home > portret > THERAPY? - Naši veseli irski imenjaci...

kontakt | search |

THERAPY? - Naši veseli irski imenjaci...

U zoru grunge revolucije, u priči koja započinje klasično, našla su se dvojica frendova na nekom koncertu i odlučila osnovati bend. Nazvali su se THERAPY? jer... Andy Cairns iz Ballyclarea s gitarom i Fyfe Ewing iz Larnea za bubnjevima vrlo su brzo snimili prvi demo pjevajući malo jedan malo drugi. Na tom demo materijalu između ostalih bila je snimljena i Skyward, pjesma koja je i danas, 27 godina nakon, još uvijek rado slušana od strane fanova. Zbog nemogućnosti sviranja uživo u ovoj postavi, ubrzo su zaključili da im treba i basista. Izbor je bio njihov, opet, školski frend Michael McKeegan.
[  ]

Meat Abstract, prvi singl snimljen u ovoj postavi i objavljen na njihovoj osobnoj etiketi Multifuckingnational Records, a tiraža od 1000 kopija vrlo je brzo rasprodana djelomično i zbog puštanja singla na John Peelovoj emisiji. U želji da što više sviraju nisu birali kome će biti predgrupa, pa su tako odradili uvode za Fugazi, Loop, Ride, Inspiral Carpets, Teenage Fanclub, Ned's Atomic Dustbin ili Tad, sve dok nisu naletjeli na tada velik bend Silverfish, čiji ih je pjevač "gotivio" te njihove snimke predao šefu Wiiija Recordsa, za koji su uskoro snimili prvi album. "Babyteeth" je uz već poznate Meat Abstract, Punishment Kiss i Skyward sadržavao još 4 nove pjesme i to sve u formi mini albuma u trajanju nešto kraćem od pola sata.
Uslijedila je solo turneja, novine, intervjui i top liste. Sljedeće izdanje, bio je opet mini album "Pleasure Death", s kultnom Potato Junkie i još kultnijim stihom "James Joyce is fucking my sister". Za američko izdanje objavljena je kompilacija ova dva albuma pod nazivom "Caucasian Psychosis".
[  ]

Dobra prodaja i zanimanje za bend, doveli su do potpisa ugovora s još većim izdavačem, A&M Records, za koje snimaju i prvi pravi album. "Nurse" ima Teethgrindera i Disgracelands, dvije moćne pjesme koje su nosile album i bend na koncertima. Prvu turneju po SAD-u rade sa tada planetarno popularnim SCREAMING TREES, što ih i dovodi do usporedbi s tadašnjim "grunge" bendovima.
Ja, osobno, navukao sam se na THERAPY? na njihov "Shortsharpshock EP", čijih 4 pjesme (Screamager, Autosurgery, Totally Random Man, Accelerator) svaka ne duža od dvijeipol minute, su upravo to što i naslov kaže - kratke, oštre i šokantne. U to bi vrijeme samo da čujem te četiri stvari u živo dao svašta i štošta, iako u to vrijeme baš i nisam imao puno osim volje.
Screamager, je uz Nowhere, Die Laughing i Knives, bila nosioc njihovog najpopularnijeg, najbolje i naj… albuma "Troublegum", koji je došao čak do petog mjesta oficijelne topliste albuma u Velikoj Britaniji. Uz spomenute na albumu se nalazi i Isolation, obrada Joy Divisiona, kao i još bar 10 odličnih pjesama.
Svirke u svim dijelovima svijeta, svrstavaju ih među bendove koji svoju snagu crpe u živi svirkama, kao i obično to donosi i probleme, ali i novosti. "Infernal Love", mračniji je i sporiji nastavak "Troubleguma". Uz odlične Stories, Loose i Misery, album nas upoznaje i s novim članom čelistom i gitaristom Martinom McCarrickom te još jednom obradom. Ovaj put to je mnogo smirenija verzija Husker Du pjesme Diane. Diane, prožeta gudačkim aranžmanima bila je veći uspjeh nego je bilotko očekivao. To je navelo i članove benda za Martinu daju punopravno članstvo u bendu, što je on i prihvatio.
Kako im je očito krenulo dobro s obradama, okušali su sreću i na "Tribute to" albumima, pa su tako za album s obradama grupe The Misfits obradili Where Eagles Dare, a od The Smithsa "unakazili" su Vicar in a Tutu.
[  ]

