home > portret > GUNS N' ROSES

kontakt | search |

GUNS N' ROSES

Guns n' Roses je američki hard rock bend čiji su ugled kontroverzni frontmen, i tehničko umijeće učinili su jednim od najpopularnijih rock bendova ikada. Bend je 1987 svojim debitantskim albumom "Appetite for destruction" sa 25 milijuna prodanih primjeraka dosegao dijamantnu nakladu kao najprodavaniji u SAD-u,dok sljedećim albumom u dva dijela "Use your Illusion I i II" iz 1991. učvršćuju svoj status na sceni.

Nastavši izvorno u Los Angelesu u lipnju 1985. godine, Guns n' Roses donose jedinstven stil punka,bluesa,trasha i drugih žanrova u ono što je popularno u ono vrijeme- hair metal. Bend su osnovali pjevač Axl Rose,gitaristi Tracii Guns i Izzy Stradlin,basist Duff Mckagan te bubnjar Robbie Gardner. Ime benda je nastalo kombinacijom bivših bendova vokala i gitarista a fanovi često bend nazivaju "Gunners".

Kad Tracii i Robbie nisu prisustvovali prvom nastupu Guns n' Rosesa u Seattleu, Axl je pozvao gitarista Slasha i bubnjara Stephena Adlera,koje je tada upoznao nedavno, i pitao ih žele li svirati. Obojica su pristala i izvorna postava je bila završena.

Paradise City


Bend je izdao EP "Live ?!*@Like Suicide" 1986., a kopija se domogao Geffen Records za koji je bend ubrzo potpisao. "Appetite for destruction" je debitantski album Guns n Rosesa za Geffen,objavljen u kolovozu 1987. Album se prodao u 20 milijuna primjeraka, imao je tri top 10 singlova te se smatra jednim od najprodavanijih debitantskih albuma ikada.

Gunsi su sljedeće godine izdali "GNR Lies" s izvedbama u akustičnom izdanju, koji dospijeva na drugo mjesto američkih top ljestvica. Album je bio izvor kontroverzi zbog navodnog rasizma i homofobije,što je Axl Rose demantirao. Iste godine, "Welcome to the jungle" postaje soundtrack za film "Dead Pool" (serija Dirty Harry).

Godine 1989. bend je nominiran na American MUsic Awards za najbolji rock singl "Sweet child O' mine". Na dodjeli godišnje nagrade Slash i Duff se pojavljuju u alkoholiziranom stanju, te dobivaju nagradu za album "Appetite for destruction" i pjesmu "Paradise city".

November rain


Nakon "GNR Lies" , bubnjar Steve Adler je otpušten iz benda zbog nespremnosti da se riješi ovisnosti o heroinu. Godine 1990. Gunsi su se vratili u studio s novim bubnjarom Matt Sorumom i klavijaturistom Dizzy Reedom, te su 17.9.1991. objavili albume "Use you illusion I." i "Use your Illusion II" koji su dospjeli na visoka mjesta na top ljestvicama. Nakon objavljivanja oba "Use your illusion" albuma, bend kreće na turneju od 28 mjeseci tijekom koje ga napušta Izzy Stradlin i mijenja ga Gilby Clarke. Za to vrijeme "November rain" postaje najtraženiji video na MTV-u, te osvaja VMA nagradu za najbolju fotografiju.

Godine 1993. su objavili "Spaghetti Incident" u punk zvuku, ali album nije postigao uspjeh Illusiona. Tenzije u bendu su bile sve veće. Sljedeće godine objavljuju "Sympathy for the Devil", svoju obradu Rolling Stonesa, za film "Intervju s vampirom", a mjesto Gilby Clarkea mijenja Paul Huge. Nekoliko članova započelo je svoje projekte kao što su Slashov Slash's Snakepit i Duffov Neurtotic Outsiders.
Zbog navodnih kreativnih razlika, Slash 1996. napušta bend,a u sljedećih godinu dana to čine Duff i Matt,ostavljajući Axla kao jedinog originalnog člana.

Axl Rose se 1998. vratio u studio u pratnji bubnjara Josh Freesea (Vandals), basista Tommy Stinsona (The Replacemets), gitarista Robina Fincka (Nine Inch Nails), gitarista Paul Hugea (aka Paul Tobias) i klavijaturista Dizzy Reeda. Bend je sljedeće godine objavio pjesmu "Oh my God" koja je bila na soundtracku od "End of days". Ta pjesma je trebala biti uvod za novi album "Chinese Democracy). Gunsi su izdali u međuvremenu "Live Era 87-93" koji je bio zbirka originalnog postava, snimljen na cesti između 1987.i 1993. Te godine se Finck vratio u Nine Inch Nails za snimanje "Fragile".

Sweet Child O'Mine


Avangardni gitarist Buckethead se pridružio bendu 2000. godine,a revidirani sastav se vratio u siječnju 2001. godine sa dva dobro primljena koncerta u Las Vegasu i Rio de Janeiru, svirajući mješavinu starih hitova i novih pjesama s predstojećeg albuma. Paul Huge je otišao i zamijenio ga je Richard Fortus (Love Spit Love). Bend je nastupao kao headliner na mnogim festivalima i koncertima u Aziji i Europi,a na iznenađenje mnogih nastupaju na MTV Music Video Awards.

Put benda kasnije je bio intenzivan, neki koncerti su bili rasprodani u nekoliko minuta a za neke je bio slab interes, a također su u bendu opet postojale tenzije, mahom, navodno, zbog Axlovog ponašanja.

"Chinese Democracy" je trebao biti izdan 2003. godine ali zbog nesuglasica sa izdavačkom kućom je izdan tek 2008. godine. Q Magazine je 2002. svrstao Gunse u 50 bendova koje morate uživo vidjeti prije smrti, a dvije godine kasnije Buckethead napušta bend zbog čega moraju otkazati koncert u Lisabonu.

U međuvremenu Slash, Duff i Matt su osnovali bend Velvet Revolver, koji se probio soundtrackom za film "Hulk" 2003. godine, prije objavljivanja prvog albuma Contraband koji je odlično debitirao na top listama. Izzy Stradlin snima solo albume a povremeno surađuje sa Velvet Revolver,a Steven Adler svira sa svojim bendom Adler's Appetite i ima planove za sviranje i u drugim bendovima.

Live 2010


DISKOGRAFIJA

Studijski albumi

Appetite for Destruction 1987
G'N'R Lies 1988
Use your Illusion I 1991
Use your Illusion II 1991
The Spaghetti Incident 1993
Chinese Democracy 2008

Live album

Live Era '87-'93 1999

Kompilacije

Use your Illusion 1998
Greatest Hits 2004

Sadašnja postava

Axl Rose
Dizzy Reed
Dj Ashba
Tommy Stinson
Chris Pitman
Richard Fortus
Bumblefoot
Frank Ferrer

plevkica // 02/09/2010

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*