home > njuz > Lastovo Otok Glazbe 2017: NOVOSTI @ Lastovo, 01-04/08/2017

kontakt | search |

Lastovo Otok Glazbe 2017: NOVOSTI @ Lastovo, 01-04/08/2017

[  ]

Prva večer festivala čuva uspomenu na velikana jazza - Boška Petrovića

Dok kolone na rivi u uvali Mihajla nagrizaju sol i zub vremena, organizatori festivala Lastovo - Otok Glazbe sedamnaest godina od prvog izdanja ove glazbene manifestacije čuvaju uspomenu na velikana jazza zaslužnog za njegove prve korake pa će tako prva večer festivala biti održana u čast jazz legendi, pokojnom vibrafonistu i skladatelju - Bošku Petroviću.

Lastovo - Otok Glazbe glazbeni je događaj dugogodišnje tradicije koji na jednom mjestu spaja nezaboravnu ljetnu priču i višednevni bijeg iz urbane i radne sredine. Opojno sunce, more, vino i glazba, neposredne su impresije otoka u koje se davnih dana zaljubila i jazz legenda, pokojni vibrafonist i skladatelj Boško Petrović. Dokaz Boškovog umjetničkog genija jest činjenica da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je tako svojim umjetničkim i organizacijskim umijećem uspio otkriti Lastovo mnogim kolegama glazbenicima koji su kroz godine dolazili svirati na otok.

[  ]

Glazbeni duh otoka Lastova probudili su Boško i Kolja Petrović davne 2000. godine kada su Općina Lastovo i Jazzette production organizirali prvi višednevni glazbeni jazz festival na otoku Lastovu, a prvi dan festivala Lastovo - Otok glazbe obilježio je nastup Sympa Jazz Banda u sastavu Boško Petrović (vibrafon), Matija Dedić (klavir), Elvis Stanić (gitara), Renato Švorinić (bas gitara), Jadran Dučić-Čićo (bubnjevi), Csaba Deseo (violina) i George Makinto (flauta). I dok kolone u uvali Mihajla nagrizaju sol i zub vremena, organizatori festivala Lastovo - Otok Glazbe sedamnaest godina kasnije novim izdanjem ove manifestacije čuvaju uspomenu na velikana jazza pa će tako prva večer festivala biti održana u čast Bošku Petroviću gostujućom večeri Max Klub Jazz Festivala iz Velenja, najveće i najvažnije slovenske jazz manifestacije koja također svoje prve korake duguje ovom autoritetu europskog glazbenog svijeta.

O poveznici dvaju festivala govori nam umjetnički direktor Marko Kolšek: "Prva večer festivala Lastovo Otok Glazbe 2017 pod nazivom "MAX KLUB JAZZ FESTIVAL NIGHT - tribute to BOŠKO PETROVIĆ" nametnula se sama pri osmišljavanju programa festivala, jer poveznica dvaju festivala je upravo BOŠKO PETROVIĆ. Upravo s njim u suradnji započeo je razvoj koncertnih jazz događaja u Velenju davne 1999.godine kada počinje razvoj Max Klub Jazz Festivala. Nakon toga uslijedila je i "Max Klub Jazz Klinika" sa radionicama za mlade glazbenike gdje su kao sudionici i učenici dolazili i neki od izvođača naše prve festivalske večeri. Pod mentorstvom Boška i ostalih vrhunskih jazz glazbenika započeli su svoje, sada već svjetski poznate, glazbene karijere.

Danas je programski voditelj i Max Klub Jazz Festivala i Kreativne Jazz Klinike Velenje - Jure Pukl čiji JURE PUKL GROUP zajedno sa gošćom Melissom Aldanom otvara festival 1.kolovoza, a zanimljiva je i činjenica da je Vid Jamnik, čiji VID JAMNIK TRIO sa gošćom Ajdom Stinom Turek također svira u čast Boška Petrovića, upravo pod njegovim mentorstvom započeo svirati vibrafon još kao dječak od 10-ak godina.
Usporedno sa jazz festivalom u Velenju razvijao se i festival Lastovo Otok Glazbe ponovno zahvaljujući angažmanu Boška Petrovića te njegovog sina Kolje. Taj je festival kroz 2000-te godine na Lastovo doveo niz vrhunskih izvođača, kako iz svijeta jazza, tako i iz ostalih glazbenih žanrova te je vrlo brzo stekao popularnost i svoju vjernu publiku."

