home > njuz > ŠPANCIRFEST 2014 @ Varaždin, 22-31/08/2014

kontakt | search |

ŠPANCIRFEST 2014 @ Varaždin, 22-31/08/2014

Od 22. do 31. kolovoza, će se na ulicama i trgovima varaždinske povijesne gradske jezgre održati Špancirfest. I ove godine je Špancirfest evoluirao, istražujući nove putove za nadogradnju i poboljšanje programa i produkcijskih uvjeta, ali zadržavajući svoj prepoznatljivi duh, jedinstvenu atmosferu i dobre emocije, koje su ga pretvorile u najpopularniji hrvatski festival.

Špancirfest je najvrjedniji varaždinski turistički brand te najveći hrvatski festival, koji u deset dana trajanja svake godine privuče oko 200.000 posjetitelja. Stoga ne čudi da je ugledni The New York Times, Varaždin uvrstio na popis "52 mjesta koja morate posjetiti u 2014.", da je popularni britanski turistički vodič "Rough Guides" Festivala dobrih emocija stavio na popis najboljih hrvatskih festivala te da je Hrvatska turistička zajednica Špancirfest proglasila jednim od TOP 10 hrvatskih turističkih događanja u 2014. godini.

Špancirfest je mnogo više od popularne i kvalitetne kulturno-turističke manifestacije. On je jedan od generatora razvoja Varaždina i regije, doprinio je obnovi gradske jezgre, drugačijem poimanju njezine vrijednosti u turističkom smislu te je aktivirao potencijale, koji Varaždin razvijaju u nezaobilaznu kulturnu i turističku destinaciju.
Iako se s godinama mijenjao, a u posljednje vrijeme napravio i značajan iskorak prema širem, regionalnom okruženju Hrvatske, Špancirfest je ostao vjeran Varaždinu, kreativnoj i životnoj snazi njegovih stanovnika te svake godine, a u 2014. posebno, u program uključuje mnoge varaždinske umjetnike i kreativce.

S obzirom da Špancirfest oko 87% proračuna prihoduje na tržištu, realizacija željenog festivalskoga programa izravno je ovisna o podršci sponzora, koju nije lako osigurati u nepovoljnim gospodarskim uvjetima. No, s ponosom možemo potvrditi da će 16. Špancirfest u svakom pogledu napraviti novi kvalitativni iskorak i podići se na novu razinu.

Glazbeni program

Glavna pozornica Špancirfesta, pokraj Starog grada, otvoriti će se nesvakidašnjim spektaklom - koncertom Varaždin 90's All Stars banda (22.8.), super grupe sastavljene od iskusnih varaždinskih glazbenika koji će predstaviti iznimno živu i kvalitetnu varaždinsku rock scenu 90-tih. Iz niske velikih regionalnih i svjetskih imena, koja će potom nastupiti na glavnoj festivalskoj pozornici, posebno valja izdvojiti kultne njujorške Blondie, koji sviraju u ponedjeljak 25. kolovoza te slavne Stereo MCs, koji će Špancirfest rasplesati u petak, 29. kolovoza.

Uz Stari grad, tu je ponovno popularna i stilski veoma raznolika pozornica na Trgu Miljenka Stančića. Iako svi koncerti zaslužuju posebnu pažnju, izdvojit ćemo zborski spektakl Viva Vox (22.8.), genijalce ritma Les Tambours du Bronx (23. 8.), ali i Radu Šerbedžiju i njegov Zapadni kolodvor (24. 8.) te nastup legendarnog Lačnog Franca (30.8.).

Umjesto pozornice na Korzu, ove godine će se otvoriti novi prostor - dvorište Županijske palače, koje je mnogo primjerenije uživanju u profinjenijem programu kojeg pokriva ta treća glazbena scena Špancirfesta. Ona će donijeti zanimljivu kombinaciju glazbe i teatra, a svakako treba izdvojiti nastup suvremene dive sevdaha Amire Medunjanin sa programom "Amulette" (22. 8.). Posebni značaj imaju i dva subotnja koncerta (23. i 30. 8.) jedinstvenog Špancirfest festivalskog orkestra u suradnji s Komornim mješovitim zborom i orkestrom Kapela Paulina Warasdin, sastavljenoga od ponajboljih varaždinskih klasičnih glazbenika i okupljenog posebno za ovu priliku.
Iako na Korzu neće biti pozornice, glavni gradski trg biti će prepun glazbe jer će na njemu, u primjerenijem formatu i uz izravni kontakt s publikom, nastupiti brojni glazbeni sastavi i projekti prilagođeni otvorenom prostoru, od posebnog izdanja otkačenih Soulfingersa do jedinstvenog European Symbolic Orchestra.

