home > najawa > The Revival Tour, Močvara, 06/11/2012

kontakt | search |

The Revival Tour, Močvara, 06/11/2012

Prava poslastica dolazi nam prvi utorak studenog u Močvaru: The Revival Tour nastupa u našem gradu. Na ovu vijest vjerojatno ste ili poskočili od veselja poput mene ili ste se zapitali: Revival Tour? Koji su sad ovi, ime mi malo vuče na neka 4 Asa? Odgovor tko su Revival Tour nije jednostavan: iza tog imena kriju se različiti kantautori kojima je poveznica Chuck Ragan, osnivač i vođa projekta.
[  ]

Chuck Ragan, tada frontmen cijenjenog floridskog punk banda Hot Water Music, osmislio je Revival Tour koncept davne 2005. godine. Ideja je bila okupiti kantautore iz folk, americana i srodnih smjerova te organizirati zajedničku akustičnu turneju sa nastupima punim improvizacije i međusobnih suradnji, nastupi koji asociraju na neka davna vremena iz kojih svi Revival Tour članovi crpe inspiraciju. Prvi Revival Tour krenuo je 2008. godine na mala vrata i sa promjenjivom postavom u kojoj su između ostalih bili Frank Turner i Jon Snodgrass. Njih dvojicu sam ovdje istakao jer njihova zajednička pjesma, snimljena tokom te turneje, najbolje prikazuje ugođaj i motive pokretanja Revival Toura. Big Rock in Little Rock opisuje koncert u Little Rocku, Arkansas, gradu u bespućima američkog Midwesta za koju ste eventualno čuli po tome što me tamo više od desetljeća stolovao najpoznatiji guverner Arkansasa, frajer koji je u kožnoj jakni primio orden i lentu kralja Tomislava na najtragikomičnijem susretu dvojice predsjednika država ikada zabilježenom. Sjećate se piste Plesa 1996. godine i Billa Clintona?
Nego da se vratim na Revival Tour te Franka i Jona koji su inspirirani tužnim barom u Little Rocku i brojem od točno dvadeset posjetitelja na njihovom koncertu te večeri zajednički napisali Big Rock in Little Rock koja kaže:

John said nights like night tonight
show the true worth of a man
still doing it for the right reason
doing the best we can

playing a little show
to 20 people who really cared
is better than a thousand
who aren't sure why they're there


Frank Turner & Jon Snodgrass: Big Rock in Little Rock


Od tih početaka pred malobrojnom publikom Revival Tour je zadnjih godina izrastao u svojevrsni fenomen i turneje sada redovito rasprodaju prostore za nekoliko tisuća posjetitelja. Tako je u jesen 2011. godine dosta naših sunarodnjaka potegnulo i do rasprodane bečke Arene da vide lanjski Revival Tour sa Brian Fallonom u postavi. Niste znali da i Brian Fallon nastupa solo u akustičnom okruženju? Pogledajte youtube, mislim da ćete svaku Gaslight Anthem pjesmu pronaći u solo izvedbi Brian Fallona uz akustičnu gitaru. Ponekad i sa rezultatom impresivnijim od nabrijane studijske snimke Gaslighta na koju ste navikli.

Izgleda da je uspjeh te prošlogodišnje inkarnacije Revival turneje nagnao Chuck Ragana da odmah oformi novu postavu i krene opet na turneju 2012. godine, na naše veselje ovoga puta i sa Zagrebom na listi. Pa da pogledamo koga nam sve Chuck dovodi u Zagreb. Cory Branan, "Ryan Adamas iz Memphisa", možda je upravo ona karika koja nedostaje između poimanja Memphisa kao grada sa iznimnom glazbenom prošlosti i sadašnjosti, koja se osjeća u svakoj ulici ovog lijepog grada, te nesrazmjera u utjecaju Memphisa na zbivanja u glazbi zadnjih dvadesetak godina. Probajte se sjetiti još nekog aktualnog izvođača iz Memphisa kojeg cijenite? Kao da je ono što je započeto sa Ike Turnerom i Elvisom završilo sa Alex Chiltonom i Big Starom? Treći po redu album Cory Branana nazvan Mutt izašao je ovo ljeto i sadrži fascinantnu kolekciju stilova i ideja. Totalni nered. U pozitivnom smislu.

