home > njuz > Nove knjige - Keith Richards i Bruce Springsteen

kontakt | search |

Nove knjige - Keith Richards i Bruce Springsteen

Keith Richards - Život

S Rolling Stonesima je Keith Richards stvorio rifove, tekstove i pjesme koje su protresle svijet. Više od četiri desetljeća živio je istinskim rock'n'roll životom: iskušavajući sreću, otvoreno progovarajući o svemu, i u svemu tome bio uspješan kao nitko dotada.

Sada nam, napokon, on sam pripovijeda priču o svom životu usred uragana unakrsne vatre. I to kakvom životu! O tome kako je, kao dijete, opsesivno slušao ploče Chucka Berryja i Muddyja Watersa. Kako je učio svirati gitaru i osnovao sastav s Mickom Jaggerom i Brianom Jonesom. O prvim uspjesima Rolling Stonesa kao sastavu "zločestih momaka". O zloglasnome uhićenju zbog droge u Redlandsu i nizu sukoba s nervoznim establišmentom koji su potom uslijedili te kako je, zahvaljujući tome, stekao trajni imidž odmetnika i pučkog junaka. Kako je stvorio besmrtne rifove, poput onih u pjesmama "Jumping Jack Flash", "Street Fighting Man" i "Honky Tonk Women". O tome kako se zaljubio u Anitu Pallenberg te o smrti Briana Jonesa. O poreznom egzilu u Francuskoj, razuzdanim američkim turnejama, rastućoj slavi, izolaciji i ovisnosti. O zaljubljivanju u Patti Hansen. O razilaženju s Mickom Jaggerom te o naknadnome međusobnom pomirenju. O braku, obitelji, solo-albumima, sastavu X-Pensive Winos i putu kojemu se ne nazire kraj.
[  ]

Svojim jedinstvenim i povjerljivim stilom, uz razoružavajuću iskrenost koja mu je oduvijek svojstvena, Keith Richards nam donosi suštinsku životnu priču našega doba, nesputanu, smionu i istinitu.

Knjiga na više od 600 stranica opisuje neke od najslavnijih svijetlih i mračnih trenutaka u karijeri Rolling Stonesa, te iznosi jedinstvenu Richardsovu životnu i rokersku filozofiju.

U njoj Richards bez skrupula i zadrške govori o svojim danima na kokainu i heroinu, ženama, odnosu s Mickom Jaggerom i brojnim velikanima rock'n'rolla koji su prodefilirali kroz njegov život.

Radi se o nimalo klasičnoj priči o odrastanju, borbi za uspjeh, slavi i njezinim posljedicama, a u knjizi su i mnogi "mitovi" dobili su svoju konačnu potvrdu.

Dovoljno je napomenuti da je Mick Jagger bio bijesan što Keith piše o njegovim ljubavnim pothvatima, kao i o obilnoj uporabi droga. Jaggera je Richards opisao kao taštog control-freaka. Menadžment benda navodno je zamolio Keitha da malo ublaži svoja sjećanja, ali on je ostao neumoljiv…

Knjiga je nedugo nakon objavljivana od strane mnogih kritičara proglašena jednom od najiskrenijih i najboljih memoara u povijesti rocka.

Samo za otkrivanje što sočnijih detalja izdavač Little, Brown and Co. glazbeniku su uplatili 7,3 milijuna dolara predujma.

U pisanju knjige Richardsu je pomogao novinar James Fox.

Bruce Springsteen - Dva srca

Dok Springsteen ne napiše svoju autobiografiju, Dva Srca ostat će nezamjenjiva knjiga o životu najvećeg rock izvođača svoje generacije i vremenu u kojem je živio. Jedan od razloga je taj što autor prati Springsteenovu karijeru od početka te je pažljivo kokumentirajući i kritički analizirajući njegov rad zaradio Springsteenovo povjerenje. Knjiga objedinjuje dvije dosadašnje biografije, Rođen za bijeg i Dani slave. Za ovu knjigu Marsh je napisao novo poglavlje u kojemu opisuje najvažnije događaje Springsteenove karijere do današnjih dana, posebno se usredotočivši na album The Rising i njegov utjecaj na američku kulturu. Obje su iznimno cijenjene zbog upućenog i vrlo iscrpnog uvida u Springsteenov život i glazbu.

