home > njuz > MAHATMA - reakcija na recenziju

kontakt | search |

MAHATMA - reakcija na recenziju

Prošli petak nam je na mail stigla reakcija člana benda "Mahatma", a povezana s objavljenim prikazom njihova albuma na terapiji.net. Kako još nemamo forum niti mogućnost komentiranja članaka, a da bi sve bilo fer i otvoreno te da bi dali šansu i bendu da progovori, mail vam prenosimo u cijelosti. Iako se ispričavamo na kasnijem objavljivanju istoga, razlozi su osobne prirode webmasterove (čitaj odsudstvo od računala preko vikenda).

#01 Luka (Mahatma)

Subject: recenzija format c:
Datum i vrijeme slanja maila: 18/03/2005 06:52:34

Text maila:
Drugi put kad pišete recenziju, barem se potrudite imati cijeli album, jer
je evidentno da su u recenziji izostavljene tri stvari koje su na EP-u kao
video spotovi. Sramotno je publicirati ovako polovnu recenziju. O ukusima se i te kako raspravlja, a nevjerojatno je da je doticni vidman uopce u poziciji recenzenta obzirom na njegovo apsolutno glazbeno neznanje, cime nastavlja tradiciju legendarnih hrvatskih kriticara poput npr. Zlatka Gala i dr. Naime jedno je napisati da se nekom nešto ne sviđa, a sasvim drugo baviti se prekognicističkim nagađanjima kao u tvrdnji da se nismo potrudili, ako se zna da smo na tome radili više od dvije godine, svakodnevno. To što vidman nije u stanju razaznati slojevitost, koja navodno postoji na prvom albumu (a prvi album po nama i nije nešto) to je već ozbiljan problem. Nadalje besmisleno tvrdite kako EP ne nudi ništa novo, a zatim kako je loš, jer ili je tada i prvi album bio loš, ili je to što je ovaj loš, promjena. Osim toga samo stvarni netalent može izjaviti takvu glupost, jer je i malom djetetu jasno kolika je promjena u pitanju, od postave do stila. Zato se EP i zove "format c:" Uglavnom još jedno u nizu razočaranja zbiljom u Hrvata koja nikako da stvori išta vrijedno, a kako i bi kad se takve budale pletu u sve. Lijepo Vas molimo da se klonite ikakve dalje suradnje, jer ovako zlonamjerno pisanje na koristi apsolutno ničemu.
EOD

#02 terapija.net

U ime terapije.net samo par riječi. Jasno je da svaki umjetnik svoje djelo doživljajava izrazito subjektivno i emotivno. Ipak, on je taj koji je to djelo stvorio, bio uz njega uz sve njegove faze rasta te je takav odnos itekako razumljiv. S druge pak strane, kritičar (iako da odmah razjasnimo, mi se na terapiji.net ne smatramo toliko kritičarima koliko zaljubljenicima u glazbu / film / ...) je kruto objektivan. On s tim djelom često nema neki poseban emotivni odnos. I to se mora znati.

Neki od nas su svirali, neki još uvijek to čine tako da znamo što govorimo. No, u konačnici, to je uvijek samo razmišljanje te osobe koja stoji iza te recencije i ništa više. Nikakvih zavjera, nikakvih zlih primisli prema toj osobi/bendu, ništa. Samo mišljenje o određenom djelu. Optuživati nekoga za njegovo "glazbeno neznanje" samo zato što ne dijeli isto mišljenje o kvaliteti nekog djela s njegovim stvarateljem, smatramo apsurdnim. Kao što se i svaki glazbenik ima pravo ljutiti, isto tako kritičar ima pravo reći svoje mišljenje. Za nas tu nema ničega spornoga. Spran je jedino ton maila po kojem ispada da je recenzija njihovog "EP-a" prepuna psovki, riječi kao što su "sranje", "glupost", "nikad ništa od njih". A svatko tko je istu pročitao, može posvjedotočiti da nije. A kamoli da je "zlonamjerna", kao što se pokušava nategnuti.

Sloboda govora omogućuje izražavanje svima. Kako bendu Mahatmi tako i svakoj osobi koja će o njihovom glazbenom djelu (a obzirom da ne sviraju u garaži samo za sebe već u javnosti te su samim time otvoreni za komentare) imati nešto za reći. Bože nas sačuvaj toga da svi moramo misliti / govoriti isto, naš je stav.

--------
Zatim je došao još jedan Lukin mail kojeg opet objavljujemo u cijelosti. Luka i Vidman su razmijenili par mailova i što se nas tiče, ta je priča završena.

#03 Luka (Mahatma)

Subject: format c:
Datum i vrijeme slanja maila: 22/03/2005 16:00:31

Text maila:
Priznajem da sam u reakciji reagirao preburno i diskreditirao sam sebe
upotrbljavajući riječi poput "budala", jer inače nemam običaj dijeliti
takve epitete, pogotovo osobama koje ne poznam. Razljutilo me to što EP nije recenziran u cjelosti (izostavljen je video dio), jer autor kritike
očito nije u posjedu samog EP-a, već je recenzirao dio materijala koji smo ponudili na slobodan download, a to, složit ćete se i sami, nije korektno i objektivno. Budući sam impulzivac kasniji dio maila nekako je nagonski iscurio iz mene, vjerojatno i kao zakašnjela reakcija na sve i svakakve nekonstruktivne i zlonamjerne kritike s kakvima smo se do sad u karijeri susretali, a koje smo, uvjereni u njihov besmisao, objavili i na našem sajtu, te čak štampali i na majicama. Jednostavno čovjek ponekad poludi u sasvim krivom trenutku, jer evidentno je da se Vidmanova kritika nikako ne može ubrojati u prije spomenute. Napominjem da smo oduvijek dobronamjerno prihvaćali svaku konstruktivnu kritiku i da su nas čakštoviše često izvodile na dobar put. Eto, ako vam to išta znači, primite moju ispriku, a ujedno se ipričavam i samom bendu koji sam nepromišljeno predstavio u krivom svjetlu.

"NIČIM SE JEDNO UMJETNIČKO DJELO NE MOŽE MANJE DOSEGNUTI NEGO KRITIČKIM RIJEČIMA: PRI TOM UVIJEK DOLAZI DO VIŠE ILI MANJE SRETNIH NESPORAZUMA. SVE STVARI NISU TAKO SHVATLJIVE I IZRECIVE KAKO BI NAS NAJČEŠĆE HTJELI UVJERITI; VEĆINA DOGAĐAJA NE MOŽE SE ISKAZATI, ONI SE ODIGRAVAJU U PROSTORU U KOJI NIKADA NIJEDNA RIJEČ NIJE STUPILA, A PONAJMANJE SE MOGU
ISKAZATI UMJETNIČKA DJELA, TAJANSTVENA BIĆA ČIJI ŽIVOT TRAJE UZ NAŠ ŽIVOT KOJI PROLAZI."

REINER MARIA RIELKE - "PISMA MLADOM PJESNIKU"

terapija // 22/03/2005

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*