Čast da otvori ovogodišnje reizdanje festivala pripala je kvartetu Jure Pukl Group u sastavu Jure Pukl - saksofon, Jani Moder - gitara, Robert Jukič - kontrabas, Kristijan Krajnčan - bubnjevi uz gošću Melissu Aldana, talentiranu mladu saksofonisticu iz Čilea, te Vid Jamnik Triju u sastavu Vid Jamnik - vibrafon, Nikola Matošič - kontrabas, Gašper Bertoncelj - bubanj uz gošću, slovensku jazzisticu Ajdu Stinu Turek.

U Lastovo, ovaj skriveni jadranski biser, nesumnjivo mnogi se zaljube na prvu, i tamo se zaljube u nekoga, u prirodu, otkriju sebe. Jure Pukl, saksofonist, skladatelj, jedan od najplodnijih i kreativnijih saksofonista mlađe slovenske jazz generacije, podijelio je anegdotu o svom prvom posjetu ovom otoku:

"Izuzetno se veselim povratku na Lastovo. Da objasnim zašto povratak; Lastovo sam posjetio kao 19-godišnji dječarac sa tadašnjom djevojkom. Pošto u to doba na Lastovu nije bilo kampiranja, a mi nismo bili u mogućnosti iznajmiti apartman, platili smo jednom gospodinu, domaćinu, da postavimo šator u njegovom vrtu. Sljedeće jutro došla je policijska službenica i privela nas u stanicu te poslije na sud. Da, ljetovao sam na Lastovskom sudu. Ali ovo ljeto vraćam se na Lastovo kao umjetnik, sa svojim sastavom i izvrsnom gošćom, Melissom Aldana. Posebno mi je drago da Max Klub Jazz Festival otvara ovaj divni festival koji svoje početke duguje Bošku Petroviću, kao i Max Klub Jazz Festival u mom rodnom Velenju, gdje sam bio polaznik Boškove jazz radionice. Boško je bio moj prvi mentor, snimio mi je ploču koju nažalost nikad nisam izdao, zvao me na svoje koncerte kao gosta, i na kraju sam ja njemu snimio album. Ova večer bit će poklon velikom umjetniku, organizatoru i velikom čovjeku."

Dio svoje glazbene pustolovine uz ovog jazz velikana otkrio nam je i Boškov najbolji student, slovenski vibrafonist - Vid Jamnik.
"Jazz je na Lastovu dobro poznat zahvaljujući Bošku Petroviću, legendarnom vibrafonistu, koji ga je svojim koncertima ponio i u taj kutak zemlje. Nakon pauze od nekoliko godina jazz će se, s ekipom Max Klub Jazz Festivala iz slovenskog Velenja, vratiti u uvalu Mihajla. Oni su započeli s koncertima i klinikama u Velenju uz Boška, slično kao što sam ja počeo svirati jazz pod njegovim mentorstvom. Drago mi je, da ću imati priliku svirati na otoku glazbe uz još nekoliko glazbenika, koji isto tako potječu iz Boškove škole."

***

Osim atraktivne lokacije tik uz more, omiljene uvale Mihajla udaljene tek 1 km od centra otoka, četiri dana najbolje ljetne zabave uz zvučna imena regionalne i hrvatske glazbene scene u periodu od 01. do 04. kolovoza u sklopu festivala Lastovo-Otok Glazbe osvježavajući su recept za nezaboravne trenutke koje ove godine ne smijete propustiti. Kako bi boravak posjetiteljima festivala bio što ugodniji, osigurano je slobodno kampiranje u uvali Mihajla u razdoblju od 30. srpnja do 6. kolovoza.

Festivalska ulaznica po cijeni od 200,00kn za sva četiri dana festivala može se kupiti preko online servisa Eventim.hr, dok se dnevne ulaznice po cijeni od 80,00kn mogu pronaći na licu mjesta.

Pokrovitelji:
Ministarstvo za kulturo - Republika Slovenija, Muzej Velenje, Mestna občina Velenje, Dubrovačko - neretvanska županija, Turistička zajednica Općine Lastovo, Hotel Solitudo, Općina Lastovo, Jadrolinija, Park prirode Lastovsko otočje

promo guy // 29/06/2017

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*