home > portret > MADREDEUS - Portugalska čarolija

kontakt | search |

MADREDEUS - Portugalska čarolija

Inspirirani ljepotom i glazbom Lisabona, polovicom osamdesetih petorica prijatelja i svirača gitare, violončela, harmonike i klavira, udružili su se s prelijepom pjevačicom Teresom i osnovali MADREDEUS, kako bi svoje osjećaje putem glazbe dočarali ljudima diljem svijeta.
[  ]

Debi album Os Dias da Madredeus objavljen je 1987. na domaćem terenu i odredio glazbu grupe između portugalskog fada i utjecaja između brazilske bossa nove i klasične glazbe. A Vaca de Fogo, tema s albuma prerasla je u najprepoznatljiviju pjesmu grupe zbog svojeg veselog isprekidanog ritma. Existir je objavljen tri godine poslije, a 1992. i Lisboa Live, album koji je pokazao da MADREDEUS najbolje funkcioniraju uživo.
[  ]

I ko zna da li bi MADREDEUS, unatoč neospornoj kvaliteti, prešli dotadašnje okvire, da ih Wim Wenders nije zaposlio u svom dokumentarcu "Lisbon Story", u kojem su članovi benda odradili uz glazbu i neke sporedne uloge. Ainda (1995), kako su nazvali album, za razliku od mnogih soundtrackova funkcionira odlično i bez filmske podloge i pravo je malo remek djelo. Njihov spoj portugalske tradicije i klasične ovdje je najviše došao do izražaja. O Espiritu da Paz objavljen iste godine uz klasičnu strukturu pjesama nudi i Concertino u 4 dijela i Tri iluzije, poigravanje sa klasičarskom strukturom.
[  ]

Uslijedile su godine intenzivnog koncertiranja i reizdanja prva dva albuma za europsko tržište, s dodatnim bonus trackovima. Intenzivna putovanja dovode i do promjene u postavi, pa je tako novi, O Paraiso (1998) snimljen s novim basistom i klavijaturistom, što nije donijelo nikakve bitne razlike u glazbenoj podlozi, dok je Teresin predivan vokal i dalje ostao u prvom planu. O Porto (1999) je album snimljen uživo na turneji na kojoj se promovirao O Paraiso.
[  ]



Nakon 5 studijskih albuma došlo je vrijeme i za best of album nazvan Antologia (1999), koji je okupio najbolje iz njihove dotadašnje desetgodišnje karijere.

Uzeli su dvije godine pauze i nakon toga snimili Movimento, jedan od najboljih njihovih albuma na kojem svih 16 pjesama funkcioniraju besprijekorno. Kako je početak novog milenija bio ko rođen za experimente, i njima se dogodio album s remixima nekih njihovih najboljih pjesama. Neki su rekli blasfemija, nekima se proizvod sviđao, a činjenica je da je Electronico, album ugodan za slušanje i daje novu dimenziju njihovoj glazbi.
[  ]

Un Amor Infinito (2004) i Faluas do Tejo (2005) samo su nastavili putevima prethodnika, uz "devizu" ko je bio dosad uz nas, bit će i dalje. Na žalost, kao što i poslovica kaže, svemu lijepom dođe kraj, pa su tako i MADREDEUS odlučili "okačiti kopačke o klin" i malo se odmoriti jedni od drugih. Teresin solo album "Obrigado" objavljen je ranije ove godine, dok ostatak benda još razmišlja o svojim daljnjim potezima.

Ukoliko ste odlučili posjetiti Tvornicu 10/11, imaćete priliku vidjeti MADREDEUS po treći puta u Hrvatskoj, no sudeći po najavama, to će im biti i zadnji put, barem u ovoj postavi.
[  ]

Diskografija

Os Dias da Madredeus (1987)
Existir (1990)
Lisboa Live (1992)
Ainda: Lisbon Story (1995)
O Espiritu Da Paz (1995)
O Paraiso (1998)
O Porto (1999)
Antologia (1999)
Movimento (2001)
Electronico (2002)
Un Amor Infinito (2004)
Faluas do Tejo (2005)

lana // 03/11/2006

Share    

> portret [last wanz]

cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 22/09/2016 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*