godine 2000. osnovao je glazbenu etno skupinu PROTULETJE


AFION

Afion je akustična skupina koju čine glazbenici iz Hrvatske, od nedavno i jedan glazbenik iz Makedonije. Sviraju vlastite interpretacije tradicijskih pjesama s područja od Mure do Pirina, ponekad malo i šire i duže, u kojima se odražava široka paleta ljudskih osjećaja (ljubav, životna radost i vedrina, ali i tuga, čežnja, bol i sevdah).

Afionov zvuk je istovremeno prozračan i snažan, lepršav i zemljan, ali uvijek prirodan te osvaja svojom izravnošću i toplinom. Glavno obilježje Afiona jest nepretencioznost i prirodnost.

Lidija Dokuzović - glas
Nenad Kovačić - udaraljke, glas
Danijel Maoduš - gitare, glas
Josip Mazić - kontrabas, bas
Aleksandar Jovevski - kaval, tambura, glas

KOPITO

Multiotočki rock sastav. Glavna obilježja Kopita su staroviški dijalekt, mediteranske melodije začinjene rock zvukom, klapsko pjevanje i mornarske majice. Evala!

Pavle Sviličić - vokal, gitara
Vlade Matulić - vokal, klarinet
Tonči Sviličić - vokal, gitara
Frane Tomašić - bas
Goran Jurković - saksofon
Martin Broz - bubnjevi
Luka Abrus - klavijature
Mate Jurić - vokal, gitara


S.o.M.

Grupa S.o.M. je započela s radom 2005. godine kao jednočlani projekt u improviziranom kućnom studiju s ciljem obrade međimurskih napjeva na novi način. S.o.M. spaja kontraste - izvorne melodije starih narodnih pjesama stavljaju u doom aranžmane (ekstremna grana teškog metala specifična po sporom ritmu i tamnoj atmosferi), naglašavajući dramatičnost pjesama mističnim ambijentom i velikim dinamičkim oscilacijama. No, tu tamnu atmosferu i grubo pjevanje razbija čisti ženski vokal koji simbolizira svjetlost u mraku, vodilju koja šalje nedvojbenu poruku da uvijek postoji nada i cilj ka kojemu treba krenuti. Grupa želi mlađim generacijama koje vole heavy-metal, prenijeti poštovanje prema kulturnom nasljeđu naših starih, a starijim generacijama poruku da glazba koja je žestoka i crna po izričaju ne mora nužno biti destruktivna po sadržaju, kako se to prečesto prikazuje. Temelj stvaralaštva čine vokalne dionice tradicionalnih napjeva hrvatskih krajeva, u početku pretežito Međimurja, no političke granice nemaju nikakvu vrijednost u stvaranju, pa se tako nastoji provući i ideja multikulturalnosti miješanjem različitih stilova u istoj pjesmi.

Vedrana Fadiga - vokal, optimizam
Zoran Pšeničnik - bubnjevi
Mustafa Sharifi - gitara/bas
Tomo Sombolac - gitara, vokal

promo guy // 22/11/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
01.12.2009. - utorak, 20h, Etnografski muzej

Lidija Bajuk
Dunja Knebl
Stjepan Večković

03.12.2009. - četvrtak, 21h, klub Močvara

Afion
Kopito
S.o.M.
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*