U spomenute probleme, između ostalog ubraja se i odlazak originalnog člana Fyfea, koji se očito zasitio stalnog koncertiranja i izbivanja iz kuće. Nadomjestak je nađen u Grahamu Hopkinsu.
Šesti album "Semi-Detached" snimljen je i objavljen za A&M, no u američkoj podružnici su ga odbili objaviti jer im se učinilo da bend više nije isplativ marketinški, dok je ova europska podružnica uskoro potpala pod Universal Group, pa su i tu nastali problemi oko ostanka ili odlaska u kući. Iako su Church of Noise i Lonely, Cryin' Only kao nosioci albuma bile odlične i rado slušane, ostatak albuma nije bio na razini prošlih, pa je i to bio jedan od razloga za nezadovoljstvo.
"Suicide Pact - You First" objavljen je za ARK 21 Records prošao je nezapaženo, osim kod fanova, a ni oni baš nisu bili prezadovoljni objavljenim. Ni bend ni fanove to nije previše zasmetalo, jer su THERAPY? svirali s još većom žestinom i nadom u bolje sutra. Neki koji su ih gledali u to doba, kunu se da im je to bila najbolje turneja ikad.
[  ]

Kako su A&M-u odnosno Universalu bili dužni još jedan album, logičan izbor bio je "best of" "So Much For The Ten Year Plan—A Retrospective 1990-2000", koji ih je održao na površini, a da ne padnu u zaborav, jer niti novi album "Shameless" unatoč angažmanu legendarnog Endina nije polučio bolji uspjeh od prethodnika, čak štoviše. No, u obrađivanju drugih još uvijek su imali uspjeha, pa su tako odličnom načinili dosadnjikavu Denim Demon od Turbonegra, izvukli iz prašine kanadske Black Halose i irske punkere Rudi, a našlo se na njihovim setlistama i zanimljivih obrada, kao što su We are Family (Sister Sledge), Singing in the Rain (Gene Kelly) ili High Noon (DJ Shadow).
Uz odlazak bubnjara, pred kraj godine ostali su i bez izdavača, pa su se našli otrpilike na istom mjestu gdje su stajali i par godina prije. Kako je turneja već bila bukirana, za bubnjevima ju je odradio Keith Baxter, frend i bubnjar grupe Three Colours Red, dok im se nakon turneje pridružio Neil Cooper (ex-Beyond) i ostao. "High Anxiety" objavljen za Spitfire zvučao je još metalnije i agresivnije od "Shameless" albuma, što su mnogi s odobravanjem prihvatili.
Kako je to već postala navika, i ovaj put nakon objavljivanja albuma ostali su bez jednog člana. Ovaj put otišao je Martin, pa su THERAPY? opet postali rock trio u sastavu gitara-bas-bubanj. "Never Apologize Never Explain" u novoj postavi zvuči moćno, grubo i agresivno i vraća bend prema putevima stare slave. Prošlogodišnji "One Cure Fits All" koji će promovirati i u Zagrebu, 14/04/2007, u potpunosti ih je doveo u "space between" albuma Troublegum i Infernal Love, a Dopamin, Seratonin, Adrenaline i Sprung stoje uz bok Screamageru ili Stories.
[  ]

Dok Andy pjeva "Scientists have discovered a biochemical link between the overwhelming state of love, drug addiction and violence. These emotions are actually controlled by three very powerful drugs: dopamine, seratonin and adrenaline. There is a connection between drug addiction, mental illness and love at first sight." čovjek se mora zapitati kako je moguće otpjevati takvo što.
[  ]

Diskografija

One Cure Fits All (2006)
Never Apologise Never Explain (2004)
High Anxiety (2003)
Shameless (2001)
So Much For The Ten Year Plan (2000)
Suicide Pact—You First (1999)
Semi-Detached (1998)
Infernal Love (1995)
Troublegum (1994)
Nurse (1992)
Pleasure Death (1992)
Babyteeth (1991)

pedja // 04/04/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*