home > mjuzik > Man-Made

kontakt | search |

TEENAGE FANCLUB: Man-Made (PeMa, 2005)

Te 1990 njihov je debi album, A Catholic Education, proglašen jednim od najboljih, ako ne i najboljim ostvarenjem godine. I dok su perjanice tadašnje scene (COCTEAU TWINS, RIDE, MY BLOODY VALENTINE, NIRVANA…) već poodavno rasformirani, deformirani i raspušteni, oni pokreću svoju etiketu PeMa na kojoj objavljuju osmi studijski album.
[ TFC cca 1989 ]

TFC cca 1989

Oni koji dosad nisu čuli za njih, vjerojatno nikad i neće. I netrebaju. No ima onih koji s velikim iščekivanjem očekuju svako njihovo izdanje. Neki su se navukli još na prvi singl "Everything Flows", neki na remek djelo zvano Bandwagonesque (koji je stao rame uz rame s veličinama kao što su NIRVANIN Nevermind, Loveless od MY BLOODY VALENTINE ili Out of Time od R.E.M.), a neki su se predružili nešto kasnije uz "Star Sign", "What You Do To Me" ili "Your Love is the Place Where I Come From". Ko na najbolju drogu, kad se jednom navučeš na TFC, teško ih se riješiti.

Iako TFC nisu bend koji štance hitove, njihova pretprošlogodišnja kompilacija Four Thousand Seven Hundred And Sixty-Six Seconds: A Short Cut To Teenage Fanclub, pokazala je da im ideja i odličnih pjesama nikad nije nedostajalo. Stoga ih nisu uzalud prozvali "The Second Best Band in the World".
[ TFC cca 2005 ]

TFC cca 2005

Kad bi htio klišeizirati, mogao bi reći da je Man-Made njihov najzreliji album dosad. To je i istina. Istina je i da su TFC zreli otkad su počeli svirati, ali nikad nisu prezrelili ili istrulili. Tako na Man-Made nismo dobili ništa novo, osim što su im se kose prorijedile i prosijedile, melodije BYRDS vs BEACH BOYS prisutne su i ovdje, no sve je manje i manje je gitarskih distorzija, a sve je više folk-pop melodija. Prvi singl "Fallen Leaves", kao i "Only With You" ili "Feel" ravnopravno mogu stati uz ranije njihove hitove, a sve ostalo odlična je podloga za sanjarenje, surfanje i mnogoštoštadrugo.

ocjena albuma [1-10]: 8

pedja // 27/05/2005

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Descendant

SYNTHETIC SCAR: Descendant (2020)

| 02/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: A Forest, EP

BEHEMOTH: A Forest, EP (2020)

| 01/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Tandrkadžije: Molim vas gospodine, mogu li dobiti još malo?

SUKOB INTERESA: Tandrkadžije: Molim vas gospodine, mogu li dobiti još malo? (2020)

| 25/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Guardians

AUGUST BURNS RED: Guardians (2020)

| 24/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Alles in Allem

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN: Alles in Allem (2020)

| 20/05/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Man-Made
  • a catholic education (1990)
  • bandwagonesque (1991)
  • the king (1991)
  • thirteen (1993)
  • grand prix (1995)
  • songs from northern britain (1997)
  • howdy! (2000)
  • words of wisdom & hope (2002)
  • four thousand seven hundred and sixty-six seconds: a short cut to teenage fanclub (2003)
  • man-made (2005)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*