Knjigu su preveli: Mirela Priselac, Sanja Đurić, Tomislav Patarčić, Aleksandra Ščukanec, a urednik je glazbeni nivinar i kritičar Denis Leskovar.

Ako u okrutnom okružju svjetske diskografske mašinerije nekome polazi za rukom funkcionirati mimo svih zadanih pravila, onda je to Bruce Springsteen - hodajuća institucija američkog i svjetskog rock and rolla i kantautor koji u svojoj glazbi gotovo puna četiri desetljeća uspijeva zadržati najviše autorske i izvođačke standarde. Još važnije: od prvog albuma Greetings from Asbury Park, N.J., pa sve do zasad posljednjeg 'redovnog' izdanja, Working On A Dream (odnosno zbirke neobjavljenih pjesama The Promise), The Boss to čini na 'najsuštinskiji' način, bez suvišne tehnologije i specijalnih efekata, 'naoružan' samo vjernim E Street Bandom i prvoklasnim, himničnim pjesmama koje - iako ukorijenjene u 'sveameričkom' senzibilitetu - u sebi nose univerzalnu, svima razumljivu i duboko ljudsku poruku. Knjiga Dva srca o tome govori bolje od ijedne druge; priču o Bruceu Springsteenu Dave Marsh je ispripovijedao sagledavajući njegov život i karijeru okom insidera, ali i iskusnog i cijenjenog rock kritičara, jednog od najboljih u svojoj generaciji. Zato je Dva srca nezaobilazno biografsko štivo za stare fanove, ali i one koji tek počinju otkrivati zašto je ugledni Daily Telegraph Springsteena nedavno proglasio 'najvećom rock zvijezdom ikada - Denis Leskovar
[  ]

Zadnjih desetak godina može poslužiti i kao primjer da povijesno zaslužne ikone s golemim uspjesima i utezima na leđima ne moraju boraviti s druge strane inspiracije, kao i da nečija aktualnost i kreativnost nisu uvjetovanizarađenim novcima, osvojenim nagradama, niti prijašnjim trofejima. Najkraće, "budućnost rock'n'rolla" iz kritike Jon Landaua 1974. postalaje njegova sadašnjost, dokaz da se stalno mogu nadmašivati zgodici iz nekima uvijek draže prošlosti. Najbolja vijest bila je ipak ta da je ono što je Springsteen pokazivao na turnejama i albumima iz ove dekade (The Rising,Devils & Dust, The Seeger Sessions, Magic, Working On A Dream) imalo istu rezonancu kao i pothvati iz prethodnih razdoblja - urednik pogovora Hrvoje Horvat.

Autor Dave Marsh jedan je od najpoznatijh rock kritičara. Bio je jedan od prvih urednika časopisa Creem, a kao urednik radio je i za Rolling Stone od 1975. Do 1990. Autor je brojnih knjiga, među kojima su: Elvis, Before I Get Old, The Story Of Who, Fortunate Son…

pedja // 07/11/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Imploding Sounds s nekoliko fizičkih izdanja

Imploding Sounds s nekoliko fizičkih izdanja

| 04/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: MÓÐIR, novi projekt zvučne i vizualne umjetnice IO

MÓÐIR, novi projekt zvučne i vizualne umjetnice IO

| 03/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Nedamise" novi singl ŽEN

| 01/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.19 - IDEM

Diskont TV no.19 - IDEM

| 29/02/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smeće", nova stara pjesma TUROBNOG MOYERA u osvježenoj varijanti

| 28/02/2024 | terapija |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*