home > njuz > The Chweger novim singlom najavljuju novi album

kontakt | search |

The Chweger novim singlom najavljuju novi album

[ The Chweger ]

The Chweger   © Hassan Abdelghani

Nakon 5 godina se na glazbenu scenu vraća skupina The Chweger sa novom pjesmom na francuskom jeziku, singlom "Mon Garcon". Najava je to novog albuma pod nazivom "Mir" koji izlazi u rujnu u izdanju Aquarius Recordsa. Spot za "Mon Garcon" režirao je priznati snimatelj Goran Legović.



Sjećate li se gitarskog rifa sa soundtracka Ennija Morriconea ("Dobar, loš, zao") te onog antologijskog zvižduka u špageti-vesternima Sergia Leonea ("Za šaku dolara", "Za dolar više", "Bilo jednom na Divljem zapadu"...)? Taj rif i zvižduk pripadaju legendarnom Talijanu Alessandru Alessandroniju, multiinstrumentalistu, pjevaču te zviždaču, a taj gospodin svojim zviždanjem gostuje na pjesmi "Fućkam/The Whistler" s novog albuma The Chwegera.

Poslušajte još jednu novu pjesmu - "Mali čovjek"




.


Zanimljiva slučajnost je da je Alessandroni gostovao i na prošle godine objavljenom albumu "Rome" čiji su tvorci Danger Mouse (Gorillaz, Gnarls Barkley, Black Keys, U2) i Daniele Luppi (glazba za filmove i serije, primjerice "Seks i grad"), i to pored uglednih imena kao što su Jack White i Norah Jones.

****


Dakle, nakon vrlo hvaljenog prvijenca iz 2007. stiže novi album grupe The Chweger pod nazivom "Mir". Snimljen je u sastavu Dejan Pavlinović, Mauro Maretić, Alen Rosanda, Zoran Angeleski, Maja Griparić, uz gostovanje bubnjara Tončija Pavlinovića (Dogma), basista Davora Milovana Bilija (Gustafi, Nola...) i članova zbora Rondo Histriae.

Produkciju i za ovaj album potpisuje renomirani i višestruko nagrađivani glazbeni producent Edi Cukerić (Goribor, Hladno pivo, Gustafi, The Bambi Molesters, Darko Rundek, Nola, Dogma...), a sve je snimljeno u pulskom studiju Partyzan s ton majstorom Ivom Lorencinom.
Album je u Londonu masterizirao Streaky Gee iz Streaky Masteringa (Moby, Death In Vegas, Groove Armada, Depeche Mode, Kasabian, Fatboy Slim, Snow Patrol).

Pored prepoznatljivog izražaja, novi materijal The Chwegera donosi određenu promjenu zvuka u odnosu na prvi album, tj. puno elektronike - ritam mašina, sekvencera i sintesajzera, a svirao se i iPhone!

Tekstovi su na hrvatskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a uzimajući u obzir da gostuje talijanski zviždač, do izražaja dolazi europski kontekst albuma, a članovi benda ne kriju fascinaciju "starom", "dekadentnom" Europom. Album je i glazbeno prvenstveno ukorijenjen u europsku matricu s uzorima kao što su Kraftwerk, Can, Underworld, Air, Morricone (ali, ipak, i američki Flaming Lips).

Album je likovno oblikovao Mauricio Ferlin, a fotografije snimio Hassan Abdelghani.

intervju s bendom objavljen u Novom Listu 26.03.2012

o bendu:

Pulska grupa The Chweger osnovana je 1997. godine u Puli.
Iako korijeni muziciranja benda sežu u vrijeme studiranja njegovih članova početkom 90-ih godina, on prvi put javno nastupa sredinom 1999. na gitarijadi u Puli. Na prvim koncertima predstavlja se isključivo instrumentalnim skladbama, a posebnu pažnju privukao je nastupima na legendarnom Art & Music festivalu 1999., 2001. i 2008.

U kolovozu 2005. grupi je pripala čast da u rodnoj Puli nastupi prije kultne američke grupe Calexico. Iste godine The Chweger su se okušali u kazališnim vodama suradnjom s uglednom slovenskom plesnom skupinom En Knap iz Ljubljane, u predstavi ˝Galerija mrtvih žena - Hommage a Hamletmachine", za koju su potpisali tri skladbe, koje su kasnije uvrštene u njihov prvijenac.

Između ostalog, The Chweger su nastupali u riječkom klubu Palach, na pulskom festivalu ekspresivne kulture Media Mediterranea, na otvorenju izložbe pulskog akademskog slikara Bojana Šumonje, na ekološkom happeningu protiv projekta DružbAdria, u kultnom klubu Oštarija Ćuk u Svetvinčentu, u Ljubljani i Puli na premijerama "Galerije mrtvih žena", na Rokaj festivalu, na dodjeli nagrade Zlatna Koogla…

Bend je, prije svega, projekt nastao iz prijateljstva, što objašnjava njihovo dugo djelovanje bez objavljenog studijskog materijala.

Prvijenac "The Chweger" snimljen je u sastavu Mauricio Ferlin (vokal, gitara), Alen Rosanda (gitara, klavijature), Mauro Maretić (gitara, klavijature), Dejan Pavlinović (bubanj) i Zoran Angeleski (bas) u Puli (Andriol), Medulinu (Black Dog), Novom Mestu (Luca) i Ljubljani (Metro), gdje je napravljen i završni mix i mastering materijala. Album sadrži pjesme iz desetogodišnjeg razdoblja snimljene tijekom 2005. i 2006. godine.
Objavljen je 2007. te je na dodjeli nagrade Zlatna Koogla 2008. bio nominiran u kategorijama albuma godine, grupe godine, novog izvođača godine te za producenta godine (Edi Cukerić).

z. marković // 28/03/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*