home > portret > TEENAGE FANCLUB - Kraljevi katoličke edukacije

kontakt | search |

TEENAGE FANCLUB - Kraljevi katoličke edukacije

Za ove škote ulovio sam se negdje početkom 90ih u studentskoj sobi na Savi, kad je u društvo u kojem sam "jambao" do beskraja došla kazeta na kojoj je između ostalih bila snimljena i obrada Madonnine Like a Virgin. Odmah sam znao da je to početak dugog prijateljstva…

Tako je i bilo. Skoro dvadeset godina poslije uz desetak studijskih albuma, tridesetak singlova i nekoliko puta više odličnih pjesama, očekujem s nestrpljenjem njihov prvi koncert u Hrvatskoj, i veselim se istim žarom, ko što bi mu se veselio prije tih dvadesetak godina.
[ TFC cca 1990 ]

TFC cca 1990

Bend su osnovali u Glasgowu 1989. godine, Norman Blake (vokali i gitare), Raymond McGinley (vokali i gitare), Gerard Love (vokali i bas) i Francis MacDonald (bubnjevi). Osim Francisa kroz povijest su u bendu bubnjali i Justin Cobley, Brendan O'Hare and Paul Quinn, no Francis se ponovo vratio u bend, pa nas tako na zagrebačkom koncertu očekuje susret s originalnom postavom. Kako su Norman, Raymond i Gerard vrsni svirači, pjevači i textopisci, a nisu se mogli dogovoriti tko će preuzeti glavne vokale, odlučili su pravedno podijeliti uloge, što ih je s troglasjem u pjesmama odmah povezalo s ostavštinom THE BYRDS-a, BEACH BOYS-a ili BIG STAR.

Već pri snimanju prvog albuma, Francis je napustio bend, a zamijenio ga je dotadašnji fan benda Brenda O'Hare, koji će s njima ostati do albuma "Thirteen", da bi nakon otišao u TELSTAR PONIES i MOGWAI. Osnivač je benda MACROCOSMICA s kojima je os+bjavio tri albuma i ambijantalnog projekta FIEND s kojim je također objavio tri albuma, i to sve na vlastitoj etiketi "God Bless" (za koju je i Thurston Moore objavio poneki "side" projekt). Tijekom 2006. pridružio se TFC-u na nekoliko koncerata, kada su svirali samo "Bandwagonesque" album.

Iako sniman s dva bubnjara i tri pjevača, "A Catholic Education" (1990), požnjeo je odlične kritike publike i kritičara, a svojim je gitarističkim konceptom više nalikovao na Neil Youngove radove s Crazy Horseom, što je posebno uočljivo u pjesmama Heavy Metal ili Catholic Education, nego na nabrojane im uzore. No, to je u eri grunge-a bilo i poželjno. No, koliko je taj album bio atipičan za budućnost TFC-a, tek će vrijeme pokazati. Everything Flows samo je to naznačila.

Nekad je bilo poželjno odmah iza debi albuma, objaviti neki album s b-stranama ili obradama nekih pjesama, pa su tako na "The King" (1991) ubacili spomenutu Madonninu Like a Virgin i Interstellar Overdrive od Pink Floyda i nekoliko prilično neslušljivih gitarističkih baraža. Kasnije su članovi benda izjavili da je taj album trebao izaći u limitiranom izdanju i prodavati se po sniženoj cijeni, ali ih je izdavačka kuća (Creation) nasamarila.

Teenage Fanclub "The Concept"


"Bandwagonesque" (1991) objavljen je krajem iste godine i odmah je ušutkao sve one koji su mislili da TFC nakon "The Kinga" nisu imali što za reći. Ispalo je da je "The King" bio sastavljen od pjesama snimljenih za vrijeme snimanja drugog albuma, a koje nisu mogle biti uvrštene na "Bandwagonesque", ali je nekim čudom objavljen prije istog!? Gitare su bile ukroćene, vokali posloženi u predivne harmonije, a rezultat je bio "remek djelo" sastavljeno od 12 manjih remek djela pri čemu je jako teško izdvojiti bilo koje van iz grupe. Ipak, Star Sign, The Concept i What You Do To Me zasluženo su bili singlovi. Ako znamo da je "Bandwagonesque" u nekim godišnjim izborima za naj-album pobijedio Nirvanin "Nevermind", ne treba više ništa dodavati na to.

