home > njuz > Petak na Fantastic Zagreb Film Festivalu

kontakt | search |

Petak na Fantastic Zagreb Film Festivalu

Jučerašnji dan na Fantastik Zagreb Film Festivalu obilježila je projekcija kultnog filma Leptirica Đorđa Kadijevića u prepunom otvorenom kinu Tuškanac. Film koji je mnogima s naših prostora ostao u sjećanju kao 'najstrašniji film koji su ikada gledali' popraćen je velikim aplauzom i ovacijama Đorđu Kadijeviću koji nas je pozdravio nakon filma i ispričao se ako nećemo moći baš najbolje spavati te večeri. Nakon ''Leptirice'' je prikazan vrlo zanimljiv meksički film To smo mi, topla priča o obitelji kanibala, kako ga je najavio kodirektor programa Vanja Vascarac.
[ Leptirica ]

Leptirica

U večernjim satima u kinu Europa je održana zanimljiva panel diskusija Gdje je granica između umjetnosti i eksploatacije? na kojoj su sudjelovali Velimir Grgić (novinar, pisac), Dejan Ognjanović (filmski kritičar i teoretičar) i Aleksandar Radivojević (scenarist, Srpski film). Od same definicije što je to uopće eksploatacijski film, do njegovog razvoja kroz godine, govorilo se i o tome što se danas sve smatra i gura pod eksploatacijski film i o njegovoj komercijalizaciji. Zanimljiv je bio komentar Velimira Grgića kako zapravo ni program samog FZFF-a ''Japanski eksploatacijski film'' ne sadrži prave filmove tog žanra, već je mješavina mnogih drugih žanrova, koji nisu nužno, ili uopće, eksploatacijski.

Naglasak diskusije je bio na japanskom eksploatacijskom filmu, iako se razgovor dotaknuo i onog američkog, tajlandskog, korejskog, filipinskog i europskog. Sudionici diskusije su nam pokušali približiti japanski svjetonazor i kulturu u kojoj je moguće snimati takve filmove, kao i zašto su nama takve stvari šokantne, a njima prolaze pod normalno. Šteta što u diskusiji nije sudjelovao i pokoji gost (redatelj, scenarist, novinar) iz Japana koji bi nam iz prve ruke mogao dati odgovore na neka od ovih pitanja.

Predzadnji festivalski dan donosi nekoliko sjajnih filmskih ostvarenja: program započinje u 20.30 h u kinu Europa filmskim klasikom Krste Papića, Izbaviteljem, a nastavlja se u 21.30 h na Tuškancu korejskim naslovom Vidio sam vraga uspješnog autora Kim Jee-Wooona. U 22.30 h u kinu Europa pak započet će višesatno putovanje kroz jedan od najiščekivanijih serijala u povijesti televizije: u suradnji s HBO Adria FZFF prikazuje prvih pet epizoda Igre prijestolja! Od popratnih sadržaja izdvajamo panel diskusiju na temu fantastike i horora u bivšoj Jugoslaviji koja će se održati u 19 sati u kinu Europa.

I Saw The Devil (trailer)


Izbavitelj (1976.) je bio drugi horor film snimljen u Jugoslaviji; u režiji Krste Papića pričom i atmosferom sličan je čuvenom ZF klasiku iz 1956. Invazija tjelokradica, samo što su vanzemaljci zamijenjeni štakorima. Naime, u središtu priče je siromašni pisac Ivan Gajski (Ivica Vidović) koji otkriva da vlast u gradu preuzima posebna vrsta štakora koja ima sposobnost uzimanja ljudske fizionomije. Film izrazito sugestivne atmosfere istodobno je politička metafora o represivnim sustavima. Svi trikovi pretvorbi ljudi u štakore ostvareni su isključivo maskom i trikovima u kameri (bez naknadne obrade slike). Film je stoga na pulskom festivalu 1977. nagrađen Zlatnom arenom za scenografiju te Srebrnom za kameru, a iste je godine osvojio i Grand Prix festivala u Trstu.

Preispitivanje novih žanrova i stilova karakteristika je svih filmova Kima Jee-woona; u slučaju filma Vidio sam vraga njegova priča o osveti prelazi granice društvenih normi i zdravog razuma. Umjesto da pronađe kriminalca, u filmu Vidio sam vraga redatelj počinje s pitanjem o tome što se događa kada heroj postane kriminalac.

Igra prijestolja (trailer)


Igra prijestolja jedna je od najiščekivanijih serija u povijesti televizije, a nastala je prema popularnom serijalu književnih bestselera Georgea R. R. Martina Pjesma leda i vatre sa Seanom Beanom u glavnoj ulozi. Premda je riječ o fantastici, pri stvaranju Westerosa i borbi za moć koja se događa tijekom serije, autora Martina su inspirirali povijesni događaji poput Ratova ruža i srednjovjekovnih križarskih ratova. Kompletna sezona serije nedavno je prikazana na HBO Adria, i to ekskluzivno samo dan nakon američke premijere. Igra prijestolja biti će prikazana u dva termina, u petak i subotu, 8. I 9. Srpnja 22.30 h u kinu Europa.

Od popratnih sadržaja petak donosi još jednu panel diskusiju usko vezanu uz program Yu fantastike. Uz nekoliko autora i kritičara bit će riječi o razvoju žanrovskog filma u kinematografiji bivše Jugoslavije, preprekama razvoju filma fantastike danas, perspektivama i recentnoj žanrovskoj produkciji u regij. Sudionici diskusije su filmski kritičar i teoretičar Dejan Ognjanović, redatelj Leptirice i Svetog mesta Đorđe Kadijević, Krsto Papić (redatelj filma Izbavitelj) te Nevio Marasović, redatelj filma Show must go on). Panel diskusija održat će se u 19 sati u kinu Europa (1. kat).

ana // 08/07/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*