home > portret > SAINT ETIENNE - Nothing Can Stop Them

kontakt | search |

SAINT ETIENNE - Nothing Can Stop Them

Početkom devedesetih, nakon godina druženja i bavljenja novinarstvom (pisali su za NME, Melody Maker…, i radili svoj fanzin CAFF) Bob Stanley i Pete Wiggs, odlučili su pokrenuti glazbenu karijeru. Prva ideja je bila da rade plesnu muziku a kao vokale koriste razne pjevače i pjevačice. Na taj su način snimili svoj prvi album "Foxbase Alpha" (1991). U doba vladavine house muzike, album je bio usmjeren tim tokom, no imao je i pjesme Nothing Can Stop Us ili Wilson, koje su imale prizvuk šezdesetih. U to vrijeme, današnja stalna pjevačica Sarah Cracknell bila je tek "jedna od mnogih", pa je ona na albumu otpjevala spomenute pjesme, dok su najveće hitove Only Love Can Break Your Heart i Kiss And Make Up, obrade Neil Younga i Field Mice, otpjevale Moira Lambert i Donna Savage.



Grupa je vrlo brzo postala miljenik glazbenih magazina, a uskoro je i Sarah Cracknell postala i jedina pjevačica za bend. Plave kose i lijepih crta lica, dosta je podsjećala na Kylie Minogue, a Kylie se okušala i u pjevanju s bendom, pa im se pridružila u pjesmi Nothing Can Stop Us Now.
[  ]

"So Tough" (1993), dosad je najviše plasirani album na britanskoj ljestvici albuma. Došao je do broja 7. Iznjedrio je singlove Avenue, You're in a Bad Way i Hobart Paving, i učvrstio bend na pop nebu. Album je specifičan i po tome što između pjesama nema stanke nego su ubačeni semplovi iz raznih filmova i tv serija (The picture of Dorian Gray, Lord oft he Flies…). A meni osobno najdraža pjesma Mario's Cafe posvećena je istoimenom restoranu u londonskom kvartu Kentish Town. Na naslovnici albuma je Sarah, kad je imala 6 godina.



Sljedeći album, "Tiger Bay" (1994) bio je inspiriran folkom, no baza pjesama je ostala elektronska, osim na Marble Lions i Former Lover, koje imaju klasičnije orkestracije. Singlovi Pale Movie, Like A Motorway i Hug My Soul, iako sve redom odlične pjesme, su bili mnogo neuspješniji od onih s prošlih albuma, dok je album bio vrlo dobro primljen.

Uslijedila je studijska pauza od četiri godine, a u međuvremenu članovi su se bavili svaki svojim problemima. Na jednom od zajedničkih druženja snimili su pjesmu He's On the Phone, obradu Etienne Dahove Weekend a Rome, a koja je pak našla svoje mjesto na prvoj kompilaciji "Too Young To Die" (1996) s kojom su simbolično dali do znanja da još nije gotovo s njima. Četrnaest singlova i odabranih pjesama iz razdoblja od 1990-1995 jedna su od jačih pop kompilacija ikada objavljenih.
Vratili su se s albumom "Good Humor" (1998) na kojem je euro disko pop zamijenio malo drugačiji, odrasliji zvuk. Album su snimali u Švedskoj pod budnim okom Tore Johanssona, čovjeka koji je producirao svih šest albuma The Cardigansa, odnosno do tada četiri, uključujući i bestseler "Gran Turismo". "Good Humor" imao je također tri singla, a to su redom Sylvie, The Bad Photographer i Lose that Girl.



Kako album baš i nije niti kod kritike niti kod publike donio željeni efekt, bend se opet odlučio za promjene i tako je nastao "Sound of Water" (2000). Album koji je prožet elektronikom no u jednom potpunom drugačijem smislu nego dosad. Naime, Saint Etienne otkrili su da elektronikom mogu ispričati mnogo i povesti nas u apstraktne krajeve, krajeve gdje se samo u snovima može doći. Eto, takav je "Sound of Water". Ako ne vjerujete poslušajte Late Morning ili The Place at Dawn. Ta se promjena djelomično može pripisati i članovima berlinske elektroexperimentalne skupine To Rococo Rot, u čijem su studiju snimali album.

Dvije godine kasnije, objavljen je album "Finisterre" (2002). On je nekako sublimirao sve dosadašnje albume u jedan. Ponovo su između pjesama umjesto tišine, ubačeni dijalozi kao na albumu "So Tough", poznati stari zvuk grupe čuje se na pjesmama Action ili New Thing, a ambijentalna elektronika na Language Lab ili B92. Album je imao singlove Action, Shower Scene i Soft Like Me. Niti album niti singlovi nisu se popeli više na ljestvicama, pa su se Saint Etienne ponovo našli na prekretnici.

Tri godine kasnije vratili su se s konceptualnim albumom "Tales from the Turnpike house" (2005). Pravi Turnpike House je blok zgrada u Londonu koji se nalazi u ulici Goswell Road, između Clerknwella i Upper Streeta. Iako na albumu ima nekoliko simpatičnih i zanimljivih pjesama (Milk Bottle Symphony, Stars Above Us), ovaj je album ostao zapamćen samo zato jer je konceptualan. Uz prvu nakladu albuma nalazio se i cd s dječjjim pjesmicama "Up the Wooden Hills".



Uslijedila je podugačka pauza preispitivanja nastavka djelovanja…

Tijekom njihove podugačke karijere, objavljen je i pregršt svakakvih kompilacija. Best of kompilacije ("Too Young To Die - The Singles" (1995), "Smash the System: Singles 1990-99" (2005), "London Conversations: The Best of Saint Etienne" (2009)) redom su bile uspješnije od samih albuma, a ova posljednja sadrži dva cda prepuna odlične muzike i dvd sa svim spotovima u karijeri i ona je "must have" za sve fanove i ne fanove benda. Kolekcije b strana singlova ("You Need a Mess of Help to Stand Alone" (1993), "Continental" (1997) i "Interlude" (2001)) donosile su ugodna iznenađenja, a većina njihovih albuma objavljena je u nekoliko verzija, pa se tu našlo osim studijskih pjesama i gomila remixeva, demo snimaka i cover verzija poznatih i manje poznatih pjesama.
[  ]

Saint Etienne jedan su od bendova koji za svoj fan club "Lovers Unite" redovno objavljuju posebna izdanja koja su nedostupna drugima. Obično su to božićne pjesme, no ima tu i cijelih albuma s neobjavljenim snimkama.

Od samih početaka, Saint Etienne vezani su i uz film, pa su tako za nezavisni film "The Misadventures of Margaret" snimili i soundtrack "The misadventures of Saint Etienne" (1998), dok su se pjesme A Good Thing i Hobart Paving našle u soundtracima filmova.

Osim Only Love Can Break Your Heart i Kiss And Make Up, Saint Etienne su obradili između ostalih Absolute Beginners (David Bowie), Everything Flows (Teenage Fanclub), I'm Too Sexy (Right Said Fred), Manhattan (Scott Walker) i mnoge druge.



Konačno, početkom 2012. Pojavio se singl Tonight, koji je najavio novi album, nakon 5 godina posta. Album nazvan "Words and Music by Saint Etienne" (2012), čini se da je povratak korijenima. A s njim dolaze i u Zagreb, na festival Glory Dayz.
[  ]

pedja // 27/08/2012

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*