Da je nakon ovakvog početka bilo teško ići dalje, pokazuje i stanka od dvije godine, koliko smo čekali na "Thirteen" (1993), ali i odlazak dotadašnjeg bubnjara Brendana O'Hare. Na njegovo mjesto sjeo je dotadašnji bubnjar THE SOUP DRAGONS-a Paul Quinn. Iako nezasluženo, album nije dijelio uspjehe prethodnika, ipak je svojim blistavim singlovima Radio, Hang On ili Norman 3 održavao zanimanje za bend i proširio mu broj fanova. Negdje u to vrijeme, za potrebe filma "Judgement Night" snimili su pjesmu Fallin' s hip hoperima DE LA SOUL. U za tadašnje vrijeme nezamislivim kolaboracijama rock, hip-hop i metal bendova sudjelovali su izmedju ostalih i Slayer i Ice-T, Helmet i House of Pain ili Sonic Youth i Cypress Hill...

Ni s "Grand Prix" (1995) podjela između trojice textopisaca nije narušena, ali poznavatelj rada benda već je pri preslušavanju, bez pomoći omota mogao zaključiti koja je čija pjesma prema vokalu ali i ugođaju u pjesmama. Norman Blake za ovaj album odabrao je Mellow Doubt, Neil Jung, Tears, I'll Make it Clear i Hardcore/Ballad; Raymond McGinley napisao je i otpjevao About You, Verisimilitude, Say No i I Gotta Know. Gerard Love-ove pjesme su Sparky's Dream, Don't Look Back, Discolite i Going Places.

Teenage Fanclub - Star Sign


Iako Škoti, TFC su se od samih početaka referirali na američku muziku, a sa "Songs from Northern Britain" (1997) u potpunosti su se približili svojim uzorima i ustoličili ih u sami sjever Britanije. Nick Hornby je svoju knjigu "31 Songs" započeo s pjesmom Your Love Is the Place Where I Come From, a unutra se spominje i Ain't That Enough. Iako je ovaj album mnogima, pa i meni u to vrijeme bio "too soft" i nije mi se nikako uklapao u moje tadašnje glazbene nazore, danas s odmakom od desetak i više godina, smatram ga albumom odrastanja ovih "tinejdžera" i prelaskom u malo ozbiljnije vode. Album je dosad njihov najviše rangirani album na UK chartu (3. mjesto), a ima i najuspješniji singl. Ain't That Enough došao je do 17. mjesta službene UK top liste singlova.

S "Howdy" (2000) su pokušali ponoviti mirnoću i složenost prethodnika, što im je i uspjelo, no publika i kritika su taj pokušaj izignorirali i proglasili ga životom na staroj slavi. Iako je "Howdy" imao sve što je i dosad bilo prisutno u njihovoj muzici, harmonije, troglasje predivne gitare… Činilo se kao da je falilo emocija.

Druženje s kultnim američkim pjevačem i gitaristom Jad Fairom, kulminiralo je zajedničkim albumom "Words of Wisdom and Hope" (2002), koji koliko se može nazvati njihovim toliko i ne. Jer, iako su članovi benda uvelike pridonijeli zvučnoj slici albuma, nedostatak njihovih vokala čujan je u svakoj minuti ovog albuma, pa ga nije ni teško preskočiti u cjelokupnom opusu benda.

