home > portret > OBOJENI PROGRAM

kontakt | search |

OBOJENI PROGRAM

Obojeni program s pravom nose pridjev jednog od najboljih bendova na prostorima bivše, a i sadašnje Jugoslavije. Izvori na Netu kažu da je ovaj novosadski bend osnovan početkom 1980-ih od strane Branislava Babića Kebre, te je jedno dugo razdoblje radio u oskudnoj postavi bas+bubanj+glas. Odgajani na britanskom punku i new waveu, OP je pokušao taj stil primjeniti na ovdašnje prostore uz potpuno originalne Kebrine textualne priče i recitirajući vokal.

1990. za zagrebački "Search&Enjoy" izlazi "Najvažnije je biti zdrav", jedan od najboljih albuma prvijenaca u povijesti YU rocka. Činjenica da i nakon 12 godina album još uvijek djeluje svježe, energično i originalno, govori o njegovoj bezvremenskoj kvaliteti. "Štipaljka", "Kosmos u tvom srcu", "O, da li?", "Ona je tu", "Reči same govore" i "Hvala!" samo su neki od glazbeno-textualnih genijalnosti koje nam isporučuju Kebra i društvo. Nastavljajući zvuk s prošlog albuma, uz na momente malo više gitarijada i pratećih vokala, "Ovaj zid stoji krivo" (1991.) ponovno obara s nogu; "Čudan glas te poziva", "Slobodan i nestvaran", "Nebo, nebo plavo je", "Hladan kao sunce" ili pak genijalni "Dejvi", novi su hitovi našeg najdražeg Programa. Kasnije reizdani na jednom CD-u, prva dva albuma OP-a spadaju u must have kategoriju!

Ratna zbivanja i novo političko-ekonomska situacija donose promjene i kod Kebre. Grupa staje na stranu pojedinca, bez ikakvog političkog anagažmana, distancirajući se od ludila oko sebe. Nažalost, njihova sljedeća 2 albuma iz sredine 90-tih su slabiji odraz onoga čime su nas oduševili na početku. Usporavanjem ritma i dodavanjem gitarističkih solažica izgubili su onu energičnu borbenost i postali pa skoro prosječni, nezanimljivi. Iako "Verujem ti jer smo isti" (1994.) i "Ili 5 minuta ispred tebe" (1996.) sadrže par dobrih stvari (poslušajte samo kako čitanje vremenske prognoze i TV programa može biti ludo nabrijano u "Sepi dru"!), nisu nešto čemu bi se stalno vraćao za razliku od prethodna dva albuma.

3 godine kasnije, Kebra i njegova n-ta postava se vraćaju na scenu u velikom stilu. "Sva sreća general voli decu" (1999.) se okreće nešto više elektronici, sempliranju i remixiranju, uz poslovično dobar bas pomalo na tragu Discipline i gitare bez suvišnih solaža. Neka vas naslovi pjesama ne zavaraju, Kebra itekako pjeva o onome što se dešava(lo) oko njega; "Zašto je moja soba tako hladna?... Slobo! Slobo!" pjeva/viče on ustvari "Za tebe nosim papuče i kljun", "Glupost glupih ljudi, zato beži!... U Diznilend!" poručuje u "Haljini na cvetove od tebe do vrata". Naravo, imamo tu i onu manje "angažiranu" stranu, pa nam pjeva i " Volim da se vozim gradskim autobusom, gradski autobus jede sitne pare, gradski autobus zna kad treba - stane!". Enivej, "General.." je jako dobar album kojim su napravili kvalitetan pomak u glazbi usvajajući neke nove trendove, ali naravno kroz Obojenu prizmu.

Genijalni naslovi pjesama/albuma, glazba na tragu od new wavea i britanskog punk rocka preko The Fall, RHCP-a do novog "elektroničkog" zvuka, uz Kebrine textove koji su sve samo ne obični i često se mogu isčitavati na više razina, odlike su ove izuzetne grupe. Nadolazeći koncert u Močvari je promocija njihovog novog albuma "Ako nisam dobra šta ćemo onda?" uz projekciju dokumetarca o grupi povodom 20 godina njihova djelovanja. Njihov prvi koncert u Hrvatskoj nakon rata 2000-te u Tvornici završio je polu neslavno: nakon nastupa Ramba Amadeusa, OP su imali ulogu ledolomca i predvodnika povratka YU grupa na našu scenu. Očevici kažu da se taj pritisak itekako vidio na njima, da je zvuk bio loš, a Kebra čudan. U međuvremenu je sviranje jugoslavenskih bendova kod nas postala najnormalnija pojava (Darkwood dub, Deca loših muzičara, Neočekivana sila, Partibrejkers,..), pa se nadam da će koncert u subotu biti jedno divno iskustvo.

"Razmisli sad, sutra već kasno je" rekao bi Kebra, a ja bi dodao da se nema šta razmišljati jer ako je novi album barem upola dobar kao njegov prethodnik, koncert će biti jako dobar. A da o starim stvarima ni ne pričamo... U svakom slučaju, najvažnije je biti zdrav, rekao bi fantastično brz šekspirolog. Hvala!

sale // 17/02/2002


PS: Originalno, ovaj je članak bio napisan na "staroj" terapiji kao najava za koncerte OP-a (22/02/2002 @ Pu + 23/02/2002 @ Zg, Močvara), a kasnijim prebacivanjem u bazu "terapije 2" prebačen u rubriku portreti. Stoga tu ovaj čudan zadnji paragraf, 2 koji baš i nemaju smisla s povijesti benda, ali su ostavljeni radi povijesne vjerodostojnosti članka ;) (op. sale)
Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*