Jay Malinowski, kanadski slikar i frontmen reggae benda Bedouin Soundclash imao je zadnjih godina nekoliko samostalnih izdanja snimljenih s minimalističkim aranžmanima koji poprilično odudaraju od zvuka njegovog matičnog benda. Opet sličan primjer kao kod Brian Fallona i Gaslighta. Npr. poslušajte originalnu snimku pjesme Santa Monice u verziji matičnog benda Bedouin Soundclash te verziju iste pjesme koju je Jey Malinovski snimio na svom solo albumu Bright Lights and Bruises iz 2010 godine. Moj glas ide za ovu drugu verziju.

Emily Barker, "australska Laura Marling" razbiti će nam mušku monotoniju na pozornici, držati back vokal Chuck Raganu na Valentine i izvesti dio svog hvaljenog repertoara. Poznata po suradnjama i duetima sa Frank Turnerom, sa kojim je zajedno nastupila i na otvaranju londonske Olimpijade, ova australska folk kantautorica dolazi iz Bridgetowna u Zapadnoj Australiji. Znam, niti ja. Ali, budimo iskreni, ionako je Perth jedino mjesto za koje smo čuli sa zapadne polovice tog kontinenta.

Rocky Votolato, bivši punker preobraćen na folk, dio je dinamične Seattle scene i ima iza sebe već desetak samostalnih albuma nakon izlaza iz matičnog benda Waxwing. Preostala dva imena sa plakata gore, Joe Ginsberg i Jon Gaunt, veterani su Revival Toura i na pozornicu Močvare će izaći sa svojim kontrabasom i violinom.

Ostaje nam još Chuck Ragan, organizator i poveznica svih dosadašnjih Revival Tour nastupa. Na njega sam prvi puta neplanirano naletio prije dvije godine kada je izašao na pozornicu Tonhallea u Munchenu prije zvijezda večeri The Gaslight Anthem i u kratkom nastupu ostavio punu dvoranu bez riječi. Kako li sam tada zavidio momcima ispred mene u publici koji su na koncert došli spremni i poznavali repertoar Chuck Ragana. Nakon koncerta je gužva oko njegovog mercha bila jednaka onoj kod Gaslighta, a meni je od tada ostala želja da ga ponovo vidim u dužem koncertu, naročito nakon oduševljenja sa iznimnim albumom Covering Ground iz 2011. godine. Pa evo ne moram niti putovati, Chuck Ragan nam stiže u Zagreb.

Dobar uvod u The Revial Tour, uz fascinantne HD snimke nastupa u Antwerpenu 22.10.2012. koje su upravo osvanule na Youtubeu, je i Daytrotter session snimljen ovo ljeto. Izgleda da je ostatak aktualne postave bio daj dan na godišnjem odmoru jer snimka sadrži naizmjenične izvedbe Chuck Ragana i Cory Branana koji otvara session sa Survivor's Blues i puknutim glasom nam prepričava bijeg u ukradenom autu. Taj session možete skinuti na Daytrotter stranicama (potrebna je besplatna registracija).

Na koncertu pronaći ćemo i prodaju knjige prigodno izdane uz ovogodišnju Revival turneju. The Road Most Traveled kolekcija je priča raznih članova Revival Toura svih ovih godina te nekih pretpostavljam budućih članova. U knjizi tako uz Revival članove sudjeluju Franz Nikolay (ex The Hold Steady), Jim Ward (At The Drive-In) i još neka imena, a zajednička tematika njihovih priča je život na dugoj turneji i filozofija putovanja iz perspektive glazbenika. Priče je skupio i knjigu uredio tko drugi do Chuck Ragan.

The Revival Tour: The '59 Sound


Za kraj i jedna korisna informacija dobivena iz prve ruke: nemojte da vas zavedu kasni počeci koncerata i kašnjenja na koje nas je navikao NKC Park ovu jesen. The Revival Tour će izaći na pozornicu točno u 21:00, što je i logično obzirom na količinu izvođača koji će nam se predstaviti tu večer.

Dakle za sve ljubitelje akustične glazbe i kantautora (ili da kažemo folk, indie, alt.country, americana...) hladni jesenski utorak u Močvari će biti vrlo ugodan i topao!

P.S. upad u pretprodaji 70 KN, na dan koncerta na blagajni kluba 90 KN

krešo // 26/10/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*