Najbolji mogući sljedeći korak, nakon ovakva dva "promašaja" bio je objavljivanje best of kompilacije "Four Thousand Seven Hundred and Sixty-Six Seconds - A Short Cut to Teenage Fanclub" (2003), na kojoj se osim 18 starih hitova našlo mjesta i za tri nove, pravilno raspodijeljene na svakog od pjevača/textopisaca. Nažalost i singl Did I Say i ostale nove pjesme (The World'll Be Ok, Empty Space) prošle su nezapaženo pokraj starih bisera.

Ipak, kompilacija je podgrijala atmosferu i fanovi su bili nestrpljivi u iščekivanju novog albuma. "Man Made" (2005) dao je novu dimenziju zvuku benda. Uz bok gitarističkom power-popu našao se post-rock i to uz pomoć John McEntire-a, frontmena TORTOISE, a sada producenta albuma. Već na otvaranju albuma u It's All In My Mind, čuje se taj opetovani post-rock zvuk, koji u ovom slučaju u suradnji s troglasnim pjevanjem zvuči toliko svježe i inovativno, da je pravo čudo da ga se nitko prije njih nije dosjetio.

Iako koncertno nisu mirovali, uslijedila je pauza od pet godina do njihovog posljednjeg studijskog albuma "Shadows", kojeg će promovirati na svojem prvom koncertu u Zagrebu (06/11/2010). S ovim albumom glazbeno su se vratili na staze kojima su koračali svirajući pjesme s albuma "Thirteen" ili "Grand Prix", što se prvenstveno može čuti na prvom singlu Baby Lee, koja može stati uz bok njihovim najvećim dosadašnjim hitovima. Opet, s pjesmama kao što je "stereolaboidna" Sometimes I Don't Need to Believe in Anything ili psihodelična Today Never Ends, dosežu nove vidike i postavljaju si nove granice za neke nove albume.

Teenage Fanclub - Baby Lee (live, 2009)


Nadam se da do njihovog sljedećeg albuma neće trebati čekati novih pet godina.

TOP 10 Norman Blake Songs
1. Everything Flows
2. God Knows It's True
3. I don't Want Control of You
4. Mellow Doubt
5. Metal Baby
6. Neil Jung
7. Norman 3
8. Start Again
9. The Concept
10. What You Do To Me

TOP 10 Gerrard Love Songs
1. Ain't that Enough
2. December
3. Empty Space
4. Fear of Flying
5. Hang On
6. I Need Direction
7. Radio
8. Sometimes I Don't Need to Believe in Anything
9. Sparky's Dream
10. Star Sign

TOP 10 Raymond McGinley Songs
1. 120 minutes
2. About You
3. Heavy Metal
4. I Don't Care
5. I don't Know
6. My Uptight Life
7. Nowhere
8. Today Newer Ends
9. Versimilitude
10. Your Love Is the Place Where I Come From

TOP 5 TFC
1. Baby Lee
2. Everybody's Fool
3. Fallin' (feat De La Soul)
4. Near To You (feat Jad Fair)
5. Satan

TOP 5 TFC obrada
1. Don't Cry No Tears (Neil Young)
2. Have You Ever Seen the Rain (Creedence Clearwater Revival)
3. I Heard You Looking (Yo La Tengo)
4. Like a Virgin (Madonna)
5. The Ballad of John and Yoko (John Lennon)

TOP 5 obrada TFC
1. Red Kross - Everything Flows
2. Gigolo Aunts - Alcoholiday
3. Saint Etienne - Everything Flows
4. Buffalo Tom - Guiding Star
5. Counting Crows - Guiding Star
[ TFC cca 2010 ]

TFC cca 2010

Diskografija

A Catholic Education (1990)
The King (1991)
Bandwagonesque (1991)
Thirteen (1993)
Grand Prix (1995)
Deep Fried Fanclub (1995) (B-Sides compilation)
Songs from Northern Britain (1997)
Howdy! (2000)
Words of Wisdom and Hope (2002) [with Jad Fair]
Four Thousand Seven Hundred and Sixty-Six Seconds - A Short Cut to Teenage Fanclub (2003) [Compilation]
Man-Made (2005)
Shadows (2010)

pedja // 27/09/2010

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*