Ulični program

Ulični program, svojevrsna duša i srce Špancirfesta, u 2014. biti će kvalitetniji nego ikad. Na ulicama i trgovima Varaždina nastupiti će vodeći europski performeri, umjetnici te profesionalne skupine novog teatra, a uz njih će se ugostiti i prvi međunarodni susret verglaša, te cijeli niz što poznatih, što potpuno novih nastupa i događanja, od onih obilježenih poviješću tradicijom pa sve do završne produkcije EU projekta "Circus as a way of life". I ulični svirači biti će brojniji no ikad s posebnim naglaskom na vrhunske varaždinske glazbenike, a povećanom otvorenošću i prohodnošću Korza i glavni će gradski trg moći ugostiti više i češće nastupe glazbenika i performera.

Park kreative

Ovogodišnji program Parka kreative sastavljen je od vrhunskih kreativnih radionica pod vodstvom eminentnih profesionalnih mentora. Vraćaju se i popularne dječje predstave, a nakon svake od njih biti će organizirane dodatne tematske radionice tako da zabave, edukacije i poticanja na kreativnost za najmlađe zasigurno neće nedostajati.

Kao posebni dodatak javnom prostoru Parka kreative, kreirati će se i za igru prepustiti nove interaktivne i zabavne igračke izrađene od recikliranih materijala od kojih će dio, možda i ostati u parku nakon Špancirfesta.

Uska ulica

Uska ulica i ove godine ostaje ulica umjetnika, ovaj puta namijenjena mladim, svježim snagama uz dodatak jednako mladih, ali već afirmiranih produkt-dizajnera. Špancirfest upravo na području razvoja lokalne kreativne industrije, koju aktivno potiče i promiče, pokazuje svoju snagu i ulogu generatora novih, kreativnih, ali i komercijalnih ideja, a dio tih nastojanja je upravo i prilika da mladi umjetnici dobiju priliku izravno sudjelovati na velikoj kulturno-turističkoj manifestaciji pod posebno povoljnim uvjetima.

Što još?

Varaždinske ulice biti će ponovno ukrašene cipelama i njihovim tragovima, a novo će ruho dobiti i kućice te štandovi. Posjetitelji će ponovno moći razgledati, kupiti, kušati i popiti nešto iz bogate izložbeno-prodajno-gastronomske palete koju Špancirfest nudi svake godine, a posebnost je da će se posebno svojim okusima, ukusima i vizurama predstaviti Turistička zajednica Kvarnera.
Za one kojima, nakon završetka redovno programa, treba još uzbuđenja tu je i popularni after-program na koji će voziti Pan noćni bus.

POZORNICA STARI GRAD

22.08. VARAŽDIN 90's ROCK ALL STARS BAND
23.08. LAIBACH + SIDDHARTA
24.08. 2CELLOS + URBAN&4
25.08. BLONDIE + MALEHOOKERS
29.08. DJAIKOVSKI feat TK WONDER & MC WASP + STEREo mc'S
30.08. BRKOVI + KAWASAKI3P + PUNČKE
31.08. PARNI VALJAK + SILENTE

POZORNICA NA TRGU MILJENKA STANČIĆA

22.08. VIVA VOX
23.08. LES TAMBOURS DU BRONX
24.08. RADE ŠERBEDŽIJA & ZAPADNI KOLODVOR
25.08. SONNY & HIS WILD COWS
26.08. SIMBOLIČNO ORKESTER&TERRAFOLK
27.08. DELADAP
28.08. CINKUŠI
29.08. DARKWOOD DUB
30.08. LAČNI FRANZ
31.08. PAVEL

CIJENE ULAZNICA

POZORNICA STARI GRAD
DNEVNA 1
139 kn - do 15.07. 124 kn
(25.08. / Blondie; Malehookers)

DNEVNA 2
79 kn, do 15.07. 64 kn
(23.08. / Laibach, Siddharta)
(24.08. / Cellos; Urban&4)
(29.08. / Stereo MCs; Djaikovski feat. Wonder & MC WASP)
(31.08. / Parni Valjak; Silente)

DNEVNA 3
(30.08. / Kawasaki 3P, Brkovi, Punčke)
49 kn, do 15.07. 39 kn

VIKEND 1 (23. 24. i 25.08.) - 199 kn
VIKEND 2 (29. 30. i 31.08) - 169 kn

VARAŢDIN 90s ROCK ALL STARS BAND - GRATIS

promo guy // 14/07/2014

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*